[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
By STEVENIKO | Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 | Posted in , | With 0 comments
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και τις πολιτικές «βόμβες» που αφόπλισε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, και στη συνέχεια θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σχετικά με την κύρωση ή όχι του Μνημονίου ΙΙ, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Κάρολο Παπούλια, και αύριο το πρωί θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός επιδίδεται σε πολιτικούς τακτικισμούς, κρίσιμους και επικίνδυνους για το μέλλον της χώρας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη, έως οριακή συγκυρία. «Στρεβλώνοντας» το νόημα αλλά και την ουσία της Δημοκρατίας, καθώς η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, και η μόνη διέξοδος για το μέλλον του τόπου, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το αίτημα για πρόωρες κάλπες άλλωστε, θα επαναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς και στην αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στο πολιτικό συμπέρασμα ότι υπάρχει προφανής απόσταση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την κοινωνία, με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να στερούνται νομιμοποίησης. Μια νομιμοποίηση που μπορεί να προκύψει μόνο μετά από πρόωρες εκλογές.


By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments
Υπεγράφησαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα οι πρώτες εφαρμοστικές εγκύκλιοι του Ν. 4024 που αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, την εφεδρεία και το νέο βαθμολόγιο μισθολόγιο

Οι εγκύκλιοι ρυθμίζουν, στο πλαίσιο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, ζητήματα όπως το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, την αυτοδίκαιη απόλυση και την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, καθώς και την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και ανακατανομή οργανικών θέσεων.

Έτσι, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχουν συνταχθεί οι λίστες με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ενώ η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου.
Επισημαίνεται δε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «η ένταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές που καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εφεδρείας συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας».
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, περίπου 25.000 μόνιμοι υπάλληλοι σε δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τοπική αυτοδιοίκηση, θα μπουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού τους πριν την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς αφορά εκείνους που διανύουν σήμερα το 53ο έτος της ηλικίας τους και έχουν κατ' ελάχιστο 33 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας, ενώ όσοι έχουν συγκεντρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι άνω των 55 ετών οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και καταργούνται αυτομάτως οι οργανικές θέσεις που κατέχουν.

Επίσης, από το Δεκέμβριο, θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία εκατοντάδες συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σήμερα σε 15 μικρούς οργανισμούς, οι οποίοι είχαν καταργηθεί ή συγχωνευθεί με νόμο το καλοκαίρι, παρότι τότε είχε προβλεφθεί ότι θα μπορούσαν να μεταταγούν σε άλλους οργανισμούς.

Από το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων, διπλωμάτες, διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, ειδικοί επιστήμονες καλλιτεχνικό προσωπικό, ιερείς, φύλακες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πυροσβέστες, υπάλληλοι της ΕΥΠ, γενικοί διευθυντές, πολύτεκνοι, ένας από τους δύο συζύγους αν υπάγονται και οι δύο στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή εφεδρεία, υπάλληλοι που ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο, το οποίο βαρύνει φορολογικά και έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% και οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα 12 μηνών και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι 24 μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά το χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Διευκρινίζεται δε ότι «για το ανωτέρω προσωπικό καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης, οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη, υπολογιζόμενες επί των τακτικών αποδοχών που ελάμβανε ο εργαζόμενος κατά το χρόνο ένταξής του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας κατά τον ίδιο χρόνο. Αν ο φορέας προέλευσης έχει καταργηθεί, οι ως άνω εισφορές καθώς και η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση λόγω απόλυσης καταβάλλονται από τον Ο.Α.Ε.Δ.».

Για την αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών και ανακατανομή οργανικών θέσεων, προκειμένου «να αποκτήσει η χώρα ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό διοικητικό σύστημα», ως βασική προτεραιότητα προβλέπεται η αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής των δημοσίων υπηρεσιών (υπουργείων, γενικών και ειδικών γραμματειών, ανεξάρτητων αρχών, ΝΠΔΔ κ.λπ.) και η αποδοτικότερη αξιοποίηση του προσωπικού με την ορθολογική ανακατανομή των οργανικών του θέσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού υλοποιείται ήδη ένα μακρόπνοο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της κεντρικής διοίκησης με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας της χώρας και του ΟΟΣΑ. Με τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής, που καθορίζεται με απόφαση του οικείου υπουργού, το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει να διεξαχθεί ο έλεγχος της υφιστάμενης οργανωτικής διάρθρωσης του οικείου υπουργείου (της κεντρικής του υπηρεσίας και των αποκεντρωμένων μονάδων του), των υπαγόμενων σε αυτό αυτοτελών υπηρεσιών (δηλ. Γενικών και Ειδικών Γραμματειών) και των εποπτευόμενων από αυτό ΝΠΔΔ, ο εντοπισμός υπηρεσιακών μονάδων που έχουν προδήλως περιορισμένο αντικείμενο, ο εντοπισμός υπηρεσιακών μονάδων στις οποίες υπηρετεί προσωπικό που πλεονάζει ή ελλείπει σε σχέση με τις ασκούμενες από την υπηρεσιακή μονάδα αρμοδιότητες και η ανακατανομή των οργανικών θέσεων στις υπηρεσιακές μονάδες του υπουργείου ή του ΝΠΔΔ ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Διαβάστε τις εγκύκλιους εδώ


By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments
Αρνητική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο

Όχι είπε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στην κατάθεση του ποσού εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χωρίς το τέλος ακινήτου. Σχετικό ερώτημα είχε απευθύνει το Ταμείο, καθώς ένας από τους τρόπους που είχαν εξεταστεί από πολίτες που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να καταβάλουν το τέλος, ήταν η κατάθεση του «καθαρού» ποσού στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ' Τμήματος του ΝΣΚ (435/ 18 -10-2011), οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών διαφορών, ενώ το τέλος ακινήτων «ανεξαρτήτως του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η είσπραξή του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δημόσιο έσοδο, ώστε η οποιαδήποτε διαφορά ως προς την οφειλή και την καταβολή του να αποτελεί φορολογική-διοικητική διαφορά».

Η απόφαση αναφέρει ακόμη ότι το κατά πόσο η οφειλή είναι νόμιμη θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

Στους λογαριασμούς που αποστέλλει ήδη η ΔΕΗ, οι οποίοι είναι «φορτωμένοι» με το τέλος, περιλαμβάνεται μήνυμα που αναφέρει:«Σύμφωνα με το Ν. 4021/11 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος».



By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
Μια σημαντική νίκη πέτυχαν οι Παλαιστίνιοι στην προσπάθεια τους για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους καθώς έγιναν σήμερα πλήρες μέλος της UNESCO, μετά από ψηφοφορία των κρατών-μελών του ΟΗΕ. "Η Γενική Συνδιάσκεψη (η οποία περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη) αποφασίζει για την αποδοχή της Παλαιστίνης ως μέλος της UNESCO", σημειώνεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 52 ψήφους κατά και 14 λευκές.

«Αυτή η ψηφοφορία θα διαγράψει ένα μικρό μέρος της αδικίας που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής Riyad al-Malki.

Κατά ψήφισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και ο Καναδάς ενώ η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν. Υπέρ ψήφισε η Γαλλία και σχεδόν όλα τα Αραβικά, αφρικανικά και Λατινοαμερικανικά κράτη.



By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments
Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την έγκριση ή όχι από τον ελληνικό λαό, της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, μετά το «κούρεμα» του χρέους, έχει ένα βασικό προαπαιτούμενο: Να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Και αυτό είναι το πρώτο βήμα στη στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου: Οδηγώντας με δική του πρωτοβουλία, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε πολωτική αναμέτρηση με την αντιπολίτευση εντός της Βουλής, και ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης με διαδικασίες εξπρές, ουσιαστικά… εκβιάζει αυτή τη θετική ψήφο.

Ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής κάλπης που ενδεχομένως οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα γνωρίσει βαριά ήττα, και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πρόκειται να επανεκλεγούν βουλευτές, είναι προφανές ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος δεν θα επιλέξει την προσωπική πολιτική αυτοχειρία.

Με την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου επί της ουσίας καθιστά τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος… ομήρους της αναγκαιότητας να μην πέσει η Κυβέρνηση.

Και έτσι, αφαιρεί από τους ίδιους βουλευτές, κάθε μελλοντική προσπάθεια να κρατήσουν αποστάσεις, ή ακόμη και να καταδικάσουν, καταψηφίζοντάς τες, τις επόμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.


By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments

Υπεύθυνη τοποθέτηση στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου ζήτησε από όλους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα ή τέλη Ιανουαρίου. Δείτε τι προβλέπει ο νόμος για το δημοψήφισμα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στο MEGA μετά την δραματική ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το δημοψήφισμα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα ή προς τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα είναι έτοιμες όλες οι λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, για να γίνει δημοψήφισμα για μια συμφωνία που είναι νόμος του κράτος, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη 180 βουλευτών. Αν το ψηφίσουν 180 βουλευτές, τότε διεξάγεται δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό μόνο αν έχει μετάσχει στη διαδικασία τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.

Εάν δεν υπάρχει νόμος, και το ερώτημα που τίθεται θεωρείται κρίσιμο εθνικό θέμα, τότε για να γίνει δημοψήφισμα αρκει η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή 151 βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό εάν συμμετάσχει το 40% του εκλογικού σώματος.

Επομένως, το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη ψήφιση ή όχι της δανειακής σύμβασης πριν το δημοψήφισμα. Εδώ είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα:

  • Αν η κυβέρνηση φέρει τη δανειακή σύμβαση με νομοσχέδιο στο Βουλή -και υπερψηφιστεί- τότε για να γίνει μετά δημοψήφισμα, θα πρέπει να το εγκρίνουν 180 βουλευτές, δηλαδή παραπάνω από όσους διαθέτει το ΠΑΣΟΚ. Όμως η καταρχήν αντιδραση των υπολοίπων κομμάτων ήταν αρνητική...
  • Αν, αντίθετα, η κυβέρνηση θελήσει να πάει κατευθείαν σε δημοψήφισμα (χωρίς να έχει γίνει η δανειακή σύμβαση νομος του κράτους) τότε αρκούν 151 βουλευτές για να γίνει το δημοψήφισμα και αρκεί να συμμετάσχει το 40% του εκλογικού σώματος.

