Όταν πριν από μερικούς μήνες ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν κλήθηκε από τον εκπρόσωπο του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Αλέξη Γρίβα να παραστεί στην έναρξη του 52ου φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία του «Οι απόγονοι», το κίνητρο που του μεταφέρθηκε ήταν «ως ένα καλό σημάδι υποστήριξης, σε μια εποχή που η Ελλάδα έχει αυτήν την ανάγκη».
Και αυτός ήταν τελικά ο λόγος για τον οποίο ο Πέιν δέχθηκε να έρθει, όπως άλλωστε ο ίδιος παραδέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους, στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης. «Ηρθα για το φεστιβάλ που επί τόσα χρόνια με στηρίζει και τώρα χρειάστηκε την στήριξή μου» είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης μνημονεύοντας τις εποχές των προηγούμενων ταινιών του («Πλαγίως» και «Election») που είχαν επίσης φιλοξενηθεί στο φεστιβάλ.
Η ατμόσφαιρα, βέβαια, ήταν βαριά χθες στο Ολύμπιον και το γιατί το ξέρουμε πολύ καλά όλοι. Η Ελλάδα περνά την δυσκολότερη φάση της μεταπολιτευτικής Ιστορίας της και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης «είμαι σίγουρος ότι πολλοί έξω από την αίθουσα αλλά και πολλοί μέσα στην αίθουσα θα αναρωτιούνται τι μπορεί να χρειάζεται ένα φεστιβάλ.
Την απάντηση την είχε ο ίδιος: «Στα 52 χρόνια ζωής του, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει κερδίσει την διεθνή αποδοχή του κοινού και ιδιαίτερα σήμερα δεν πρέπει να κάνει καμία έκπτωση. Η ψυχαγωγία είναι ανάγκη γιατί μόνον έτσι ο κόσμος μπορεί να σκεφτεί καθαρότερα και να ατενίσει το μέλλον με ελπίδα».
Με ένα τραγούδι στην αρχή από το τετραμελές γκρουπ «basement» και έναν ακόμη συμπληρωματικό λόγο από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος και τυπικά σήμανε την έναρξη, η τελετή ήταν υποδειγματικής λιτότητας, πέρα για πέρα στο πνεύμα που ορίζουν οι δύσκολες μέρες και έτη φωτός μακρινή από τους καρνάβαλους που βλέπαμε στις ενάρξεις πριν τα σκήπτρα αναλάβει ο κ. Εϊπίδης.
Ακόμα πιο αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που κόστισε η εφετινή διοργάνωση προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι από το ελληνικό Κράτος όπως ο Δημήτρης Εϊπίδης επεσήμανε. «Για να είναι επιτυχημένο ένα φεστιβάλ κινηματογράφου θα πρέπει να βγάζει εξωστρέφεια σε αυτούς που το παρακολουθούν, να νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν τις ταινίες που βλέπουν. Αυτός θα είναι και εφέτος ο στόχος μας» συμπλήρωσες καταλήγοντας με μια ευχάριστη είδηση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, την ίδρυση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, «χάρη στην οποία η πόλη θα ζει ένα φεστιβάλ όλο τον χρόνο».