[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πού οφείλεται το «φτερούγισμα» στο στήθος;
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Τα φτερουγίσματα ή χτυπήματα στο στήθος είναι συχνά παθολογικά συμπτώματα στον ελληνικό πληθυσμό. Οι ασθενείς αποδίδουν το σύμπτωμα στην καρδιά τους και αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι όταν την ακούν να χτυπά δυνατά ή να φτερουγίζει παράδοξα. Το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο μπορεί να είναι παροδικό ή συνεχές, να εκλύεται ή όχι από ερεθίσματα όπως είναι η αλλαγή της θέσης του σώματος, η άσκηση, το φαγητό.

Παρά το γεγονός ότι το αίσθημα παλμών μπορεί να προκαλείται από καρδιολογικά αίτια, στο 60% των περιστατικών, τα αισθήματα φτερουγίσματος ή χτυπημάτων δεν είναι καρδιακής αιτιολογίας.

Τα αίτια των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων είναι:

• Παράγοντες της καθημερινότητας: Το έντονο stress και η υπερκόπωση είναι οι πιο συχνοί παράγοντες της καθημερινότητας που προκαλούν φτερουγίσματα στήθους.

• Τοξικές ουσίες και φάρμακα: Η χρήση κοκαΐνης και ο αλκοολισμός είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

• Καρδιακά αίτια: Οι αρρυθμίες και η πρόπτωση της μιτροειδούς είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

• Νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις εκτός της καρδιάς: Κάθε νόσημα ή παθολογική κατάσταση που προκαλεί υπερδυναμική κυκλοφορία, μεταβάλλει το ορμονικό περιβάλλον του σώματος, προκαλεί νευροφυτική ευαισθησία ή αλλοιώσεις σε δομές που γειτνιάζουν με το μυοκάρδιο, προκαλούν φτερουγίσματα στο στήθος. Εδώ υπάγονται και οι παθολογικές καταστάσεις του θωρακικού τοιχώματος, που συνοδεύονται από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Τυπικά παραδείγματα είναι η εμμηνόπαυση, οι μάζες του μεσοθωρακίου, η συστηματική μαστοκυττάρωση.

• Ψυχιατρικές διαταραχές: Ποικίλες ψυχιατρικές διαταραχές (π.χ. κρίση πανικού, αγοραφοβία) συνοδεύονται από φτερουγίσματα στο στήθος, λόγω αυξημένης δραστηριοποίησης νευροφυτικών αντανακλαστικών.

Τα ευρήματα από την ορθή παθολογική ιατρική εξέταση έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του ασθενούς, στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και στην παροχή της σωστής θεραπείας.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πού οφείλεται το «φτερούγισμα» στο στήθος;"

Leave a reply