Στο ερώτημα δημοσιογράφων για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο κ. Καστανίδης απάντησε χαρακτηριστικά: «Ανοικτό και ένα και το άλλο ενδεχόμενο».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τα δημοψηφίσματα

Πιο αναλυτικά, στο Σύνταγμα και ιδιαίτερα στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα:

  • Δημοψήφισμα για «κρίσιμα εθνικά θέματα»: που προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίς, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
  • Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

  • O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.
  • Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στον μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο "νομοθετικό" θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.


By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments
Ε.Ε: Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από Ελλάδα


Ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας έτσι στην αμφισβήτηση των βουλευτών του, στην κριτική της αντιπολίτευσης και την κοινωνική ένταση.

"Οι πολίτες θα εκφραστούν δημοκρατικά και η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη και δύο χρόνια ακόμη, προειδοποιώντας ότι οι εκλογές θα οδηγούσαν σε άτακτη χρεοκοπία.

"Ο λαός πρέπει να είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις. Η ευθύνη είναι συλλογική για το μέλλον της χώρας. Η απάντηση του λαού καθορίζει αμέσως την πορεία της δημοκρατίας, όχι εμμέσως" διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Γενάρη, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της δανειακής σύμβασης.

Κυβερνητικές πηγές, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι εάν δεν έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια, τότε χρειάζεται η ψήφος 180 βουλευτών για να διεξαχθεί δημοψήφισμα και η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα από 40% και άνω ώστε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του για την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που περάσει από την ολομέλεια και μπει κατευθείαν σε δημοψήφισμα τότε η συμμετοχή του κόσμου πρέπει να είναι από 50% και άνω.

Την Παρασκευή η ψήφος εμπιστοσύνης - Επιστολή-βόμβα από Λιντζέρη


Πάντως, η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία διαρκεί τρεις ημέρες, ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη με την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Την Πέμπτη, τόσο κατά την πρωινή όσο και κατά την απογευματινή συνεδρίαση θα τοποθετηθούν οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το κλείσιμο της συζήτησης θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ με τελικό ομιλητή των κ. Παπανδρέου ώστε τα μεσάνυχτα να στηθούν οι κάλπες που θα δείξουν εάν η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος, λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης για αρκετούς βουλευτές του οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ζητούσαν επιμονα πρωτοβουλίες που θα έδιναν την πολυπόθητη νομιμοποίηση στην κυβερνητική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την λήξη της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Κ.Ο, όσοι βγήκαν από την αίθουσα χαρακτήριζαν ως «σωτήριο» το δημοψήφισμα και ως την «ρελάνς του Γιώργου». Από την άλλη όμως ορισμένοι παραμένουν προβληματισμένοι και επιμένουν να θέτουν ως μόνη λύση μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης της ΚΟ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Όταν το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται θεωρώ αδιανόητο να συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χωρίς να δίνεται ο λόγος στους βουλευτές» και πως «η τωρινή κυβέρνηση αποδεδειγμένα εμφανίζει έλλειμμα αποτελεσματικότητας. Δεν υλοποιεί αποφάσεις της, δεν προχωρά σ’ αυτά που έχει δεσμευτεί, εμφανίζοντας μεγάλη απόκλιση λόγων, έργων και αποτελεσμάτων» .

Τέλος τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Η πρόταση αυτή έχει ωριμάσει και βρίσκει υποστήριξη από πλειάδα στελεχών με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες

Πάντως, άμεση ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

"Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές" ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ Καρολίνας Κότοβα.

Νωριτερα, κατά την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ευεργετική για τις τράπεζες χαρακτήρισε την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. "Μπορεί να περάσουν στον έλεγχο του κράτους για να εξυγιανθούν, αλλά αυτό θα είναι προς όφελός τους και προς όφελος των καταθετών" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο deal για το κούρεμα, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε κόμματα και ΜΜΕ για μιζέρια, παραπληροφόρηση και επιχείρηση αποδόμησης.

"Όλοι πρέπει να στηρίξουν", είπε απευθυνόμενος κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση. Υποστήριξε ακόμη ότι η συμφωνία δε θα φέρει περισσότερη λιτότητα.

"Η συμφωνία δεν είναι χρεοκοπία" διακήρυξε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε επιχειρήματα για μικρά παιδιά τη θέση της αντιπολίτευσης ότι το 2020 η Ελλάδα θα γυρίσει στο 2009. "Αν δεν κάναμε τη συμφωνία το 2020 το χρέος θα ήταν στο 230% του ΑΕΠ" υποστήριξε.

"Μας δώσανε βενζίνη, μας κόψανε και δρόμο ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να περιγράψει την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών. Η Ελλάδα έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και χωρίς καύσιμα", είπε για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ

“Σε επιτήρηση η Ελλάδα είναι από το 2004” επισήμανε και αναφέρθηκε στην αλχημεία της ΝΔ με τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της απογραφής

“Έτσι διαμορφώθηκε η εικόνα της αναξιόπιστης χώρας”, επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι η εποπτεία από εδώ και πέρα θα είναι για ολόκληρη την Ευρώπη.

“Οι δανειστές μας θέλουν να είναι σίγουροι πως αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα” συνέχισε και χειροκροτήθηκε όταν είπε πως ως ΠΑΣΟΚ "δεν έχουμε αντίρρηση γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε".

“Δική μας ήταν η έκκληση να στείλουν εμπειρογνώμονες” πρόσθεσε.

“Δε θα ανεχθούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν”, είπε στη συνέχεια, προκαλώντας για μία ακόμη φορά το χειροκρότημα των βουλευτών.

“Όσοι νομίζουν πως θα κερδοσκοπήσουν από τον διαχωρισμό σε εθνικόφρονες και μη, από προσβολή εθνικών συμβόλων δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση, υπονομεύουν το δημοκρατικό κεκτημένο και κάνουν ιστορικό λάθος. Συμμεριζόμαστε την οργή του κόσμου, αλλά δε δικαιολογούμε τη βία ούτε την απαξίωση της δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

Εκείνη την ώρα πάντως, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε διχασμένη με τους μισούς βουλευτές να κοιτούν τους άλλους μισούς να χειροκροτούν. Οι μεν αντάλλασσαν με τους δε βλέμματα με υπονοούμενα.

“Είναι πρόκληση να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, αυτή είναι η δική μας δουλειά μέχρι τις επόμενες εκλογές. Πρώτη προτεραιότητα είναι να κλειδώσει η συμφωνία”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την είσπραξη της 6ης δόσης και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012.

“Ξεκινά μία νέα φάση, χωρίς περιθώρια χαλάρωσης” σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “από την άμυνα θα περάσουμε στην επίθεση”.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη για διάλογο με την κοινωνία, για την οποία είπε ότι υποφέρει αλλά θέλει τις αλλαγές: αποτελεσματικό κράτος, νέο πειθαρχικό δίκαιο στο δημόσιο, βελτίωση του Καλλικράτη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

“Η ρύθμιση του χρέους επιτρέπει να ρίξουμε το βάρος στην ανάπτυξη” συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφέρθηκε στις σχετικές πολιτικές που έκανε ή προωθεί η κυβέρνηση (ΕΣΠΑ, ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα κτλ).

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά έχει τέλος ήταν η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες. Πριν κλείσει επανήλθε σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν χάος.

“Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι λύση αυτή για την Ελλάδα; Θα αλλάξουν τα κακώς κείμενα αν χτυπηθούμε μεταξύ μας; Τα εξιλαστήρια θύματα δεν υπηρετούν την πατρίδα, τόνισε. Το κίνημα δεν πληρώνω βλάπτει την πατρίδα”, είπε.

Χαρακτηριστικό του κλίματος και της ψυχολογικής κατάστασης των βουλευτών είναι ότι ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε όταν είπε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πραγματικό πόθεν έσχες για όλους "όχι μόνο για τον πολιτικό, αλλά και για το δημοσιογράφο και τον δικαστή". Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε και τα φαινόμενα βίας κατά των εκλεγμένων όπως είπε εκπροσώπων του λαού, κερδίζοντας ένα ακόμη χειροκρότημα. Ακόμη κι από βουλευτές που στα πηγαδάκια έλεγαν ότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ηγεσία.


By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments

του Χρήστου Δημήτρη





Αν δεν ήταν τόσο τραγική, η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση, θα ήταν αστεία, με μια αίσθηση μαύρου χιούμορ. Καθώς το ένα σχέδιο διάσωσης καταρρέει μετά το άλλο, οι πολύ σοβαροί άνθρωποι της Ευρώπης -που είναι, αν αυτό είναι δυνατόν, πιο πομπώδεις και αυτάρεσκοι από τους Αμερικανούς ομολόγους τους συνεχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και πιο γελοίοι. Δεν τα λέω εγώ. Είναι απόσπασμα από το πρόσφατο άρθρο του Πολ Κρούγκμαν στους “New York Times”.

Ο ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ οικονομολόγος θέτει ένα καίριο ερώτημα. Γιατί χώρες όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, που έχουν μεγάλα χρέη και ελλείμματα, παραμένουν ικανές να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια; Ποιο είναι το μυστικό τους; Η απάντηση, σε μεγάλο βαθμό, είναι ότι διατηρούν τα εθνικά τους νομίσματα και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι σε περίπτωση στενότητας θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους τυπώνοντας περισσότερα από τα εθνικά τους νομίσματα. Αν η ΕΚΤ μπορούσε να στηρίξει με παρόμοιο τρόπο τα ευρωπαϊκά χρέη, η κρίση θα απαλυνόταν δραματικά.

