Μπλεγμένο στον ιστό ενός σκληρού παιχνιδιού πολιτικών ισορροπιών στο εσωτερικό της Γερμανίας βρίσκεται το μέλλον της Ελλάδας εντός του ευρώ, αλλά και εκατομμύρια επενδυτές ανά τον πλανήτη.
Η παραφροσύνη της γερμανικής πολυγλωσσίας, που όμως έχει έτοιμα για κάθε περίπτωση σχέδια αντιμετώπισης των νέων δεδομένων, προκαλεί ζάλη στα χρηματιστήρια των δύο πλευρών του Ατλαντικού και φουντώνει τα σενάρια στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κυρίως όμως γεμίζει ανησυχία την Αθήνα, καθώς δεν μπορεί να κατανοήσει πού θα κάτσει η γερμανική μπίλια αναφορικά με το κοινό μέλλον Ελλάδας και ευρώ.
Η γερμανική «Βαβέλ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Πέμπτη, οπότε ο Βόλφγκαν Σόιμπλε δήλωσε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα να σωθεί. Την αμέσως επόμενη ημέρα μέσω του Bloomberg έγινε γνωστό ότι έχει έτοιμο σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Το πρωί του Σαββάτου ο Σόιμπλε επανήλθε, λέγοντας άλλα λόγια, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά. Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ ζητούσε από τους Γερμανούς να δώσουν πίστωση χρόνου στην Ελλάδα, εννοώντας ότι όλα θα πάνε καλά.
Την ίδια ώρα, σε τελείως άλλο μήκος ο αντιπρόεδρος του κόμματός της έδειχνε στην χώρα μας την πόρτα εξόδου από το ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα στο Spiegel δημοσιευόταν ότι ο Σόιμπλε προετοιμάζεται για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο ζητά επιμόνως ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, βασικών εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.
Στα ήξεις-αφήξεις των Γερμανών και στην διαμόρφωση κλίματος για αβέβαιη παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κομβικό ρόλο παίζει η διαχείριση ειδήσεων και φημών από τα Γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Süddeutsche Zeitung και η Frankfurter Allgemeine που κραυγάζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πείθει ότι μπορεί να προχωρήσεις τις μεταρρυθμίσεις ή εκείνης του Spiegel που ρίχνει στην Ελλάδα το αποκλειστικό φταίξιμο, αφού έτσι βολεύει, για τους κόκκινους δείκτες στα χρηματιστήρια και την μεγάλη υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Γερμανικών αντιφάσεων κορύφωση, αυτή του τελευταίου 24ώρου, με τον αντικαγκελάριο κι υπουργό Οικονομίας Ρέσλερ ουσιαστικά να προτείνει ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, αλλά λίγο αργότερα μέσω του εκπροσώπου του να αναδιπλώνεται, λέγοντας ότι η Γερμανία μας θέλει εντός της Ευρωζώνης. Παράλληλα τη Δευτέρα, οι κόντρα στην επίσημη γερμανική θέση δηλώσεις από τον έτερο κυβερνητικό εταίρο των Φιλελευθέρων Λίντνερ αλλά και τον σύμβουλο της Μέρκελ Φελντ για πτώχευση της Ελλάδας και επιστροφή στην δραχμή ρίχνουν νερό στον μύλο της σπέκουλας και των κερδοσκόπων.