[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Μέρκελ «γύρισε» τις αγορές
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Oι γενικοί δείκτες απέκτησαν θετικά πρόσημα - ευρώ και δολάριο ανέκαμψαν




Η
παρέμβαση Μέρκελ υπέρ της ενότητας της ευρωζώνης επηρέασε θετικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι γενικοί δείκτες απέκτησαν θετικά πρόσημα ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας στα οποία είχαν πέσει, ενώ το ευρώ και το πετρέλαιο ανέκαμψαν καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι δημιουργούνται συνθήκες υπέρβασης της κρίσης χρέους που απειλεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Ολα έχουν να κάνουν με την Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί και οι αγορές απεχθάνονται τις αβεβαιότητες. Μόλις αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η εμπιστοσύνη, αμέσως θα οι επενδυτές θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί κάτω», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Τιμ Ουίρθ, επικεφαλής επενδύσεων της Chemung Canal Trust.

Στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 που μετέχουν οι μετοχές των 600 ευρωπαϊκών εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση η αναλογία των «χαρτιών» που ενισχύονταν έναντι αυτών που υποχωρούσαν ήταν το απόγευμα 5 προς 2. Ο δείκτης ενισχυόταν κατά 1%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος του DAX στη Φραγκφούρτη (1,37%), του ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη (1,30%) και του ΜΙΒ στο Μιλάνο (1,69%). Στο Παρίσι ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 0,37% και στο Λονδίνο ο FTSE-100 κατά 0,48% λίγο πριν από το κλείσιμο των αγορών.

Στις αγορές συναλλάγματος οι διακυμάνσεις ήταν και σήμερα ανάλογες με τη νευρικότητα των επενδυτών - δηλαδή μεγάλες. Το ευρώ ανέκαμψε από τα χαμηλότερα της ημέρας (1,3558 δολάρια) στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν χθες τα μεσάνυχτα στη λονδρέζικη αγορά (1,3679 δολάρια).

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 79 σεντς στα 88,98 δολάρια το βαρέλι λόγω της αισιοδοξίας για υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αλλά και της ανακοίνωσης για μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 34 σεντς στα 111,91 δολάρια το βαρέλι - είναι η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα υποχώρησης της τιμής του Brent.

Μικρές ήταν οι διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές χρυσού. Στο Λονδίνο η τιμή της ουγκιάς ενισχυόταν κατά 3,20 δολάρια στα 1.818,50 δολάρια.

Η ανησυχητική είδηση της ημέρας ήταν οι υψηλοί τόκοι που αναγκάστηκε να δώσει η ιταλική κυβέρνηση στους δανειστές της στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων που διοργάνωσε. Η απόδοση των 5ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 5,6% από 4,93% που ήταν κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Επίσης, η σημερινή έκδοση καλύφθηκε μόνο κατά 1,28 φορές, ενώ η προηγούμενη έκδοση είχε καλυφθεί κατά 1,93 φορές.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αμαντέου Αλταφάζ, πάντως, δεν παρέλειψε να στηρίξει σήμερα τα νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες ότι αυτά (τα μέτρα) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν τη χώρα να μειώσει τα ελλείμματα και το υψηλό χρέος της (το δεύτερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά από το ελληνικό).


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Μέρκελ «γύρισε» τις αγορές"

Leave a reply