ΓΙΑΤΙ λοιπόν η Ε.Ε. δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα να επιλύσει με οριστικό τρόπο αυτήν την κρίση; Η απάντηση είναι πως οι μεγάλες χώρες δεν επιθυμούν να μοιραστούν την ανακύκλωση των πλεονασμάτων και να μεταφέρουν πόρους σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Το έκανε η Ελλάδα με τη Θράκη, το έκανε η Γερμανία με την Ανατολική πλευρά. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία γιατί το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν το παραβίασε κρυφά η απείθαρχη Ελλάδα. Αυτό έγινε με τα στραβά μάτια όλων που άφησαν την κατάσταση να φτάσει στην κρίση, προσδοκώντας τα οφέλη του δανειστή που στο τέλος αποκτά τα χρεωκοπημένα μαγαζιά.

ΛΥΝΕΙ το πρόβλημα το κούρεμα κατά 50% των 2/3 του ελληνικού χρέους και αυτό που απομένει είναι διαχειρίσιμο; Ακούγεται μεγάλο το κούρεμα του 50%, αλλά όπως το υπολόγισε ο κ. Παπαδήμος, λαμβάνοντας υπόψιν τις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών τραπεζών και των ταμείων, στην πραγματικότητα το όφελος είναι τα 65 δισ. των ξένων επενδυτών δηλαδή μιλάμε για ελάφρυνση του 19% του συνολικού χρέους! Και όλα αυτά χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων. Ποιο τελικά είναι το όφελος όταν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2020 θα επιστρέψουμε στο χρέος που είχαμε το 2010, δηλαδή στο 120%; Με ποια οικονομία θα αντιμετωπίσουμε την ύφεση; Και πώς θα πάρει μπροστά η οικονομία χωρίς ρευστότητα; Και πού θα εξάγονται τα προϊόντα μας ή τα προϊόντα των άλλων, όταν η λιτότητα γίνεται πολιτική επιβολή στις μισές χώρες της Ευρώπης;

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ οι ηγέτες της Ε.Ε.; Η Ελλάς γίνεται κανονικό προτεκτοράτο των δανειστών, με το μάνατζμεντ στη Γερμανία. Η μόνη διαπραγμάτευση που έγινε από ελληνικής πλευράς (από Μόσιαλο – Ξενογιαννακοπούλου) ήταν η λείανση (!) των διατυπώσεων της επιτροπείας, ώστε να μην αντιληφθούν οι Έλληνες πως την 28η Οκτωβρίου του 2011 υποδουλώθηκαν. Ο αφελληνισμός της οικονομίας αρχίζει και θα είναι απόλυτος, με όρους εργασίας και δικαιωμάτων του 1950! Η μετανάστευση των νέων θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις ο πλούτος που έχει παραχθεί και όποιος θα παράγεται, θα διακρατείται στο εξωτερικό. Το ελληνικό κεφάλαιο και η αστική τάξη παραδόθηκαν αμαχητί, ελπίζοντας σε ό,τι περισσέψει από τους νέους ηγεμόνες. Θα χαθούν περιουσίες και ζωές! Αλήθεια, ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαχειριστούν, ως κατοχικές κυβερνήσεις, αυτόν τον εφιάλτη; Αυτές που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία του;

ΕΙΝΑΙ οι επιλογές που αφορούν τη χώρα μας ικανές να πείσουν τις αγορές, που παραμένουν ισχυρές και ανεξέλεγκτες, πως η Ευρώπη λύνει με αυτούς τους τρόπους τα προβλήματά της; Μπορεί να θεωρηθεί και να αποτελέσει πειστική απάντηση για τις περιπτώσεις χωρών του μεγέθους και του βάρους της Ιταλίας και της Ισπανίας, που δανείζονται πλέον στα όρια της τοκογλυφίας; Και αν γίνει το ντόμινο που όλοι φοβούνται, ποια θα είναι η απάντηση; Η Ευρώπη διακινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της με τη λήψη άστοχων και μικρής κλίμακας μέτρων, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών BlackRock Λάρι Φινκ στην εφημερίδα “Financial Times”.

ΤΕΛΙΚΑ με όσα παρακολουθούμε, ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το κύριο; Πρόκειται για οικονομικό ή μήπως για κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα. Το παραμύθι της Ενωμένης Ευρώπης έχει θρυμματιστεί και οι αδύναμες, με ευθύνη όλων των εταίρων, χώρες ιδιωτικοποιούνται! Η Ε.Ε. είναι δύο ηγεμόνες και 25 υπήκοοι; Δεν ήταν αυτό και δεν μπορεί να αντέξει για πολύ έτσι. Όχι γιατί ξαφνικά οι υποταγμένοι ηγέτες θα μεταμορφωθούν, αλλά γιατί οι κοινωνίες αντιδρούν και θα αντιδράσουν με μεγάλη ένταση.



By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
Γράφει η Κανέλλα Καζακοπούλου


Ο έντονα αποδοκιμασθείς κ. Παπούλιας στην επέτειο του ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη, εξεμάνη κατά των οπως καί τα καθεστωτικά ΜΜΕ.Ετσι παρουσίασαν την ολοένα αυξανόμενη πανελλαδική οργή κατά της βάρβαρης και αντικοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής πού θέλει να καταδικάσει στην εξαθλίωση και την υποδούλωση τη χώρα.Ως προσβολή ή και βεβήλωση της εθνικής επαιτείου χαρακτηρίστηκαν από άλλους καθεστωτικούς οπαδούς οι αποδοκιμασίες και η κακήν-κακώς αποχώρηση των πολιτικών υπαλλήλων της τρόίκας.

Αλλά εάν κάποιοι βεβήλωσαν το ΟΧΙ ΤΟΥ 1940 ήταν η παρουσία των θρασσύτατων αυτοαποκαλούμενων μας, πού παραμονή της μεγάλης επετείου έδοσαν τα κλειδιά της χώρας σε διάφορους ΡΑΙΧενμπαχ, ασελγώντας πάνω στα κόκκαλα ελλήνων πού έμειναν στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας και μετέπειτα στην εθνική αντίσταση για την απελευθέρωση από το Γ΄ ΡΑΙΧ.

Ολα αυτά για εσάς κ. Παπούλια, (πού τον Ιούλιο είχατε δεί μέχρι και δαφνοστόλιστο τον κ.Παπανδρέου από την τότε σύνοδο κορυφής) , πού οπως είπατε υπήρξατε αντάρτης,
δέν αποτελούν πλέον λόγους αντίστασης και ηθικού χρέους απέναντι σε όσους έδοσαν ακόμα και τη ζωή τους για να εκδιώξουν από τη χώρα τους εισβολείς και κατοχείς πού επανέρχονται δριμύτεροι με άλλου είδους οπλα τώρα αλλά προσδοκώντας το ίδιο αποτέλεσμα? Μού ειναι αδύνατο να δεχτώ ότι δεν καταλαβαίνετε πως με τις ευλογίες σας στην ανάλγητη κυβέρνηση πού κατέλυσε το σύνταγμα και το πολίτευμα στην ουσία, και οδηγεί την κοινωνία σε οικονομική και ψυχική εξαθλίωση και την υποδούλωση, γίνεστε συνυπεύθυνος και αυτοακυρώνετε αν μη τι άλλο και την δική σας ιστορία ως αντάρτη, οπως και πολλοί άλλοι που διαφημίζουν το αγωνιστικό τους παρελθόν το οποίο εξαργύρωσαν με θέσεις κρατικές….ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ κ.Παπούλια αλλά και ο ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟΣ!!!

Αντί λοιπόν να βγάζετε οργίλους δεκάρικους εναντίον των εξοργισμένων πλέον θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, και αφού τόσο πολύ νοιάζεστε για την σωτηρία της πατρίδας, ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ . Π Α Ρ Α Ι Τ Η Θ Ε Ι Τ Ε!!!!
Η επιθετικότητα και ο αυταρισμός εναντίον της λαϊκής οργής, λειτουργεί σάν λίπασμα και φυτοορμόνη πού σε ενα βράδυ μέσα το φυτάδι γίνεται δέντρο. ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ κ. Παπούλια, εάν κάποιοι πρέπει να ντρέπονται δέν ειναι οι εξοργισμένοι πολίτες, αλλά όσοι έστησαν ενέδρα στο λαό, και με στολές παραλλαγής τον παραπλάνησαν .Ο ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΠΛΕΟΝ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΞΑΠΑΤΑΤΑΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΥΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ πού είτε ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ είτε …ΓΥΡΙΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΑΓΓΡΑΙΝΕΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΖΗΤΙΑΝΟΙ και ΞΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΗΑ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΥΓΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ. Ο ΛΑΟΣ ΕΊΠΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ!!!!



By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments

«Θα ήταν μια καλή λύση για την ελληνική μιζέρια»



Την πιθανότητα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα, έστω και ως υπόθεση εργασίας εξετάζει άρθρο του Forbes σε άρθρο του Τιμ Γουόρστολ. Για τον αρθρογράφο ένα πραξικόπημα θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας με το χρέος αφού θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr ο κ. Γουόρστολ επικαλείται μια αποστροφή άλλου άρθρου που δημοσιεύτηκε στην βρετανική Daily Telegraph, σύμφωνα με το οποίο ένα πραξικόπημα θα ελάφρυνε την Γερμανία ώστε η Ελλάδα να ασχοληθεί μόνη της με την χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ:

«Υπάρχει ένα -όχι και τόσο πετυχημένο- αστείο που κυκλοφορεί τελευταία στις οικονομικές αγορές, ότι η πραγματική λύση για το ελληνικό πρόβλημα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αντί η Γερμανία να χρηματοδοτεί το ελληνικό χρέος, θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα», γράφει και συνεχίζει: «Το λυπηρό -αν όχι πικρό- σχετικά με αυτό το αστείο είναι ότι, αν αγνοήσουμε το μικρό πρόβλημα του ότι θα είναι στρατιωτική δικτατορία, αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια καλή λύση για την ελληνική μιζέρια.»

