“Καταστροφική” ήταν η σημερινή δημοπρασία 10ετών γερμανικών ομολόγων, καθώς η Γερμανία κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ, ενώ ζητούσε ποσό έως 6 δις. ευρώ συνολικά.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πυροδότησε τους φόβους που κάνουν λόγο για μία ενδεχόμενη εξάπλωση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης στο Βερολίνο, τη στιγμή που οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να διαφωνούν για μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική λύση.
Παράλληλα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε εκνευρισμό λόγω δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι το Βέλγιο πιέζει την Γαλλία για μια επέκταση της τάξεως των 90 δις ευρώ για την διάσωση της χρεοκοπημένης τράπεζας Dexia.
Το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε μια ειδική έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, η οποία ανέφερε πως η Γαλλία έχει πλέον λίγα περιθώρια ελιγμών ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στα οικονομικά της- μια νέα αρνητική εξέλιξη στην ανάπτυξη ή αδυναμία υποστήριξης των τραπεζών της- με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα 3Α της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Μετά την αποτυχημένη δημοπρασία ομολόγων από την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, το ευρώ σημείωσε σημαντική πτώση ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.
Η Bundesbank αναγκάστηκε να κρατήσει σχεδόν τα μισά από την δημοπρασία των 6 δις ευρώ λόγω της έλλειψης προσφορών από τους επενδυτές. “Είναι μια ολοκληρωτική και πλήρης καταστροφή”, δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της Monument Securities στο Λονδίνο.
Ανώτερο στέλεχος μεγάλου οίκου αξιολόγησης, ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την Γερμανία σε μια επανεξέταση της άρνησής της για μια ευρύτερη λύση όσον αφορά την οικονομική κρίση της Ευρώπης.
Επίσης, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες όλο και περισσότερο απομονώνονται από τις αγορές και εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, έχει προσθέσει επιπλέον πίεση στους ηγέτες της ΕΕ στις προσπάθειες τους για μια ευρεία και διαρκή λύση στην κρίση που διανύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ωστόσο, η Γερμανία και η Ιταλία “συγκρούστηκαν” ξανά για το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε πιο τολμηρά βήματα ώστε να μειωθούν οι πιέσεις των αγορών στην Ιταλία, την Ισπανία, καθώς και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης.