[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


Οι υπουργοί διαφωνούν, οι βουλευτές γκρινιάζουν



Με κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο επιχειρεί ο κ. Γ. Παπανδρέου να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος αλλά και να ανατρέψει τις εντυπώσεις ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου θα έχει σειρά επαφών με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία συνομίλησε το βράδυ της Τρίτης, ενώ σήμερα θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος και εντολοδόχο πρωθυπουργό του Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο.

Στο ρευστό τοπίο, όπου καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση, δεν είναι σαφές αν έχει κάποιο σχέδιο βάσει του οποίου κινείται και αν, αντιθέτως δεν τρέχει εκ των υστέρων να σβήσει φωτιές. Ταυτοχρόνως, είναι αντιμέτωπη με τον έντονο εκνευρισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, όπου όλο και περισσότεροι βουλευτές παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο να μείνουν εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές και με ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες δίνουν την εικόνα μιας ακυβέρνητης χώρας.

Ενδεικτικά παραδείγματα, είναι αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τους τόνους απορρημάτων που βρίσκονται στους δρόμους απειλώντας τη δημόσιας υγεία, οι καταλήψεις σε δημόσιους χώρους αλλά και στη ΔΕΗ στο κτίριο όπου εκδίδονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, αλλά και η καθηστερημένες αντιδράσεις σε πολιτικά ζητήματα που τίθονται όπως η καταγγελία της ΝΔ για σύσταση 77 νέων οργανισμών και για αύξηση των προσλήψεων τα τελευταία δύο χρόνια, την οποία επανέφερε στον ΚΤΕ Οικονομικών η κυρία Βάσω Παπανδρέου. Το θέμα αυτό απασχόλησε αρκετή ώρα το υπουργικό συμβούλιο και ζητήθηκε από τον κ. Ηλ. Μόσιαλο να δώσει απαντήσεις ώστε να μην συντηρούνται ψευδείς εντυπώσεις.

Διαπραγματεύσεις για το χρέος

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «με κάθε τρόπο για να ελαφρύνει το χρέος». Η είδηση «διέρρευσε» λίγα λεπτά αφότου ειπώθηκε και σε συνδυασμό με το κλίμα που διαμορφώθηκε από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για περιστολή του ελληνικού χρέου σε ποσοστό 30 - 40% οδήγησε σε άνοδο του χρηματιστηρίου κατά 5 μονάδες.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το χρέος σε συνθήκες μεγάλων δυσκολιών γιατί, όπως είπε, «είναι μεγάλη και η διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός στις ιδιωτικές του συζητήσεις αναφέρεται στην πιθανότητα «κουρέματος» της τάξης του 30 - 40% και έτσι αυτή τη στιγμή φαίνεται να συγκλίνουν οι πληροφορίες ότι πρόκειται για ένα από τα σενάρια που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, στο υπουργικό συμβούλιο δεν έγινε καμία άλλη συζήτηση για το χρέος πέραν των όσων είπε ο κ. Παπανδρέου, ότι δηλαδή «η νευρικότητα που επικρατεί, προκαλεί ανασφάλεια και ένα ασταθές τοπίο μέσα στο οποίο κινούνται η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια οικονομία». Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου και η Σύνοδος των G - 20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου θα πρέπει να δώσουν πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στο πρόβλημα του χρέους, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Επιπλέον τόνισε ότι ασπίδα σε αυτή την ιδιαίτερα πολύπλοκη κατάσταση είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι η απόφαση της 21ης Ιουλίου την οποία χαρακτήρισε «ισχυρό κεκτημένο». Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο σημείωσε ότι η στήριξη του Κοινοβουλίου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε «πηγαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής να κάνουμε με δύσκολους όρους μια δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία προδοκούμε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα».

Ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα προς τους υπουργούς του, να εξαντλούν τη διαβούλεση «ώστε μέσα από την ενημέρωση να δημιουργήσουμε ένα ψυχολογικό υπόβαθρο απέναντι στην κρίση και στην ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες». Ταυτοχρόνως, τάχθηκε κατά των φαινομένων βίας και ανομίας λέγοντας ότι «αυτά δεν είναι ούτε προοδευτικά ούτε επαναστατικά. Απλώς υπονομεύουν την πορεία της χώρας και την ανεξαρτησία μας».
Αιχμές άφησε και για την τακτική των πολιτικών κομμάτων τα οποία όπως είπε δεν πετούν απλώς την μπάλα στην κερκίδα αλλά είναι ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης την ώρα που παλεύει με τα θηρία βοηθώντας στην ουσία τα θηρία. Ειδικότερη αναφορά έκανε στην καταγγελία της ΝΔ για διόγκωση του κράτους χαρακτηρίζοντας τη «αστεία πράγματα».

Ενταση στο υπουργικό συμβούλιο

Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί αλλά και η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ τις τελευταίες ημέρες ανέβασαν το θερμόμετρο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Ι. Ραγκούσης, υπερασπίστηκε τις αλλαγές για το άνοιγμα του επαγγγέλματος, λέγοντας ότι η τρόικα «μας ξεφώνησε για το θέμα αυτό» και ότι οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν θετικά στην αξιολόγηση της τρόικας. «Μα εμείς είχαμε συμφωνήσει με την τρόικα. Ποτέ δεν είχαν θέσει τέτοια θέματα», παρενέβη ο κ. Δ. Ρέππας. Ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή στους χειρισμούς για να μην δίνεται η εικόνα της αλλαζονίας στους πολίτες, ενώ ο κ. Χρ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι η τρόικα δεν είχε θέσει ποτέ θέμα για τα κριτήρια έκδοσης των αδειών και σημείωσε με νόημα: «Δεν κάνουν τώρα οι κήποι φρούτα!».
Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκφράζουν δυσφορία για την προσπάθεια του υπουργού Υποδομών να οικοδομήσει ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό προφίλ όταν, όπως λένε, οι τελικές λύσεις που προτείνει είναι πολύ ήπιες. «Για αυτό το νομοσχέδιο έγινε της κακομοίρας για τρεις μήνες στη χώρα;», έθεταν το ερώτημα.

Αρκετοί δήλωναν ότι ενοχλήθηκαν και από την επίθεση του κατά των βουλευτών συνολικά και όχι κατά συγκεριμένων προσώπων όταν ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τις καταγγελίες της κυρίας Παπανδρέου στον ΚΤΕ, παρότι συμφωνούσαν με την ουσία της παρέμβασης του. «Πρόκειται για βαρύτατη μομφή από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα στιγματίσει τη θητεία μας αν δεν αντεπιτεθούμε», είπε. Παράπονα για τη στάση της ΚΟ απέναντι του σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών εξέφρασε και ο κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος επιπλέον ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της Proton Bank κάτι που ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του κ. Βενιζέλου που όμως απάντησε εκτενώς ξεκινώντας από τις Φιλανδικές εγγυήσεις και καταλήγοντας στις ελληνικές τράπεζες.

Ανταρσία για το άρθρο 37

Αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ότι το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ΚΟ του κόμματος επισημαίνοντας ότι κατά την άποψη του η κυρία Λούκα Κατσέλη ενδεχομένως και άλλοι βουλευτές να το καταψηφίσουν. Να θυμήσουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο επικρίθηκε σφοδρά στη συνεδρίαση του ΚΤΕ από πολλούς βουλευτές ενώ χθες η κυρία Σοφία Γιαννακά είπε ότι η ίδια δεν πρόκειται να το ψηφίσει αν δεν αλλάξει.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης"

Leave a reply