Προσπερνώντας λοιπόν το θέμα «χούντα» με το χαρακτηρισμό «μικρό πρόβλημα» ο κύριος Γουόρστολ ξεδιπλώνει το συλλογισμό του, πάνω στο γιατί ένα πραξικόπημα θα ήταν μια καλή λύση: «Οι Έλληνες απλώς δεν μπορούν υπό αυτές τις περιστάσεις να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, έτσι θα πρέπει να χρεοκοπήσουν. Αλλά μία χρεοκοπία από μόνη της δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι ότι η ελληνική εργασία είναι θλιβερά μη ανταγωνιστική.»

Οπότε, λέει ο αρθογράφος, η λύση είναι να μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα, και γενικότερα «το ελληνικό βιοτικό επίπεδο, ​​πρέπει να μειωθεί προκειμένου να γίνει αυτή η εργασία ανταγωνιστική» και προκρίνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, πράγμα που θα δημιουργούσε αναταραχή στην ΕΕ γιατί «με τον τρόπο που έχει συσταθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη, η έξοδος μίας χώρας από την νομισματική ένωση θεωρείται ως μια συγκλονιστική ήττα για το σύνολο του ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό του αρθρογράφου όλο αυτό το πρόβλημα θα το «έλυνε» μια χούντα: «Αυτό που το στρατιωτικό πραξικόπημα θα επέτρεπε είναι, (όπως είπα ας αγνοήσουμε τη μικρή λεπτομέρεια ότι είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα), να γίνει αυτό που πρέπει πιθανώς να συμβεί και θα είναι σίγουρα ο πιο ανώδυνος τρόπος για την Ελλάδα: να ασχοληθεί με τα προβλήματά της: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ…»

Προς το τέλος ο αρθρογράφος προσπαθεί να κρατήσει λίγο τα προσχήματα. Αφού πρώτα ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός θα λύσει το πρόβλημα για όλους καταλήγει επισημαίνοντας ότι το πραξικόπημα είναι ένα τρομερό πράγμα:

«Κανείς δεν θέλει στ’ αλήθεια να μιλάει για δικτατορία ως λύση σε ένα σχετικό απλό οικονομικό πρόβλημα, αλλά εδώ καταλήξαμε καθώς το τρέχον σύστημα δεν παίρνει στα σοβαρά εκείνη την απλή λύση», γράφει χαρακτηριστικά εννοώντας την έξοδο από το ευρώ.


By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Η χώρα και ο λαός της παραδίδονται επίσημα από τον πρωθυπουργό, την κυβέρνησή του και τα συμφέροντα που τον υποστηρίζουν σε ξένη κατοχή. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ «ΓΥΨΟ» ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Παραδίδεται στους δανειστές-δυνάστες μας με όρους που αναφέρονται στην Ιστορία μόνο σε ήττες ύστερα από πολεμικές αναμετρήσεις...
Η εθελόδουλη κυβέρνηση, η κυβέρνηση των πολιτικών ανδρεικέλων παραδίδει τη χώρα και τον λαό της χωρίς τύψεις, χωρίς αιδώ.

Ένα ήταν το εθνικό χρέος του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του από την επομένη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου του 2009. Να πει την αλήθεια στον λαό και να πάρει τα όποια σκληρά μέτρα απαιτούντο ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ.

Όμως αυτός έπραξε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ το ακριβώς αντίθετο: Απέρριψε κάθε επιλογή που θα απέτρεπε την οικονομική και πολιτική υποδούλωση της χώρας. Ενώ, αντίθετα, ενεργοποίησε και προώθησε τις επιλογές εκείνες που μας οδηγούσαν απ' απευθείας στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και των κερδοσκόπων. Είχε άλλωστε δεσμευτεί γι' αυτό πολλούς μήνες πριν από τις εκλογές του 2009... ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ.

Τώρα βρισκόμαστε και υπερχρεωμένοι και ταπεινωμένοι και υποταγμένοι.

Όσα ψέματα, όσες δικαιολογίες κι αν προβάλλει, σε όσες ωραιοποιήσεις της τραγωδίας που ζούμε κι αν προβαίνει ο πρωθυπουργός, η αλήθεια είναι πικρή:

Το περίφημο «κούρεμα» του χρέους, δηλαδή η επίσημη (και ευσχήμως «ελεγχόμενη») χρεοκοπία της χώρας, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ.

Η χώρα χρωστάει σήμερα περίπου 360 δισ. ευρώ. Όμως η μείωση κατά 50% δεν αφορά φυσικά το σύνολο του χρέους.

Και αυτό γιατί ένα μεγάλο τμήμα του χρέους εξαιρείται από το περίφημο «κούρεμα».

Πρώτα απ' όλα εξαιρούνται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εξαιρούνται επίσης τα δάνεια που έχουμε λάβει από τις δόσεις του Μνημονίου, συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ.

Από το εναπομείναν ποσόν των 360 - 125 = 235 δισ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020 (βασική ρήτρα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου του 2011) που υπολογίζονται σε 45 δισ. ευρώ. Εξαιρούνται επίσης τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ, όπως και διάφορα άλλα δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό Δημόσιο και ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ.

Τι απομένει λοιπόν από όλες αυτές τις αυτονόητες εξαιρέσεις, που τις κρύβουν επιμελώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών; Προκύπτει λοιπόν ότι απομένουν 160 δισ. ευρώ που εντάσσονται στη διαδικασία του «κουρέματος»...

Όμως η απάτη δεν σταματά εδώ. Γιατί στην πραγματικότητα από τα 160 δισ. ευρώ ένα ποσόν της τάξεως των 100 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ομόλογα που κατέχουν ελληνικές τράπεζες, ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες.

Επομένως σε ξένες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία ανήκουν μόνο τα 60 δισ. ευρώ που θα υποστούν στην πραγματικότητα το «κούρεμα», κι αν μάλιστα δεχθούν να συναινέσουν...

Δηλαδή τελικώς η καθαρή ωφέλεια για τη μείωση του χρέους θα κυμανθεί στα 25 - 30 δισ. ευρώ...

Όσο για το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τη «χασούρα» των 50 δισ. ευρώ θα κληθεί να την αναπληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, με νέο δανεισμό, ίσως από τον μηχανισμό στήριξης... Με νέα επιτόκια, με νέα τοκοχρεολύσια... Φαύλος κύκλος...

Εάν η μια απεχθής πλευρά των εξελίξεων είναι η οικονομική υποδούλωση, η άλλη πλευρά, η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ, είναι ακόμα απεχθέστερη και πλέον ταπεινωτική.

Υπουργοί της κυβέρνησης υποδέχονται με δουλοπρέπεια τον σύγχρονο «αντιβασιλέα» Χ. Ράιχενμπαχ, ευτελίζοντας το αξίωμα που κατέχουν και ακυρώνοντας την ψήφο και τη βούληση του ελληνικού λαού.

Η σύγχρονη κοινοβουλευτική δικτατορία η οποία λειτουργεί στη χώρα διαμορφώνει τώρα το τελικό της σχήμα.

Την πραγματική εξουσία, που αφορά τη λήψη των σημαντικών αποφάσεων που αφορούν τα δημοσιονομικά, την εκποίηση της εθνικής περιουσίας και του εθνικού πλούτου, την αναλαμβάνει η κυβέρνηση της «»τρόικας» του εξωτερικού», αποφασισμένη να οδηγήσει στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειστών μας. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου –όσος χρόνος τής απομένει– θα παίζει τον ρόλο της κυβέρνησης της «“τρόικας” του εσωτερικού», ως πειθήνιος εντολοδόχος των δυνάμεων της ξένης κατοχής.

Δυστυχώς το καθεστώς της κατοχής υπάρχει κίνδυνος να παραταθεί για πολλά χρόνια, να διαλύσει το πολιτικό σύστημα, να απαξιώσει και να ευτελίσει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η κυβέρνηση των εθελόδουλων θα πρέπει να αποχωρήσει και να προκηρύξει εκλογές. Δεν μπορεί ένας ολόκληρος λαός να οδηγηθεί ως σφάγιο, χειροπόδαρα δεμένος, στην καταστροφή.

Στα απομνημονεύματά του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπογράμμιζε: «Δεν φοβήθηκα τον Δράμαλη και τους 30.000 στρατιώτες του. Φοβήθηκα όμως τους προσκυνημένους... Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments
Της Ρένας Δούρου


«Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν έχουμε εκλεγεί!», Νικολά Σαρκοζί, σύνοδος κορυφής της 23ης Οκτωβρίου 2011.
«Θα πρέπει να επιβληθεί καθεστώς αυξημένης εποπτείας (Überwachung) στην Ελλάδα», Άγκελα Μέρκελ, πριν και μετά από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011, αναφερόμενη στις χώρες που παρεκκλίνουν της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα προεδρεύει επίσης και των συναντήσεων των επικεφαλής των κρατών της ευρωζώνης», 26 Οκτωβρίου, Ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Έχω την πρόθεση να αναθέσω στον Όλι Ρεν πρόσθετες αρμοδιότητες• θα γίνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, καθώς και για το ευρώ», 27 Οκτωβρίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος Κομισιόν. «Οι θεσμοί της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν πλήρως τους αυστηρότερους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης περιλαμβανομένων των κυρώσεων κατά των κρατών που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς», 27 Οκτωβρίου, Όλι Ρεν, Φινλανδός Επίτροπος. Ο ίδιος ανήγγειλε «‘Φρένα χρέους’ στις εθνικές νομοθεσίες καθώς και την εκ των προτέρων εξέταση των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών που παραβιάζουν τις συνθήκες της ΕΕ».

