[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Γ. Παπανδρέου
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ε.Ε: Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από Ελλάδα


Ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας έτσι στην αμφισβήτηση των βουλευτών του, στην κριτική της αντιπολίτευσης και την κοινωνική ένταση.

"Οι πολίτες θα εκφραστούν δημοκρατικά και η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη και δύο χρόνια ακόμη, προειδοποιώντας ότι οι εκλογές θα οδηγούσαν σε άτακτη χρεοκοπία.

"Ο λαός πρέπει να είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις. Η ευθύνη είναι συλλογική για το μέλλον της χώρας. Η απάντηση του λαού καθορίζει αμέσως την πορεία της δημοκρατίας, όχι εμμέσως" διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Γενάρη, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της δανειακής σύμβασης.

Κυβερνητικές πηγές, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι εάν δεν έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια, τότε χρειάζεται η ψήφος 180 βουλευτών για να διεξαχθεί δημοψήφισμα και η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα από 40% και άνω ώστε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του για την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που περάσει από την ολομέλεια και μπει κατευθείαν σε δημοψήφισμα τότε η συμμετοχή του κόσμου πρέπει να είναι από 50% και άνω.

Την Παρασκευή η ψήφος εμπιστοσύνης - Επιστολή-βόμβα από Λιντζέρη


Πάντως, η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία διαρκεί τρεις ημέρες, ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη με την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Την Πέμπτη, τόσο κατά την πρωινή όσο και κατά την απογευματινή συνεδρίαση θα τοποθετηθούν οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το κλείσιμο της συζήτησης θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ με τελικό ομιλητή των κ. Παπανδρέου ώστε τα μεσάνυχτα να στηθούν οι κάλπες που θα δείξουν εάν η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος, λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης για αρκετούς βουλευτές του οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ζητούσαν επιμονα πρωτοβουλίες που θα έδιναν την πολυπόθητη νομιμοποίηση στην κυβερνητική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την λήξη της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Κ.Ο, όσοι βγήκαν από την αίθουσα χαρακτήριζαν ως «σωτήριο» το δημοψήφισμα και ως την «ρελάνς του Γιώργου». Από την άλλη όμως ορισμένοι παραμένουν προβληματισμένοι και επιμένουν να θέτουν ως μόνη λύση μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης της ΚΟ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Όταν το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται θεωρώ αδιανόητο να συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χωρίς να δίνεται ο λόγος στους βουλευτές» και πως «η τωρινή κυβέρνηση αποδεδειγμένα εμφανίζει έλλειμμα αποτελεσματικότητας. Δεν υλοποιεί αποφάσεις της, δεν προχωρά σ’ αυτά που έχει δεσμευτεί, εμφανίζοντας μεγάλη απόκλιση λόγων, έργων και αποτελεσμάτων» .

Τέλος τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Η πρόταση αυτή έχει ωριμάσει και βρίσκει υποστήριξη από πλειάδα στελεχών με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες

Πάντως, άμεση ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

"Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές" ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ Καρολίνας Κότοβα.

Νωριτερα, κατά την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ευεργετική για τις τράπεζες χαρακτήρισε την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. "Μπορεί να περάσουν στον έλεγχο του κράτους για να εξυγιανθούν, αλλά αυτό θα είναι προς όφελός τους και προς όφελος των καταθετών" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο deal για το κούρεμα, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε κόμματα και ΜΜΕ για μιζέρια, παραπληροφόρηση και επιχείρηση αποδόμησης.

"Όλοι πρέπει να στηρίξουν", είπε απευθυνόμενος κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση. Υποστήριξε ακόμη ότι η συμφωνία δε θα φέρει περισσότερη λιτότητα.

"Η συμφωνία δεν είναι χρεοκοπία" διακήρυξε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε επιχειρήματα για μικρά παιδιά τη θέση της αντιπολίτευσης ότι το 2020 η Ελλάδα θα γυρίσει στο 2009. "Αν δεν κάναμε τη συμφωνία το 2020 το χρέος θα ήταν στο 230% του ΑΕΠ" υποστήριξε.

