[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ενας νεκρός από έκρηξη σε γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ενα άτομο σκοτώθηκε και τέσσερα τραυματίστηκαν ύστερα από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 11.45 (τοπική ώρα) στο πυρηνικό εργοστάσιο Μαρκούλ, στη νότια Γαλλία. Την έκρηξη προκάλεσε η ανάφλεξη ενός κλιβάνου σε αποθήκη ραδιενεργών υλικών.

Οπως διαβεβαίωσαν σε ανακοινώσεις τους τόσο η γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF όσο και η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας (ASN) από το δυστύχημα δεν προκλήθηκε διαρροή πυρηνικής ενέργειας εκτός του σταθμού, ενώ και το υπουργείο Ενέργειας της Γαλλίας επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία.

"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για την έκρηξη ενός κλίβανου που χρησιμοποιούνταν για να λιώνουν μεταλλικά ραδιενεργά απόβλητα με μικρά ή πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας", επεσήμανε η ASN, η οποία ενεργοποίησε το κέντρο εκτάκτων αναγκών μετά το δυστύχημα.

Εκπρόσωπος της EDF, που είναι η μητρική της διαχειρίστριας εταιρίας του πυρηνικού σταθμού χαρακτήρισε "βιομηχανικό και όχι πυρηνικό" το δυστύχημα.

"Σε αυτού του είδους τον κλίβανο υπάρχουν δύο τύποι αποβλήτων: μεταλλικά απόβλητα (εργαλεία, αντλίες) και ραδιενεργά απόβλητα όπως γάντια και φόρμες εργασίας τεχνικών", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη έχει τεθεί υπό έλεγχο", πρόσθεσε η EDF.

Πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε πληροφορίες από τη Γαλλία για τη σημερινή έκρηξη.

Το εργοστάσιο κτίστηκε το 1955 και είναι ένα από τα παλιότερα της Γαλλίας. Και οι 58 πυρηνικοί σταθμοί της χώρας υποβλήθηκαν πρόσφατα σε τεστ αντοχής, ύστερα από την καταστροφή της Φουκουσίμα.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ενας νεκρός από έκρηξη σε γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο"

Leave a reply