Τα παραπάνω αποτελούν ελάχιστο απάνθισμα των τελευταίων ημερών, ενδεικτικό της πορείας της ευρωπαϊκής οικοδόμησης: οδεύουμε προς τη συνταγματοποίηση του, γερμανικής έμπνευσης και γαλλικής αποδοχής, «χρυσού κανόνα» δημοσιονομικής πειθαρχίας (βλ. γενικευμένης λιτότητας) με παράλληλη επιβολή διαρκούς άρνησης της δημοκρατίας: δημιουργία θεσμών με παράκαμψη της ευρωβουλής, «κλείδωμα» κρίσιμων αποφάσεων από Βερολίνο – Παρίσι, κυρώσεις από τεχνοκράτες στους δημοσιονομικά «άτακτους», κτλ.

Πρόκειται για τραγική ειρωνεία, ο διεθνής οργανισμός που ξεκίνησε με αφετηρία την αποτροπή των εθνικισμών και των συγκρούσεων, να βρίσκεται σήμερα σε τροχιά κακοφωνιών, εθνικών αντιπαλοτήτων, και, εντέλει, κατάργησης της ίδιας της δημοκρατίας. Γιατί τι άλλο εκφράζουν τα γεγονότα / δηλώσεις που προτάσσονται στην αρχή αυτού του μικρού σημειώματος, αν όχι την πορεία της Ευρώπης προς την απώλεια της δημοκρατίας και τη φίμωση λαών και κυβερνήσεων που τους εκπροσωπούν; Στη διαπάλη μεταξύ αγορών και πολιτικής, ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα και μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες (Ρομπέι, Μπαρόζο, Ρεν) προτάσσουν τις πρώτες, επιλέγοντας ως μέσο την άρνηση της δημοκρατίας. Επιβεβαιώνεται έτσι το γεγονός ότι ο καπιταλισμός, στην πτώση του, στρέφεται προς τον αυταρχισμό, γιατί χρειάζεται τη «χειραγωγημένη δημοκρατία».

Πράγματι, από ευρωσύμφωνο σε ευρωσύμφωνο, από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ως το Euro+, η συνισταμένη παραμένει η ίδια: λιγότερες δημοκρατικές διαδικασίες, περισσότερη αδιαφάνεια, τεχνοκρατικές επιλογές, κατάργηση εν τοις πράγμασι της διάκρισης των εξουσιών, καθώς εκείνη που αναδεικνύεται καθοριστική είναι η… Κομισιόν, όργανο μη εκλεγμένο που έχει την πρωτοβουλία της νομοθεσίας, σε βάρος κυρίως της Ευρωβουλής. «Η τριάδα Βουλή – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Κομισιόν εξαφανίζει αυτό εννοούσαμε κάποτε ως δημοκρατία», τονίζει χαρακτηριστικά ο Hans Magnus Enzensberger στο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Το γλυκό τέρας των Βρυξελλών» («Le Doux Monstre de Bruxelles», εκδ. Gallimard).

Το σημαντικό είναι (με την έννοια της ανάδειξης της ιστορικής σημασίας της συγκυρίας που ζούμε) ότι δεν πρόκειται για κάποια περιστασιακή αδυναμία της Ε.Ε., που θα ξεπεραστεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά για μια δομική δυσλειτουργία που μπορεί να αντιμετωπιστεί αναλόγως: με εκ βάθρων αναθεώρηση / αναδόμηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στη βάση της υπεροχής της πολιτικής έναντι των αγορών, της δήμο-κρατίας έναντι της τέχνο-κρατίας που μας επιβάλλουν δήθεν ως μονόδρομο, της δίκαιης ανακατανομής του πλούτου που παράγουμε οι ευρωπαίοι πολίτες. «Πριν από όλα οφείλει να επανέλθουν το πολιτικό, η αρμοδιότητα του λαού να αυτοθεσπίζεται, η δυνατότητα των ανθρώπων να σκέπτονται και να δρουν από κοινού», παρατηρούσε εύστοχα ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Αυγή». Η πρωτοβουλία μπορεί και πρέπει να ανήκει στις αριστερές δυνάμεις αλλά όχι αποκλειστικά σε αυτές: σε όλους /ες αισθάνονται ότι τους αφορούν οι σημερινές, δυσοίωνες εξελίξεις. Οι δυνάμεις αυτές είναι πολλές: «είμαστε το 99%» γράφουν τα πανό του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουώλ Στρητ» που έχει «μετακομίσει» πλέον και στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος γιατί το διακύβευμα είναι ο οικονομικός πόλεμος του 1% με τίμημα την ελευθερία του 99%… Είναι όμως αναγκαίος: γιατί, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Αντρέ Μαλρώ, η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει…


By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments

Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ




«Εναν χάρτη...
... του κόσμου που δεν περιλαμβάνει την Ουτοπία, δεν αξίζει να τον κοιτά κανείς», έγραφε ο Οσκαρ Ουάιλντ. «Επειδή αφήνει απέξω τη μοναδική χώρα όπου πάντα αποβιβάζεται η ανθρωπότητα. Μα και όταν αποβιβαστεί εκεί, πάλι ψάχνει. Και όταν ξαναβρεί μια άλλη καλύτερη χώρα, ανοίγει πάλι πανιά. Η πρόοδος είναι η πραγματοποίηση της Ουτοπίας».

Το πνεύμα...
... αυτού του γνήσιου σοσιαλιστή του 19ου αιώνα παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα στα μεγάλα κέντρα του καπιταλισμού, όπου η νεολαία έχει ξεσηκωθεί και με κινητοποιήσεις και καταλήψεις διεκδικεί μια καλύτερη ζωή. Πώς οι νέοι έφτασαν μέχρι εκεί; αναρωτιέται ο συγγραφέας Ταρίκ Αλί, που όταν ήταν κάποτε και αυτός νέος, είχε ξεχωρίσει στο φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του 1960. Και πιάνει τα πράγματα από την αρχή, από την πτώση του κομμουνισμού το 1991. Τότε, γράφει στην εφημερίδα «Σάντεϊ Χέραλντ», επικράτησε παντού η ιδεολογία της άρχουσας τάξης, όπως αυτή είχε εκφραστεί από τον πολιτικό φιλόσοφο Εντμουντ Μπερκ: «Οι απόστολοι της ισότητας απλώς αλλάζουν και διαστρέφουν τη φυσική τάξη των πραγμάτων». Μέσα από τα σπλάχνα του καπιταλισμού είδαμε τους φορείς του δικομματικού συστήματος να διαφθείρονται όσο ποτέ άλλοτε από τον κόσμο του χρήματος: Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, Νέους Εργατικούς και Συντηρητικούς στη Βρετανία, Σοσιαλιστές και Δεξιούς στη Γαλλία, Κεντροδεξιούς και Κεντροαριστερούς στη Γερμανία και τη Σουηδία. Ηταν επόμενο να επικρατήσει ένας εξτρεμισμός των αγορών, με επακόλουθο τη διείσδυση του κεφαλαίου στο κράτος και την άλωση όλων εκείνων που είχαμε συνηθίσει να θεωρούμε κοινωνικά αγαθά. Στο βασίλειο των «εκσυγχρονιστών», όποιος αποτολμούσε να υπερασπιστεί τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, έμενε με τη ρετσινιά του «οπισθοδρομικού». Επειδή, στα μάτια των εκσυγχρονιστών, οι πολίτες ήταν πρώτα πελάτες.

Οι πολιτικοί...
... του εκσυγχρονισμού, μεθυσμένοι από τους θριάμβους του καπιταλισμού, ήταν λοιπόν φυσικό να βρεθούν απροετοίμαστοι όταν ξέσπασε η κρίση στη Γουόλ Στριτ το 2008, λέει ο Ταρίκ Αλί. Το ίδιο απροετοίμαστοι βρέθηκαν και οι περισσότεροι πολίτες-πελάτες που, παρασυρμένοι από τα εύκολα δάνεια, βρέθηκαν ξαφνικά χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό, σε μια περίοδο που το σύστημα άρχιζε να τους κόβει το εισόδημα για να σώσει με αυτό τους τραπεζίτες. Καθώς άλλες χώρες κατέρρεαν (Ισλανδία, Ιρλανδία) και άλλες έβλεπαν να ανοίγεται μια άβυσσος μπροστά τους (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία), η Ευρωπαϊκή Ενωση (ή ακριβέστερα Τραπεζική Ενωση) γονάτισε αυτές τις χώρες ακόμη περισσότερο με αυστηρή λιτότητα, προκειμένου να σώσει το γερμανικό, το γαλλικό και το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.

Η σύγκρουση...
... ανάμεσα στην αγορά και τη δημοκρατία δεν μπορούσε πια να κρυφτεί: οι πολιτικές ηγεσίες αυτών των χωρών εκβιάστηκαν μέχρι την πλήρη υποταγή τους, παρά την αντίθετη βούληση των λαών τους. Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις ήρθαν σαν ένα φυσικό επακόλουθο. Και είναι πια φανερό πως αυτές οι πολιτικές ηγεσίες δεν θα μπορούν πια να κυβερνούν για πολύ όπως κυβερνούσαν μέχρι τώρα.
By STEVENIKO | | Posted in , | With 0 comments

Κι εκεί που οι διαχωριστικές γραμμές είχαν συμπτυχθεί στην εξής μία, αυτή που διακρίνει από τη μια τους υπερασπιστές της αδιαπραγμάτευτης υποταγής στις προσταγές της τρόικα ως μονόδρομο εθνικής σωτηρίας, όπου βέβαια το οξύμωρο, εθνική σωτηρία και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας κρίνεται ως γραφικό και ανάξιο λόγου αντεπιχείρημα, ένα σινάφι από τα εγχώρια Chigago Boys, είτε κυβερνητικοί, είτε ακραιφνείς -επικροτητές- της- κυβερνητικής -πολιτικής- νεολιμπεράλες, κι από την άλλη μεριά τους επικριτές της κατάστασης, που' ναι ένα συνοθύλευμα του πιο επιφανούς σύγχρονου έλληνα διανοητή, του πιο απεγνωσμένου ανέργου αλλά και του απλού απλώς αγανακτισμένου, κινηματικού ή μη, πολίτη.