"Μας δώσανε βενζίνη, μας κόψανε και δρόμο ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να περιγράψει την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών. Η Ελλάδα έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και χωρίς καύσιμα", είπε για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ

“Σε επιτήρηση η Ελλάδα είναι από το 2004” επισήμανε και αναφέρθηκε στην αλχημεία της ΝΔ με τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της απογραφής

“Έτσι διαμορφώθηκε η εικόνα της αναξιόπιστης χώρας”, επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι η εποπτεία από εδώ και πέρα θα είναι για ολόκληρη την Ευρώπη.

“Οι δανειστές μας θέλουν να είναι σίγουροι πως αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα” συνέχισε και χειροκροτήθηκε όταν είπε πως ως ΠΑΣΟΚ "δεν έχουμε αντίρρηση γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε".

“Δική μας ήταν η έκκληση να στείλουν εμπειρογνώμονες” πρόσθεσε.

“Δε θα ανεχθούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν”, είπε στη συνέχεια, προκαλώντας για μία ακόμη φορά το χειροκρότημα των βουλευτών.

“Όσοι νομίζουν πως θα κερδοσκοπήσουν από τον διαχωρισμό σε εθνικόφρονες και μη, από προσβολή εθνικών συμβόλων δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση, υπονομεύουν το δημοκρατικό κεκτημένο και κάνουν ιστορικό λάθος. Συμμεριζόμαστε την οργή του κόσμου, αλλά δε δικαιολογούμε τη βία ούτε την απαξίωση της δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

Εκείνη την ώρα πάντως, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε διχασμένη με τους μισούς βουλευτές να κοιτούν τους άλλους μισούς να χειροκροτούν. Οι μεν αντάλλασσαν με τους δε βλέμματα με υπονοούμενα.

“Είναι πρόκληση να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, αυτή είναι η δική μας δουλειά μέχρι τις επόμενες εκλογές. Πρώτη προτεραιότητα είναι να κλειδώσει η συμφωνία”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την είσπραξη της 6ης δόσης και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012.

“Ξεκινά μία νέα φάση, χωρίς περιθώρια χαλάρωσης” σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “από την άμυνα θα περάσουμε στην επίθεση”.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη για διάλογο με την κοινωνία, για την οποία είπε ότι υποφέρει αλλά θέλει τις αλλαγές: αποτελεσματικό κράτος, νέο πειθαρχικό δίκαιο στο δημόσιο, βελτίωση του Καλλικράτη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

“Η ρύθμιση του χρέους επιτρέπει να ρίξουμε το βάρος στην ανάπτυξη” συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφέρθηκε στις σχετικές πολιτικές που έκανε ή προωθεί η κυβέρνηση (ΕΣΠΑ, ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα κτλ).

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά έχει τέλος ήταν η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες. Πριν κλείσει επανήλθε σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν χάος.

“Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι λύση αυτή για την Ελλάδα; Θα αλλάξουν τα κακώς κείμενα αν χτυπηθούμε μεταξύ μας; Τα εξιλαστήρια θύματα δεν υπηρετούν την πατρίδα, τόνισε. Το κίνημα δεν πληρώνω βλάπτει την πατρίδα”, είπε.

Χαρακτηριστικό του κλίματος και της ψυχολογικής κατάστασης των βουλευτών είναι ότι ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε όταν είπε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πραγματικό πόθεν έσχες για όλους "όχι μόνο για τον πολιτικό, αλλά και για το δημοσιογράφο και τον δικαστή". Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε και τα φαινόμενα βίας κατά των εκλεγμένων όπως είπε εκπροσώπων του λαού, κερδίζοντας ένα ακόμη χειροκρότημα. Ακόμη κι από βουλευτές που στα πηγαδάκια έλεγαν ότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ηγεσία.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Γ. Παπανδρέου"

Leave a reply