Η ελληνική τραγωδία σε εκδοχή παρωδίας με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης δια να... αποχωρήσει και τον υπουργό Οικονομικών, που παραχώρησε ψήφο εμπιστοσύνης δια να πρωθυπουργεύσει, συνεχίζεται στο Προεδρικό Μέγαρο όπου λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της συγκρότησης νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων.
Ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωσή του, από το βράδυ της Παρασκευής, αντιμετωπίζει αυτήν την διαδικασία ως παρωδία και ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες έχοντας εν τω μεταξύ δεσμευθεί δημόσια πως υπερψηφίζει την νέα δανειακή συμφωνία.
Ο κ. Καρατζαφέρης στηρίζει με θέρμη το εγχείρημα συγκρότησης κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, το Κ.Κ.Ε. απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταδικάζει ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Εν μέσω αυτού του τοπίου, η πιθανότερη εκδοχή για την επόμενη ημέρα συνίσταται στην ανάληψη εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τουλάχιστον, όπως ο ίδιος ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, έως τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και θα γίνουν οι εκλογές.
Οι εξελίξεις αυτές τελούν υπό την άμεση εποπτεία των ηγεσιών των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, της γραφειοκρατίας της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και βεβαίως της… Ουάσινγκτον.
Στελέχη της Αριστεράς εξερχόμενα της Βουλής μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωναν πως «Πάμε με πρωθυπουργό τον Βενιζέλο έως τον Φλεβάρη». Με αυτά τα λόγια έκλειναν την συζήτηση και καταδεικνύοντας το επικρατέστερο σενάριο.
Ο κ. Παπανδρέου ανεξαρτήτως κατάληξης αυτής της διαδικασίας, παραδίδει την πρωθυπουργία, διατηρώντας τον έλεγχο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως πρόεδρος και άρα θα είναι αυτός ο οποίος θα ελέγχει τις διαβουλεύσεις για συγκρότηση νέας κυβέρνησης, θα ελέγχει τις εκλογικές λίστες στις επερχόμενες εκλογές και κομματικό μηχανισμό (αυτόν που εναπέμεινε έστω) προκειμένου να διαμορφώνει ισορροπίες εντός του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η Ευρώπη αναμένει πρακτικά αποτελέσματα εξόδου από την πολιτική κρίση που ενέσκηψε στην Ελλάδα, εκβιάζοντας με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ κραδαίνοντας ως Δαμόκλειο Σπάθη τις προετοιμασίες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα και την πτώχευση της.
Ένα άκρως τρομολαγνικό σενάριο δηλαδή εκτυλίσσεται που χρησιμοποιείται ως μοχλός τιθάσευσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Αυτή η λογική ως γνωστόν είχε και το πρώτο απτό αποτέλεσμα με την εντυπωσιακή μεταστροφή (κωλοτούμπα) της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια στόματος Αντώνη Σαμαρά πέρασε εν μία νυκτί από τον αντιμνημονιακό μέτωπο στην υποστήριξη της νέας δανειακής συμφωνίας.
Η «τάξη» επανήλθε το βράδυ της Παρασκευής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκτός μιας εξαιρέσεως, αυτήν της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη, η οποία απείχε της ψηφοφορίας. Το σύνολο των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και η Λούκα Κατσέλη, στήριξαν την κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτου ο κ. Παπανδρέου επανέφερε στην κοινοβουλευτική ομάδα την βουλευτή Λούκα Κατσέλη δίνοντας ένα τέλος σε μία βραχύβια ανεξαρτητοποίηση της. Με 153 βουλευτές να ψηφίζουν ΝΑΙ, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης για να παραδώσει στη νέα κυβέρνηση.
Πρόκειται για μία σπάνια κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων φαντάζει ως «παιχνίδια για παιδιά», όπως γράφεται χαρακτηριστικά σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η επιδεικνυόμενη πολιτική φλυαρία την οποία παρακολούθησε το πανελλήνιο και που δεν πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή Μ.Μ.Ε., σκηνοθετήθηκε με μοναδικό στόχο την κατοχύρωση της υστεροφημίας του απερχόμενου πρωθυπουργού αλλά και το στήσιμο του επικοινωνιακού, ακόμη και την ύστατη εκείνη ώρα, σκηνικού της επόμενης ημέρας.
Τουλάχιστον 50 διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα παρακολούθησαν βήμα προς βήμα τις εξελίξεις το βράδυ της Παρασκευής. Υπ’ αυτήν την έννοια η τραγωδία για την ελληνική κοινωνία με εκδοχή παρωδίας ως προς την εκτέλεση της πολιτικής παράστασης, εκλαμβάνεται ως κωμωδία από την διεθνή πολιτικο-οικονομική κοινότητα. Περαστικά μας!