Εκεί που δεν χρειαζόταν να ανατρέξεις στην εξέγερση της Κροστάνδης, την αλληλογραφία Μπακούνιν και Μαρξ, το θάνατο του Ντουρούτι ή τη νύχτα στο Χημείο του '79 για να καταλάβεις πως ο στίχος του Τζιμάκου "στη στεριά δε ζει το ψάρι ούτε ο κνίτης με φρικιά" έχει μια βάση, αλλά που σ' αυτή τη δεδομένη στιγμή προσδοκούσες, εύλογα αλλά αφελώς, πως οι διαφορές εξαλείφονται κάτω από τη βαριά σκια γεγονότων που τρέχουμε ασθμαίνοντας ξοπίσω τους, πάνω στη στιγμή που το ζητούμενο δεν ήταν ποιος την έχει μεγαλύτερη την αγωνιστικότητα, αλλά η συσπείρωση των δυνάμεων που αντίκεινται σε αυτό που πολύ ευφημιστικά θα αποκαλούσε κανείς ως "κυβερνητικές επιλογές", στη φάση που το προκείμενο είναι η αποτροπή της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου, σε μια πρώτη φάση, στο ιστορικό σημείο του ενδεχομένου τρίτης αποτυχίας αναχαίτισης της πορείας στην κοινωνική γενοκτονία (social genocide, ο όρος από
ντοκιμαντέρ του Fernando Solanas για την Αργεντινή), μετά το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, οι μαύροι και οι κόκκινοι αποφασίζουν να πλακωθούν άσχημα.

Έχουν ήδη ειπωθεί πολλά. Τι νόημα έχει ένα post a posteriori; Τόσο νόημα όσο έχουν όλες οι προηγούμενες κουβέντες: το νόημα που είσαι έτοιμος να δεχτείς πως έχουν. Αναλωθήκαμε σε technicalities, που είναι πόσα καδρόνια κρατούσε και πόσα κράνη φορούσε το ΠΑΜΕ, πόσα μπουκάλια και πόσα μάρμαρα εκσφενδόνισαν οι άλλοι. Βιαστήκαμε να θεωρήσουμε εαυτούς αμερόληπτους κριτές των γεγονότων και αυταπατηθήκαμε ότι τα μάτια μας είναι κάμερες που καταγράφουν τις συμπλοκές αντικειμενικά, ψύχραιμα, αποστασιοποιημένα. Αλλά η γλώσσα πάντα θα μας προδίδει, τα scripta θα κείνται έκθετα. Και εκεί θα φανεί πόσο βιαστήκαμε να υιοθετήσουμε τον λόγο των συμβατικών μμε, να παπαγαλίσουμε τον όρο κουκουλοφόροι, να χρεώσουμε σύσσωμο τον αναρχικό χώρο με τα μπάχαλα και βέβαια να αποσύρουμε την όποια πρότερη συμπάθειά μας προς αυτό το χώρο, να σπεύσουμε να αποδώσουμε, ως άλλοι ιατροδικαστές, πριν καν το πρώτο ανακοινωθέν το θάνατο του ανθρώπου στις δολοφονικές επιθέσεις των κουκουλοφόρων και όχι βέβαια στα χημικά των ματατζήδων -που είναι το πιο εξοργιστικό από όλα τα εξαρτημένα αντανακλαστικά- και τέλος να θεωρήσουμε ως σημείο εκκίνησης του τσαμπουκά τους "Δε πληρώνω" ή τους μπάχαλους και όχι βέβαια την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ που ζητούσε δημοσιογραφικές ταυτότητες για να σε αφήσει να περάσεις προς τη Βουλή... Ο τσαμπουκάς ξεκινάει από κει που ο άλλος αποφασίζει αυθαίρετα αλλά συνειδητά πως είναι το αφεντικό.


Δε συνηθίζω να γράφω πολιτικά κείμενα και να με συγχωρείς δηλαδή για το αποψινό μου ατόπημα. Μόνο που, αν θες και τη δική μου εκδοχή, πολιτική δεν είναι *μόνο* τι ψήφισες, πόσες απεργίες έκανες σε πόσες πορείες κατέβηκες, πόσα ασφυξιογόνα εισέπνευσες και πόσα tweets πόσταρες. Πολιτικά μετριέσαι από την ώρα που θα ξυπνήσεις και θα αφήσεις τη βρύση να τρέχει βουρτσίζοντας τα δόντια, μέχρι τα μεταλλαγμένα κόρν φλέικς που θα φας, το μέσο με το οποίο θα μετακινηθείς, τον τρόπο που οδηγείς, το βρακί που φοράς, το ραδιόφωνο που ακούς, τις ώρες τηλεθέασής σου, τις παραλίες που διάλεξες για τις διακοπές σου, το πού και πώς γέννησες το παιδί σου, το πώς μιλάς στη γκόμενά σου, που θα μου τσινίσεις που την είπα γκόμενα γιατί είναι υποτιμητικό, ενώ, ας πούμε, δεν είναι υποτιμητικός ο ευνουχισμός που θα της κάνεις με τρόπο αδιόρατο σχεδόν αλλά συστηματικό όταν την μέμφεσαι για ό,τι δε συνάδει με το πρότυπο της αγίας ελληνίδας μητέρας που θα ασπρίσουν τα μαλλιά σου κατηγορώντας της ως και μετά το θάνατό της για την ευνουχιστική αγάπη της, όπου αγάπη είναι να μη στη λέει ο δικός σου άνθρωπος. Ενώ αγάπη είναι ακριβώς αυτό. Δεν περνάμε τέλεια. Τελειώσανε τα τέλεια.

Η επίπλαστη ευμάρεια και η συνοδευτική υποκριτική ελαφρότητα στην μεταξύ μας επικοινωνία, τα φληναφήματα, οι φιλοφρονήσεις και τα φθηνά αστεία, τελειώνουν κάτω από την επανεμφάνιση των επιπλέον διαχωριστικών γραμμών που η σύγκρουση, όπως πάντα, έρχεται να αναδείξει. Δε περνάμε τέλεια. Περάσαμε στην υποτέλεια. Σημασία δεν έχει πόσο μαύροι, πόσο κόκκινοι είμαστε. Σημασία έχει πως είμαστε υποτελείς. Σημασία έχει να καταλαβαίνεις πως όσο "στη λέω" τόσο σ' αγαπάω.

By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Με το εμφατικό και άκρως πειστικό 3-1 στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός δείχνει έτοιμος να ανατρέψει προγνωστικά και να αμφισβητήσει το θεωρητικό προβάδισμα του Ολυμπιακού για τον τίτλο. Ένας Ολυμπιακός που το Σαββατόβραδο έκανε “γκέλα” εκτός ...προγράμματος στο Καραϊσκάκη (2-2 με τον ΟΦΗ). Την κορυφή της Σούπερ Λίγκας μοιράζεται μαζί με τον Παναθηναϊκό ο εξαιρετικός φέτος Ατρόμητος. Επανήλθαν τα χαμόγελα στην ΑΕΚ με το άνετο και καθαρό 3-0 επί του Άρη.

Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός έκανε εμφάνιση υψηλού επιπέδου και φώναξε ...ΠΑΟ για πρωτάθλημα! Νίκησε (3-1) κατά κράτος τον ΠΑΟΚ με σκόρερ τους Κλέιτον (33', Κουίνσι (56') και Λέτο (69'). Ο Βιεϊρίνια μείωσε στο 85' με πέναλτι-δώρο του διαιτητή. Σοβαρά επεισόδια έγιναν πριν από το ματς με συγκρούσεις οπαδών του ΠΑΟΚ και ΜΑΤ.

Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ πέτυχε την πιο εμφατική της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα. Με άκρως πειστική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο κέρδισε με 3-0 έναν Άρη που αγνοεί τη νίκη μετά από έξι ματς στο πρωτάθλημα. Το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Λαζαρίδη στο 10ο λεπτό, ενώ στο 39΄ ο Λυμπερόπουλος και στο 78΄ ο Κάλα διαμόρφωσαν το τελικό 3-0.

Στο Παγκρήτιο, την πρώτη του νίκη μετά από πέντε συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα πανηγύρισε ο Εργοτέλης. Κέρδισε με 2-0 τον Αστέρα Τρίπολης με τα γκολ των Σασιασβίλι (8') και Κατσικοκέρη (37'). Οι Αρκάδες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς νίκη στο φετινό πρωτάθλημα.

Το Σαββατόβραδο στο Καραϊσκάκη, πρώτη εντός έδρας γκέλα του Ολυμπιακού μετά από 17 σερί νικηφόρα ματς: 2-2 με τον εξαιρετικό ΟΦΗ. Τρεις μέρες πριν από το κρίσιμο ματς στο Ντόρτμουντ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τα γκολ των Τζιμπούρ (45') και Μιραλάς (62'), αλλά η ομάδα της Κρήτης κατάφερε να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας με τα τέρματα των Μάντζιου (73') και Γεωργίου (77').

Το απόγευμα του Σαββάτου στο Περιστέρι ο Ατρόμητος συνέχισε το καταπληκτικό σερί και την τρελή πορεία στην κορυφή της Σούπερ Λίγκα. Με δυο γκολ του Ηλία Αναστασάκου (61' 65') νίκησε με 2-1 τον Πανιώνιο που προηγήθηκε στο 57' με τον Σκέμπρι. Σοβαρά επεισόδια στο Περιστέρι πριν από το μας μεταξύ οπαδών των δυο ομάδων.

Στο Αγρίνιο, καθαρή επικράτηση (2-0) του Παναιτωλικού επί της Ξάνθης χάρη στα γκολ των Μητρόπουλου (35') και Ρότσα (67' πέναλτι). Ο Παναιτωλικός αναρριχήθηκε στην 6η θέση της βαθμολογίας.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι εβδομάδα ευρωπαϊκών κυπέλλων. Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριών ελληνικών ομάδων σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.

