[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι τράπεζες γίνονται πάλι ο αδύναμος κρίκος των αγορών
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Στη Φραγκφούρτη οι απώλειες του DAX ξεπερνούν το 5% - Πέφτουν ευρώ και πετρέλαιο - Στα καταφύγια οι επενδυτές


Σοβαρή αιμορραγία στις τραπεζικές μετοχές σε όλες τις αγορές της υφηλίου προκάλεσαν οι αγωγές που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότηση Ακινήτων εναντίον 17 μεγάλων τραπεζών, από τις οποίες ζητεί 196 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τοξικά ομόλογα (συνδεόμενα με την αμερικανική subprime market) που είχαν πουλήσει οι τράπεζες στις μεγαλύτερες (και υπό κρατικό έλεγχο) εταιρείες χορήγησης στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, Fannie Mae και Freddie Mac. Η χθεσινή εκλογική ήττα της Ανγκελα Μέρκελ στην ιδιαίτερη πατρίδα της και η (θεωρηθείσα ως αδόκητη από τις αγορές) αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα βυθίζουν το ευρώ και στέλνουν εσπευσμένα τους επενδυτές στα... καταφύγια.

Οι αγωγές που κατέθεσε η Federal Housing Finance Agency σε δικαστήρια της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ απευθύνονται σε κορυφαίες τράπεζες με διεθνή παρουσία, όπως είναι η Royal Bank of Scotland, η Barclays, η HSBC Holdings, η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η Societe Generale. Οι μετοχές των τραπεζών βυθίζονται σήμερα στις διεθνείς αγορές. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι απώλειες για τη μετοχή της RBS ξεπερνά το 10% στην αγορά του Λονδίνου, ενώ οι απώλειες για τη μετοχή της Barclays ξεπερνά το 6%. Στη Φραγκφούρτη η μετοχή της Deutsche Bank χάνει πάνω από το 8% της αξίας της.

Βαρύτατες είναι και οι απώλειες των γενικών δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές. Λίγο πριν από το κλείσιμο ο FTSE-100 στο Λονδίνο υποχωρούσε κατά 3,39%, ο CAC-40 στο Παρίσι κατά 4,55% και ο DAX στη Φραγκφούρτη κατά 5,27%. Κλειστή λόγω του εορτασμού της Labour Day είναι σήμερα η Wall Street. Οι εξελίξεις στα futures της αγοράς, πάντως, προοιωνίζονται μεγάλες απώλειες αύριο και στην κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης.

Με μικρότερες απώλειες «πρόλαβαν» να κλείσουν οι ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο ο ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε με απώλειες 1,86% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με πτώση 2,95%.

Οι επενδυτές στα καταφύγια
Μεγάλες πιέσεις υφίσταται το ευρώ εξ αιτίας της χθεσινής ήττας της Μέρκελ, των Χριστιανοδημοκρατών και των κυβερνητικών της εταίρων Ελευθέρων Δημοκρατών στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ-Δυτική Πομερανία, που είναι και η εκλογική περιφέρεια της γερμανίδας καγκελαρίου. Το κοινό νόμισμα «πληρώνει» και τις εντεινόμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Το ευρώ έπεσε από τα 1,4220 στα 1,4061 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν λόγω των ανησυχιών για την αναπτυξιακή διαδικασία όλων των οικονομιών - κυρίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το αργό στη Νέα Υόρκη έχανε το απόγευμα 2,18 δολάρια και υποχωρούσε στα 84,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το Brent έχανε 1,63 δολάρια και υποχωρούσε στα 110,70 δολάρια το βαρέλι.
Τα θεωρούμενα ως «ασφαλή καταφύγια» ενισχύονται. Η τιμή του χρυσού έφθασε το μεσημέρι μέχρι τα 1.903 δολάρια η ουγκιά για να χάσει κάποιο από το έδαφος που είχε κερδίσει από το πρωί. Το απόγευμα στο Λονδίνο η τιμή της ουγκιάς είχε διαμορφωθεί στα 1.897,15 δολάρια, 14,28 δολάρια υψηλότερα από την τιμή στην οποία είχε κλείσει η αγορά την περασμένη Παρασκευή.

Μέρες του 2008...
Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές στο φθινόπωρο του... 2008 που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν. «Η "νέα φυσιολογική κατάσταση" των αγορών χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και από την αβεβαιότητα όχι μόνο για τις εξελίξεις στην αγορά αλλά και για μέλλον του χρηματοοικονομικού κλάδου στο σύνολό του... Ολα αυτά μας γυρίζουν τρία χρόνια πίσω... Θυμίζουν το φθινόπωρο του 2008... Βέβαια η κεφαλαιοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου είναι σήμερα καλύτερη και η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα των τραπεζών σαφώς μεγαλύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός τραπεζίτης.

Ως γνωστόν, στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 κατέρρευσε η Lehman Brothers με αποτέλεσμα να «παγώσουν» τόσο οι διεθνείς πιστωτικές αγορές όσο και οι οικονομίες και βεβαίως οι επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι τράπεζες γίνονται πάλι ο αδύναμος κρίκος των αγορών"

Leave a reply