Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί και η Γερμανία και η Γαλλία θα στηρίξουν πλήρως το νέο σχέδιο χρηματοδότησης, όπως αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, όπως προκύπτει από την αποψινή τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί
Oλοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της έδωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής, που διήρκεσε 25 λεπτά.
Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ακόμη πως και οι τρεις ηγέτης στηρίζουν πλήρως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που αφορούν το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας μας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι "παρά την πρόσφατη φημολογία, όλοι συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης".
Στη τηλεδιάσκεψη, όπως είπε ο κ.Μόσιαλος, επισημάνθηκε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων
Από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγκελα Μέρκελ δήλωσαν "πεπεισμένοι" ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός τους εξέφρασε "την απόλυτη αποφασιστικότητα" της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος υπογράμμισαν ότι είναι απαραίτητο τώρα περισσότερο από ποτέ να εφαρμοστούν απόλυτα οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στις 21 Ιουλίου από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης", προσθέτει η ανακοίνωση.
"(Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ) εξέφρασαν στον Έλληνα πρωθυπουργό τη σημασία της αυστηρής και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που υποστηρίζεται από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η οποία είναι προϋπόθεση για την καταβολή των μελλοντικών δόσεων του προγράμματος", επισημαίνεται.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εφαρμοστεί το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί", αναφέρει η γαλλική ανακοίνωση. "Η εφαρμογή των δεσμεύσεων του προγράμματος είναι απαραίτητη ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να επανέλθει στο δρόμο της διαρκούς και ισορροπημένης ανάπτυξης. Η επιτυχία του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας θα ενισχύσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης", καταλήγει η γαλλική προεδρία.
Νωρίτερα, συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, για την πορεία υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς επιτάχυνση των διαδικασιών με ορίζοντα τα μέσα Οκτωβρίου.
Οι απαραίτητες αποφάσεις έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλιώς η τρόικα δεν θα επέστρεφε, ανέφερε αξιωματουχος του ΔΝΤ στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. "Εάν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις δεν θα επέτρεφαν" δήλωσε o εκπρόσωπος του ΔΝΤ γιια την Ελλάδα και την Ιταλία Αρίγκο Σαντούν.
Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε ότι "η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί".
Ενημέρωση του Δ.Σ. του ΔΝΤ
Η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας ενόψει της χορήγησης της έκτης δόσης του δανείου του 2010 απασχόλησε και την άτυπη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Καμία απόφαση δεν ελήφθη στη συνεδρίαση, ενώ μετά την ενημέρωση που έκανε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση ενημερώθηκαν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις
στη χώρα μας.
Όπως επισήμανε, αυτή ήταν μια από τις "τακτικές άτυπες ενημερώσεις" του Συμβουλίου, "χωρίς να ληφθεί απόφαση στη συνάντηση". Τέλος, τόνισε ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα συνεχίσουν το έργο τους μαζί με τις ελληνικές αρχές και με τους ευρωπαίους εταίρους τους, με πρόθεση να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Οικονομικοί αναλυτές παρουσιάζουν διάφορες ερμηνείες, τόσο για το τι θα πράξει το ΔΝΤ, όσο και για τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον σε σχέση με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Από τη μια, υπάρχει "θετική υποδοχή" για τις τελευταίες "αποφασιστικές κινήσεις" της ελληνικής κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζεται, και από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλλονται απόψεις περί χρεοκοπίας.
Στις σχετικές αναφορές και αναλύσεις, γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στο συμβούλιο Ecofin της ερχόμενης Παρασκευής, η οποία αποδεικνύει, όπως τονίζεται, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση της ελληνικής και κατ' επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.
Το SPD θα ψηφίσει υπέρ της πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εξάλλου τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), Ζίγκμουντ Γκάμπριελ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος.
Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι Παπανδρέου και Γκάμπριελ συζήτησαν τις θέσεις τους για την κρίση χρέους, ενώ ο πρόεδρος του SPD ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα ψηφίσουν την απόφαση της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο κ. Γκάμπριελ μετέφερε επίσης στον κ. Παπανδρέου ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είναι "ανοιχτοί" σε μια συζήτηση για την θέσπιση ευρωομολόγου αλλά και σε μια συζήτηση που πρέπει να διοργανωθεί άμεσα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.