*Τρίτη, 21:45 (MEGA): Ντόρτμουντ-Ολυμπιακός
*Πέμπτη 20:00 (ΑΝΤ1): Σάμροκ Ρόβερς-ΠΑΟΚ
*Πέμπτη 22:05 (ΑΝΤ1): ΑΕΚ-Λοκομοτίβ Μόσχας

Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής:

ΑΓΩΝΑΣ ΣΚΟΡ ΣΚΟΡΕΡ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Ατρόμητος-Πανιώνιος 2-1 61', 64' Αναστασάκος - 57'
Σκέμπρι
2954
Παναιτωλικός-Ξάνθη 2-0 35' Μητρόπουλος, 67' πεν. Ρότσα 5531
Ολυμπιακός-ΟΦΗ 2-2 45' Τζιμπούρ, 62' Μιραλάς -
73' Μάντζιος, 77' Γεωργίου
20811
Εργοτέλης-Αστ.Τρίπολης 2-0 8' Σασιασβίλι, 37' Κατσικοκέρης 965
ΑΕΚ-Άρης 3-0 10' αυτ. Λαζαρίδης, 39'
Λυμπερόπουλος, 78' Κάλα
6379
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-3 85' πεν. Βιεϊρίνια - 33' Κλέιτον,
56' Κουίνσι, 70' Λέτο
19002

Βαθμολογία
Θέση Ομάδα Βαθμοί ΑΓ Ν Ι Η ΓΚΟΛ
1 Παναθηναϊκός 16 6 5 1 0 16-5
2 Ατρόμητος 16 8 4 4 0 10-6
3 Ολυμπιακός 14 6 4 2 0 13-7
4 ΑΕΚ 13 7 4 1 2 11-10
5 ΠΑΟΚ 11 8 3 2 3 10-9
6 Παναιτωλικός 10 6 3 1 2 9-7
7 ΟΦΗ 9 6 2 3 1 8-7
8 ΠΑΣ Γιάννινα 9 7 2 3 2 8-8
9 Πανιώνιος 8 8 2 2 4 8-10
10 Εργοτέλης 8 8 2 2 4 9-13
11 Skoda Ξάνθη 5 8 1 2 5 10-14
12 Άρης 4 6 0 4 2 2-6
13 Αστ.Τρίπολης 3 6 0 3 3 2-7
14 Κέρκυρα 2 6 0 2 4 5-12
15 Ομάδα Α 0 0 0 0 0 0-0
16 Ομάδα Β 0 0 0 0 0 0-0

Πρώτοι σκόρερ

8 ΓΚΟΛ: Σεμπάστιαν Λέτο (Παναθηναϊκός)
5 ΓΚΟΛ: Ράφικ Τζιμπούρ (Ολυμπιακός)
4 ΓΚΟΛ: Κώστας Μήτρογλου (Ατρόμητος), Κέβιν Μιραλάς (Ολυμπιακός)

Η επόμενη αγωνιστική

Αγώνας Ημέρα Ώρα
Πανιώνιος-ΟΦΗ 5/11 17:15
Άρης-Ολυμπιακός 5/11 19:30
Εργοτέλης-Παναιτωλικός 6/11 15:00
Skoda Ξάνθη-Κέρκυρα 6/11 17:15
Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 6/11 17:15
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 6/11 19:30
Πηγη
By STEVENIKO | Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 | Posted in | With 0 comments
Τέχνη και σκάνδαλο, πολιτική και κοινωνία, οµορφιά και ατοµικότητα. Ο «αιρετικός» βέλγος καλλιτέχνης, που θα παρουσιάσει τον Νοέµβριο στην Αθήνα τη νέα του παράσταση « Προµηθέας Τοπίο ΙΙ », µιλάει για ό,τι τον απασχολεί


Ποια είναι τα όρια της κανονικότητας σε µια κοινωνία όπου τα πάντα είναι διαθέσιµα προς πώληση; Το παραπάνω ερώτηµα απασχόλησε τον Γιαν Φαµπρ στο «Οργιο της ανεκτικότητας», που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2009 στην Αθήνα, σε έναν ακόµη σταθµό της διεθνούς πορείας της παράστασης.

Τώρα ο «αιρετικός» βέλγος καλλιτέχνης επιστρέφει στη σκηνή του Παλλάς µε την πιο πρόσφατη παραγωγή του, η οποία µάλιστα εµπνέεται από την ελληνική µυθολογία: υπό τον τίτλο «Προµηθέας Τοπίο ΙΙ», ο 53χρονος Φαµπρ – γνωστός για την πολυσυλλεκτικότητά του, αφού συνδυάζει τις ιδιότητες του θεατρικού συγγραφέα, του σκηνοθέτη, του χορογράφου και του εικαστικού – αναζητεί την τραγική διάσταση του «ελέους και του φόβου, των βασικών συναισθηµάτων της αρχαίας τραγωδίας».

«Ο προβληµατισµός µου σχετικά µε τον Προµηθέα µετρά πολλά χρόνια: ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, συνεχίστηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τώρα παίρνει µια πιο ολοκληρωµένη µορφή» λέει ο Φαµπρ από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραµµής. «Στη συγκεκριµένη περίπτωση», συνεχίζει, «το βασικό ερώτηµα που τίθεται για µένα έχει να κάνει µε το τι είναι στην εποχή µας ο ήρωας. Γεννήθηκα και ζω σε µια χώρα η οποία σήµερα έχει αρκετούς “κακούς” ήρωες: ακροδεξιούς πολιτικούς, για παράδειγµα, µε επικίνδυνες πεποιθήσεις και διαθέσεις. Βασικός άξονας της δουλειάς µου, λοιπόν, είναι ο Προµηθέας του Αισχύλου, ένας µυθολογικός επαναστάτης χωρίς αιτία. Αντιτάσσεται στον ∆ία, κλέβει τη φωτιά από τον ουρανό και την παραδίδει στους ανθρώπους. Για µένα ο Προµηθέας είναι το σύµβολο της υπερηφάνειας και της ανεξαρτησίας, ένα είδος φάρου για την ανθρωπότητα: ένας φορέας ακραίου πάθους, αστείρευτης δηµιουργικότητας και ρίσκου».

Ο Φαµπρ υποστηρίζει ότι ο Προµηθέας είναι εξαιρετικά επίκαιρος και ιδιαίτερα αναγκαίος σε µια κοινωνία η οποία «µε τους κανόνες και τους νόµους της έχει εξορίσει τη φωτιά και τη φαντασία. Αντιστέκεται σε κάθε σπίθα, σε κάθε αναλαµπή, που µπορεί να γεννήσει κάτι τολµηρό, καινούργιο και επικίνδυνο για το κατεστηµένο».

Μέσα απ’ αυτό το πρίσµα, λέει ο καλλιτέχνης, «χρειαζόµαστε απεγνωσµένα έναν ήρωα: έναν ήρωα που θα µας εµπνεύσει, θα µας κινητοποιήσει και θα µπορέσει να παρακάµψει τις απαγορεύσεις µε τις οποίες είναι γεµάτη η ζωή µας».

«Δεν µπορείς να είσαι µονίµως θύµα»
Η νέα παραγωγή του Γιαν Φαµπρ είναι ένα µεγάλο οπτικοακουστικό θέαµα µε πρωτότυπη µουσική, που αντικατοπτρίζει την αισθητική του. Ο ίδιος εµπνέεται και ταυτόχρονα προβληµατίζεται από την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα του: «Στο Βέλγιο συνήθως οι πολιτικοί παραπονούνται ότι θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία, αλλά δεν µπορούν, δεν τους αφήνουν. Στην παράσταση το µεγάλο ερώτηµα προέρχεται στο τέλος, από την Πανδώρα, η οποία υποστηρίζει πως η µεγαλύτερη και πιο σηµαντική “φωτιά” είναι η επιλογή µας ως προς το αν θα είµαστε ήρωες ή θύµατα. Και δίνεται απάντηση, νοµίζω. ∆εν µπορείς να είσαι µονίµως θύµα».

Τι σε κάνει όµως να επιλέγεις κάποιες φορές την κατάσταση του θύµατος; «Για µένα θύµα αποφασίζει – ή καταλήγει – να είναι κάποιος όταν ζει υπό το καθεστώς του φόβου που καλλιεργούν οι πολιτικοί. Στη χώρα µου η άκρα ∆εξιά καλλιεργεί τον φόβο στους ανθρώπους. Υπάρχει πρόβληµα εθνικισµού ο οποίος, ως γνωστόν, όταν φτάνει στα άκρα οδηγεί στον φασισµό. Κατ’ επέκταση, λοιπόν, αντιτίθεται στην οµορφιά, στην ατοµικότητα. Και εδώ βρίσκεται ο βασικός προβληµατισµός που έχω ως καλλιτέχνης: θέλω να υπερασπιστώ την οµορφιά η οποία εί ναι ευπαθής όπως ακριβώς και το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Από την άλλη, η ίδια της η ευπάθεια είναι και η ισχύς της οµορφιάς. Οταν ο κόσµος βρίσκεται στο σηµερινό σηµείο έκπτωσης, όταν η Ευρώπη κινείται µε τόσο κυνισµό, ο καθένας καταλαβαίνει, νοµίζω, πόσο σηµαντικό είναι να καταφέρουµε να προστατέψουµε την οµορφιά. Οταν τα θεµέλια της κοινωνίας τρίζουν, όταν σχέσεις δεκαετιών καταστρέφονται, η οµορφιά είναι εκείνη που µπορεί να τις αποκαταστήσει ξανά».

Πιστεύει άραγε πως η κρίση – οικονοµική και γενικότερη – έχει κάνει τους ανθρώπους περισσότερο συντηρητικούς; «Σίγουρα... Πριν από δέκα χρόνια συµµετείχα σε ένα φεστιβάλ και αν κάποιος έφευγε στη µέση της παράστασης οι υπεύθυνοι έλεγαν “α, κάτι σηµαντικό γίνεται εδώ, κάτι καινούργιο, υπάρχει έκπληξη”. Τώρα τρέµουν αυτού του είδους τις αντιδράσεις του κόσµου. Φοβούνται τις κακές κριτικές, τον αντίκτυπο που µπορεί να έχει αυτό στις επιχορηγήσεις ή στις ιδιωτικές χορηγίες. Γενικώς τώρα οι πολιτιστικές διοργανώσεις επιζητούν την ασφάλεια».

