Η Google βοήθησε το Μουσείο του Ισραήλ για την ψηφιοποίηση των διάσημων θρησκευτικών κειμένων
Ψηφιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης πολλών Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας βρίσκονται πλέον online, καθώς για πρώτη φορά η Google βοήθησε το Μουσείο του Ισραήλ για την ψηφιοποίηση των διάσημων θρησκευτικών κειμένων. Έτσι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ερευνητές έχουν πια στη διάθεσή τους, μέσω διαδικτύου, πρόσβαση σε εικόνες ανάλυσης 1.200 megapixel, περίπου 200 φορές πιο μεγάλη από μια μέση ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Τα Χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν από βεδουίνους βοσκούς μεταξύ του 1947 και του 1956 σε 11 ερημικές σπηλιές κατά μήκος των ακτών της Νεκράς Θάλασσας, στην περιοχή Κουμράν στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, και στη συνέχεια βρέθηκαν στα χέρια εμπόρων αρχαιοτήτων, ώσπου αγοράστηκαν από ισραηλινούς ερευνητές. Πολλοί τα θεωρούν το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα του 20ού αιώνα, καθώς, μεταξύ άλλων, φωτίζουν την προέλευση της Εβραϊκής Βίβλου και του Χριστιανισμού.
Περιλαμβάνουν τα παλαιότερα ευρεθέντα αντίγραφα πολλών κειμένων της Βίβλου, αλλά και άλλα κοσμικού χαρακτήρα κείμενα και απόκρυφα (όπως το "Γένεσις Απόκρυφον"), που ανάγονται στον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ. Είναι γραμμένα σε πάπυρους ή περγαμηνές και σε πολλές περιπτώσεις σώζονται μόνο μερικά αποσπάσματα των σελίδων. Η γλώσσα τους είναι κυρίως η εβραϊκή, αλλά μερικά είναι στην ελληνική και την αραμαϊκή.
Τα φωτογραφημένα και ψηφιοποιημένα χειρόγραφα μπορεί κανείς να τα δει, να τα διαβάσει σε αγγλική μετάφραση, αλλά και να κάνει αναζητήσεις σε αυτά, στη διεύθυνση http://dss.collections.imj.org.il/, σύμφωνα με το BBC και τη "Γκάρντιαν". Τα κείμενα περιλαμβάνουν τα Χειρόγραφα του Ναού, του Πολέμου (μεταξύ των "Υιών του Φωτός" και των "Υιών του Σκότους"), του Κοινοτικού Κανόνα (πιθανώς αφορά την κοινότητα των Εσσαίων) και του Μεγάλου Ησαϊα.
Στην περίπτωση των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας το Μουσείο του Ισραήλ είχε δεχτεί κριτικές ότι περιορίζει την πρόσβασή τους μόνο σε λίγους επαγγελματίες ερευνητές. Τα πρωτότυπα φυλάσσονται σε ένα θησαυροφυλάκιο σε ένα κτίριο υψηλής ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό. Η πρόσβαση στα αρχαία κείμενα προϋποθέτει τρία διαφορετικά κλειδιά, μια μαγνητική κάρτα και ένα μυστικό κώδικα.
Η Google, που έχει βοηθήσει στην ψηφιοποίηση πολλών άλλων ιστορικών ντοκουμέντων, εκτιμά ότι μέχρι το 2016 θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, οπότε όλα σχεδόν τα Χειρόγραφα θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.