Η βάρους 800 κιλών μετόπη, γνωστή ως "Ευαγγελισμός", κατέβηκε από τη βορειοδυτική πλευρά του Παρθενώνα και θα μεταφερθεί στο Μουσείο Ακρόπολης για έργα συντήρησης
Η μέρα για την Ελλάδα ξημέρωσε "συννεφιασμένη", ωστόσο στην Ακρόπολη επικρατούσε άλλος καιρός. Ιδανικός για την καταβίβαση μιας μετόπης από τη βορειοδυτική πλευρά του Παρθενώνα. Ηλιος, δροσιά και απουσία αέρα. Οσα απαιτούνταν ώστε να κατέβει ασφαλής ο λεγόμενος "Ευαγγελισμός". Η επιχείρηση είχε αναβληθεί λόγω του ανέμου την προηγούμενη εβδομάδα.
Η 32 μετόπη του μνημείου λίγο πριν από τις 8.30 το πρωί αιωρήθηκε για λίγο κρεμασμένη από τον γερανό και στη συνέχεια προσγειώθηκε στο έδαφος. Το προσωπικό της Ακρόπολης κρατούσε την αναπνοή του. Με αυτή την καταβίβαση ξεκινούν οι επεμβάσεις στη δυτική πλευρά του μνημείου.
"Το πρόγραμμα της δυτικής πλευράς ήδη προχωρά πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι το 41ο αρχιτεκτονικό μέλος που αποσυναρμολογείται. Η συγκεκριμένη μετόπη, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς απεικονίζει την Ηρα και την Αθηνά. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, η μετόπη για κάποιο λόγο θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό γι' αυτό δεν απολαξεύτηκε", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαίρη Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Στην πλευρά αυτή θα κατέβουν περισσότερα από 80 αρχιτεκτονικά μέλη.
Στο συγκεκριμένο σημείο τα μάρμαρα αποξηλώνονται για πρώτη φορά σημείωσε η αρχιτέκτονας Βασιλική Ελευθερίου, που επιβλέπει το έργο. "Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να ακουμπάς ένα μνημείο που δεν το έχει δει κανείς σ' αυτήν τη φάση από την αρχαιότητα", υπογράμμισε. "Εχουμε μπροστά μας το δύσκολο έργο της αποσυναρμολόγησης των επιστηλίων", τόνισε η κ. Ελευθερίου. "Παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες, επειδή τα μάρμαρα είναι πολύ μεγάλα και θέλουν μεγάλη προσοχή".
Οι μετακινήσεις που είχε υποστεί η βδ γωνία λόγω σεισμικών δράσεων ήταν εμφανείς, οι αρμοί είχαν διευρυνθεί έως και 2 εκ., ενώ στις περιοχές των σιδερένιων συνδέσμων παρατηρούνταν θραύσεις των μαρμάρων. Ο Μπαλάνος στην αναστήλωση του 1901 για να εμποδίσει τις περαιτέρω μετακινήσεις?παραμορφώσεις χρησιμοποίησε 2 μεγάλα σιδερένια ελάσματα, μήκους 3.5 μ., ώστε να αγκυρώσει μεταξύ τους τα 4 ακραία γείσα.
Η βάρους περίπου 800 κιλών μετόπη θα μεταφερθεί -όπως και οι υπόλοιπες- στο Μουσείο Ακρόπολης για λόγους προστασίας, όπου και θα καθαριστεί με τη μέθοδο λέιζερ. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης, σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, αλλά παρουσιάζει μεγάλες επικαθίσεις ρύπων.
Εκτός από αρχιτεκτονικά μέλη, όπως γείσα και επιστήλια, θα κατέβουν επίσης άλλες πέντε μετόπες, δύο από τη δυτική πλευρά -με σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο- και μία από τη νότια, που απεικονίζει την Κενταυρομαχία. Δεν θα κατέβουν, όμως, όλες οι μετόπες της δυτικής πλευράς. Κάποιες, που δεν σώζονται σε καλή κατάσταση, θα παραμείνουν, προσδίδοντας ένα στοιχείο αυθεντικότητας στο μνημείο.
Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν κατέβει οι δύο από τις πέντε μετόπες, ενώ μέσα στο επόμενο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η κατάβαση και των υπολοίπων. Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να τελειώσουν και οι εργασίες που συνεχίζονται στην Ακρόπολη και οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν την αποκατάσταση της πρώτης στρώσης του βορείου τείχους του σηκού και των δύο επιστηλίων του δυτικού τείχους του σηκού που είναι στο έδαφος, καθώς και οι επεμβάσεις στα Προπύλαια, όπου ήδη ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του νότιου τείχους με αναστηλώσεις 19 αρχιτεκτονικών μελών, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα της νότιας πτέρυγας του μνημείου.
8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Το συνολικό έργο, προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.