«Ποτέ δεν θέλησα να προκαλέσω»
Εχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από τότε που, νεαρός καλλιτέχνης ακόμη, ο Γιαν Φαμπρ είχε ήδη αρχίσει να προκαλεί συζητήσεις. Οι «παραστάσεις των χρημάτων» που παρουσίασε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 περιλάμβαναν το κάψιμο δεσμίδων χαρτονομισμάτων που συγκεντρώνονταν από το κοινό προκειμένου ο ίδιος να ζωγραφίζει με τις στάχτες. Εκτοτε καταγράφηκε σταθερά ως μια προσωπικότητα που σπάει τις συμβάσεις του σύγχρονου θεάτρου εισάγοντας τη λογική της «ζωντανής εγκατάστασης» και εξερευνά ριζοσπαστικές χορογραφικές δυνατότητες με σκοπό να ανανεώσει τον κλασικό χορό. Τι νόημα δίνει ο ίδιος στις λέξεις πρόκληση και σκάνδαλο;

«Θεωρώ πως η πρόκληση συχνά χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο, με αρνητικό νόημα. Για μένα η πρόκληση δεν είναι τίποτε άλλο από το ζωντάνεμα του μυαλού.

Ωστόσο εγώ ουδέποτε είχα την πρόθεση να προκαλέσω, να δημιουργήσω σκάνδαλο. Απλώς, μιλώ για πράγματα που με ενδιαφέρουν και τυχαίνει κάποιοι να προκαλούνται. Δεν είναι όμως αυτό το σημείο εκκίνησής μου. Είμαι καλλιτέχνης, αναζητώ πράγματα, οι άλλοι τα κρίνουν. Συχνά οι άνθρωποι βιάζονται να χαρακτηρίσουν προκλητικό ό,τι δεν καταλαβαίνουν, ό,τι δεν μπορούν να κατατάξουν σε μια κατηγορία ή κάτι με το οποίο δεν θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά ώστε να επικοινωνήσουν μαζί του. Κανένα σοβαρό έργο τέχνης όμως δεν ξεκινά με σκοπό να προκαλέσει ».

Πότε και πού
Η παράσταση «Προμηθέας Τοπίο ΙΙ» θα παρουσιαστεί στις 18 και 19 Νοεμβρίου στο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5). Ωρα έναρξης: 21.00.


By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Επίθεση από χάκερς δέχτηκαν δύο αμερικανικοί ερευνητικοί δορυφόροι το 2007 και το 2008.

Επίθεση από χάκερς σε δορυφόρους των ΗΠΑ

Σύμφωνα με έγγραφο της επιτροπής του Κονγκρέσου, οι χάκερς δεν αποκλείεται να δρούσαν για λογαριασμό του κινεζικού στρατού.

«Παρεμβολές αυτού του είδους αποτελούν δυνητική απειλή, ιδιαίτερα αν αφορούν δορυφόρους με πιο ευαίσθητες λειτουργίες» αναφέρει το προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Επιθεώρησης Οικονομίας και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας. Το έγγραφο περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg ενόψει της επίσημης δημοσιοποίησης της έκθεσης τον επόμενο μήνα.

Το πρώτο περιστατικό που έγινε αντιληπτό ήταν η επίθεση στον δορυφόρο γεωσκόπησης Terra AM-1 της NASA. Οι χάκερ συνδέθηκαν στα συστήματα του δυρυφόρου μέσω ενός επίγειου σταθμού στη Νορβηγία και «πέτυχαν όλα τα βήματα που απαιτούνταν για να μπορούν να δίνουν εντολές στο δορυφόρο». Τέτοιες εντολές, πάντως, τελικά δεν δόθηκαν.

Η διερεύνηση της υπόθεσης οδήγησε τελικά στην ανακάλυψη μιας άλλης επίθεσης στον δορυφόρο γεωσκόπησης Landsat-7 της NASA και της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).

Η έκθεση δεν κατηγορεί ευθέως το Πεκίνο για τις επιθέσεις, λέει όμως ότι τα περιστατικά βρίσκονται σε συμφωνία με έγγραφα του κινεζικού στρατού, τα οποία αναφέρονται στην εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων, ειδικά «επίγειων υποδομών, όπως εγκαταστάσεις ελέγχου δορυφόρων».

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Πεκίνο για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και αμερικανικών εταιρειών, όπως είχε συμβεί προ ετών με τις επιθέσεις εναντίον της Google.



By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments
Αν θέλετε να βγάλετε τα παυσίπονα από τη ζωή σας, οι παρακάτω προτάσεις θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα καθημερινά προβλήματα υγείας με ιδιαίτερους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους.


Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για αρκετές ασθένειες και παθήσεις που δυστυχώς μπορεί να μας συμβούν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα φάρμακα πρέπει να γίνουν «καραμέλες» για το παραμικρό που μπορεί να πάθουμε μέσα στη μέρα, όπως ένας ενοχλητικός πονοκέφαλος, ένας επίμονος λόξυγκας ή ένας έντονος πόνος στα πόδια.

Οι 5 εναλλακτικές λύσεις που σας προτείνουμε, θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ελαφρές παθήσεις που συμβαίνουν σε όλους μας συχνά χωρίς να καταφύγετε στα φάρμακα, και να ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο.

Μολύβι για τον πονοκέφαλο
Αν νιώθετε στρεσαρισμένοι ή σε πίεση, σφίγγετε ασυναίσθητα το σαγόνι και τα δόντια σας. Η σύσφιξη αυτών των μυών προκαλεί έντονο πονοκέφαλο. Η λύση; Ένα μολύβι. Πάρτε ένα μολύβι και τοποθετήστε το σε κάθετη θέση ανάμεσα στα δόντια σας, χωρίς να το δαγκώσετε. Έτσι η ένταση θα φύγει αυτόματα από το σαγόνι και ο πονοκέφαλος θα περάσει.

Μπαλάκι του τένις για ανακούφιση των ποδιών
Μετά από μια μέρα πάνω στις γόβες σας, τα πόδια σας λογικά πρέπει να σας πεθαίνουν και το μόνο που θέλετε είναι κάποιον να σας κάνει μασάζ. Αν όμως αυτός ο κάποιος απουσιάζει ή μια επίσκεψη στον ειδικό δεν αποτελεί επιλογή, μπορείτε να βρείτε την ανακούφιση που χρειάζεστε σε μια μπάλα του τένις. Καθίστε ή μείνετε όρθιες και ακουμπήστε το γυμνό σας πόδι πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις, κουνώντας το μπροστά και πίσω με αργές κινήσεις. Έτσι οι μύες των ποδιών θα χαλαρώσουν αμέσως, χωρίς περαιτέρω κόπο.

Γιαούρτι για δροσερή αναπνοή
Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το γιαούρτι περιέχει «καλά» βακτήρια που μπορούν να μειώσουν την άσχημη αναπνοή. Αυτά τα καλά βακτήρια πολεμούν τα «κακά» που προκαλούν τη δυσοσμία στο στόμα και θα σας χαρίσουν ευχάριστη και δροσερή αναπνοή.

Ζάχαρη κατά του λόξυγκα
Είστε έτοιμοι για μια παρουσίαση στη δουλειά όταν ξαφνικά σας πιάνει λόξυγκας. Μην πανικοβάλλεστε. Απλώς καταπιείτε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ο λόξυγκας θα πάει περίπατο. Ο λόξυγκας δημιουργείται επειδή οι μύες του διαφράγματος δεν έχουν σταθεροποιηθεί. Η ζάχαρη ελέγχει τους μύες των νεύρων και δίνει εντολή στο διάφραγμα να γυρίσει στην κανονική του θέση.

Μουσική για σταθερή πίεση
Όταν σας ανεβαίνει η πίεση, βάλτε αμέσως να ακούσετε το είδος της μουσικής που πιστεύετε πως σας χαλαρώνει. Σύμφωνα με την έρευνα μιας ιατρικής ομάδας από το University of Florence της Ιταλίας, η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής για μισή ώρα μπορεί να ρίξει την πίεση αυτόματα στα κανονικά της επίπεδα.



By STEVENIKO | | Posted in | With 0 comments

Θλιβερός απολογισμός οι 596 νεκροί και τουλάχιστον 4.150 τραυματίες



Μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμοί, τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία τερματίζουν πλέον τις έρευνες για επιζώντες και επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους χιλιάδες σεισμόπληκτους.

Η ζωή στις περιοχές που χτύπησε ο σεισμός επανέρχεται σταδιακά στο κανονικό: στο Ερτζίς αποκαταστάθηκε σε μέρος της πόλης η παροχή ρεύματος και άνοιξαν καταστήματα.

Πάντως οι περισσότεροι διστάζουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους ενώ η κατάσταση τους επιδεινώνεται από τις κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή, εξαιτίας του χιονιού και του κρύου.

Σε ολόκληρη την επαρχία έχουν διατεθεί 43.000 σκηνές, περισσότερες από τις απαιτούμενες ακριβώς λόγω του φόβου των κατοίκων να επιστρέψουν στις κατοικίες τους. Ωστόσο οι Αρχές θα τις διανέμουν μόνο σε όσους οι κατοικίες έχουν υποστεί τις βαρύτερες ζημιές.

Ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών που έπληξε την περασμένη Κυριακή την επαρχία Βαν προκάλεσε το θάνατο σε 596 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης.

Τουλάχιστον 4.150 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ μεγάλος αριθμός κατοικιών έχει καταστραφεί.

Συνολικά 231 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια μετά το σεισμό, μεταξύ τους ένα βρέφος 10 ημερών και δύο άνδρες που βρέθηκαν μετά από 100 ώρες στα ερείπια.