ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Οι κορυφαίες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βάλουν πλάτη σε εκείνους που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας από το Πεκίνο τονίζοντας ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι "πολιτικό και όχι οικονομικό"
Να επιδείξουν γενναιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και να στηρίξουν την Ελλάδα κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ζητούσε από την ΕΕ να κινηθεί περισσότερο? επιθετικά ώστε να εξασφαλίσει επαρκές "οξυγόνο" στις χώρες που προωθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη νέα παρέμβαση Ομπάμα τη σκυτάλη πήρε ο Βλ. Πούτιν, δηλώνοντας από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι "πολιτικό και όχι οικονομικό".
Μιλώντας σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό καθώς για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα ποσά "οι κορυφαίες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βάλουν πλάτη σε εκείνους που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση και αυτό απαιτεί ορισμένη πολιτική ανδρεία από τους ηγέτες των χωρών αυτών, διότι ο πληθυσμός τους φυσικά δεν είναι πολύ χαρούμενος από αυτή την εξέλιξη των γεγονότων".
Αφησε δηλαδή ο κ. Πούτιν αιχμές κατά της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν ιδιαίτερα διστακτική στη λήψη αποφάσεων, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος διάσωσης της Ελλάδας με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων.
Παραδέχτηκε ακόμη ο ίδιος ότι το πιο οξυμμένο σήμερα πρόβλημα στην Ευρωζώνη αφορά την Ελλάδα. "Αλλά εάν δεν με απατά η μνήμη μου, η Ελλάδα είναι μόλις το 2% του ΑΕΠ όλης της Ευρώπης και φυσικά είναι δυνατό να κλείσει αυτό το πρόβλημα: Κατά τη γνώμη διαφόρων ειδικών απαιτούνται περίπου 1 - 1,5 τρισ. ευρώ, ποσό βέβαια όχι μικρό, σεβαστό αλλά απολύτως δυνατό να το ''σηκώσει'' η Ευρωζώνη" είπε χαρακτηριστικά.
Συνέπειες
"Σε τελική ανάλυση αυτό (σ.σ. η διάσωση της Ελλάδας) είναι ωφέλιμο για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη" συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, "γιατί κάτι πρέπει να γίνει, αλλά και γιατί οτιδήποτε συμβαίνει στην Ευρώπη έχει αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, δυστυχώς". Κατά την άποψή του, οι αναπτυσσόμενες χώρες BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δεν έχουν να παίξουν στην περίπτωση αυτή κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, διότι "τα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν επαρκείς πηγές για να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα".
Εξήρε, επίσης, τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης που καταβάλλει ο γαλλογερμανικός άξονας τονίζοντας: "Οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη δυνατότητα υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των κρίσεων χρέους σε μεμονωμένες χώρες της Ευρωζώνης, εξέλιξη που αποτελεί πολύ θετικό σημάδι".
Είπε, τέλος, "δόξα τω Θεώ, προς το παρόν δεν υπάρχει πουθενά τραπεζική κρίση, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα με τα δημοσιονομικά, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα".