Τεράστια ποσά αποσύρονται από τα χρηματιστήρια, ενώ εξίσου σημαντικά ποσά στοιχηματίζονται έναντι του δείκτη S&P 500 του Οκτωβρίου.
Η ευρωπαϊκή κρίση του χρέους συνεχίζει να χειροτερεύει, και παντού στο κόσμο βλέπουμε περίεργες χρηματιστηριακές και άλλες κινήσεις.
Μήπως όλα αυτά μας δείχνουν ότι κάτι το σοβαρό πρόκειται να συμβεί; Ας ελπίσουμε πως όχι.
Ιστορικά όμως, οι σοβαρότερες καταρρεύσεις στα χρηματιστήρια τείνουν να συμβαίνουν το φθινόπωρο. Μήπως λοιπόν είμαστε στα πρόθυρα ενός «Μαύρου Οκτώβρη»;
1-Σύμφωνα με το CNN, τον περασμένο μήνα είχαμε αριθμό ρεκόρ στοιχημάτων έναντι του δείκτη S&P 500. Αν σημειωθεί κατάρρευση του χρηματιστήριου τον επόμενο μήνα, κάποιοι θα γίνουν ζάπλουτοι.
2-Οι επενδυτές αποσύρουν τεράστια ποσά από τα χρηματιστήρια. Μήπως γνωρίζουν κάτι που εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε; Δείτε τι έγραψε η Financial Post:
«Οι επενδυτές απέσυραν περισσότερα ποσά από το τέλος του Απρίλη, από ότι στους πέντε μήνες μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers, συνεισφέροντας στην απώλεια $2.1 τρισ. από τις αμερικανικές μετοχές. Περίπου $75 εκατ. αποσύρθηκαν από διάφορα funds που εστιάζουν σε μετοχές, σύμφωνα με το Bloomberg…
3-Η Siemens απέσυρε περισσότερα από €500 εκατ. από δυο μεγάλες γαλλικές τράπεζες, και τα πήγε στην ΕΚΤ. Ξέρει μήπως κάτι η εταιρία;
4-Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας.
5-Η ΕΚΤ αγοράζει όλο και περισσότερα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την οικονομική κρίση της ευρωζώνης.
6-Η Federal Reserve, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσαν πως θα διαθέσουν απεριόριστα κεφάλαια στις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, και Δεκέμβριο του 2011.
7-Μέχρι τώρα φέτος, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας έχασε περισσότερο από το μισό της αξίας της, ενώ η αξία της δεύτερης μεγαλύτερης, έπεσε κατά 44%.
8-Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel ταλαιπωρείται στις τοπικές εκλογές της Γερμανίας. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση θέλει το 82% των Γερμανών να δηλώνουν πως η κυβέρνηση τους, κάνει μια άσχημη δουλειά, όσον αφορά στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης. Η γερμανική κοινή γνώμη δεν συμφωνεί με την όποια διάσωση της Ελλάδας, και αυτό δεν συμφέρει καθόλου τους Έλληνες.
9-Η Ελλάδα υφίσταται μια πλήρη οικονομική κατάρρευση. Το χρέος της σε σχέση με το ΑΕΠ είναι 160%. Η λιτότητα που έχει επιβληθεί στους Έλληνες δεν βοήθησε σε τίποτα. Τα σπρεντς των μονοετών ελληνικών ομολόγων ξεπερνάνε το 129%. Πριν από έναν χρόνο, ήταν κάτω από 10%.
Σύμφωνα με στοιχεία του υφυπουργού Οικονομικών, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χρήματα για να λειτουργήσει μόνο μέχρι και τον Οκτώβριο.
10-Τα σπρεντς των ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων εκτοξεύονται κι αυτά στον ουρανό.
11-Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης άρχισαν να αγοράζουν περισσότεροι χρυσό από όσο πουλάνε. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.
12-Το Ισραήλ ξεφορτώθηκε το 46% των αμερικανικών εντόκων γραμματίων του, και η Ρωσία το 95%. Γνωρίζουν κάτι αυτές οι χώρες;
13-Οι παγκόσμιες χρηματαγορές αναμένουν πως η αμερικανική Federal Reserve θα εξαγγείλει σχέδιο εξαγοράς ομολόγων, που θα έχει ως σκοπό τη μείωση των επιτοκίων μακροπρόθεσμα.
14-Σύμφωνα με μελέτη της Merrill Lynch, η αμερικανική οικονομία έχει 80% πιθανότητες να μπει σε μια ακόμη ύφεση.
Όλα είναι έτοιμα για το μπαμ του Οκτώβρη. Ας ελπίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί. Τα πράγματα όμως δείχνουν ακριβώς όπως και το 2008. Κανένα από τα προβλήματα του 2008 δεν έχουν διορθωθεί, και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι σήμερα ακόμη πιο εύθραυστο, από την εποχή του Β`ΠΠ.
Αν έρθει μια ακόμη παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, οι συνέπειες θα είναι τρομερές.
Έχουμε μαλακώσει πολύ, και τώρα είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το τελικό χτύπημα νόκ άουτ.
The Economic Collapse
Απόδοση:S.A.