Ο φόβος της Ευρώπης μπροστά στα ομόλογα...
Δημοπρασίες - θρίλερ ίσως κρίνουν το μέλλον της Ευρωζώνης
Μια πραγματική «διαβολοβδομάδα» ξεκινά τη Δευτέρα για την Ευρωζώνη, μια εβδομάδα που θα τεστάρει πραγματικά την συνοχή της Ευρώπης, τη δυνατότητα αρκετών μελών της Ευρωζώνης να παραμείνουν στις αγορές και ενδεχομένως θα επισπεύσει τις εξελίξεις στο φλέγον θέμα της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης και της ανάληψης δράσης (ευρωομόλογο;) για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κερδοσκοπικών επιθέσεων.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και το κόστος δανεισμού ακόμα και των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών να έχει εκτιναχθεί στα ύψη και μια σειρά χωρών «φλερτάρουν» με απαγορευτικά επιτόκια – προάγγελους μηχανισμού διάσωσης, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης επιτίθενται κατά κύματα, με την Fitch να υποβαθμίζει διαδοχικά την Πορτογαλία και τα τραπεζικά χαρτιά της Ιταλίας, την S&P να υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση του Βελγίου και να προειδοποιεί με μελλοντικές «διορθώσεις αξιολογήσεων» συνολικά 5 ευρωπαϊκών χωρών, την Moody’s να υποβαθμίζει την Ουγγαρία και να προειδοποιεί για τη Σλοβενία αλλά ΚΑΙ την Αυστρία και παράλληλα και τους τρεις οίκους (Moody’s, S&P, Fitch) να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη Γαλλία, μια από τις χώρες πυλώνες των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, ως χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Με αυτά τα δεδομένα Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο θα προσπαθήσουν τις επόμενες πέντε ημέρες να δανειστούν συνολικά 29 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω δημοπρασιών ομολόγων και εντόκων γραμματίων!
Ενδεικτική της «επικινδυνότητας» αυτής της … προσπάθειας είναι η δήλωση κορυφαίου Γερμανού τραπεζικού αναλυτή πως «μετά τα πρόσφατα προβλήματα στις αγορές ομολογιακών εκδόσεων, όλες οι δημοπρασίες θεωρούνται πλέον γεγονότα αυξημένου κινδύνου»!
Για παράδειγμα την Τρίτη η Ιταλία ζητά από τις αγορές 8 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασιών ομολόγων και άλλα 500 εκατ. από έντοκα εξάμηνης διάρκειας. Την Παρασκευή «πλήρωσε» 7,8% για τα δεκαετή ομόλογά της και πάνω από 6,4% στα εξάμηνα έντοκά της …
Με τέτοια επιτόκια οι αναλυτές εκτιμούν πως οι δημοπρασίες της επόμενης εβδομάδας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε … «σφαγή»!
Την ίδια ώρα ανοδικά κινούνται μέρα με τη μέρα και τα επιτόκια στις περισσότερες ευρωπαϊκές ομολογιακές εκδόσεις περιφερειακών με το κόστος των CDS στα γαλλικά και τα βελγικά ομόλογα να έχει ήδη ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ.
Από την ερχόμενη Δευτέρα ως και την Πέμπτη το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία πρόκειται να εκδώσουν ομόλογα συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ καθώς και περίπου 9 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια. Η προσφορά τεράστια για τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και για τις … διαθέσεις των αγορών!
Για παράδειγμα το Βέλγιο δανείστηκε την Πέμπτη με 5,8% επιτόκιο στο δεκαετές του ομόλογο. ΠΡΙΝ υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του αξιολόγηση από την S&P! Τη Δευτέρα ζητά από τις αγορές άλλα ένα έως δύο ευρώ σε 6ετή και 10ετή ομόλογα …
Η Ισπανία που έχει ξεφύγει πια και από το απαγορευτικό όριο του 7% βγαίνει στις αγορές την Πέμπτη, ζητώντας 3-4 δισ. ευρώ και την ίδια ημέρα η Γαλλία ζητά άλλα 4,5 δισ. ευρώ.
Ίσως να πρόκειται για την πιο κρίσιμη εβδομάδα αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και το μόνο σίγουρο είναι πως τα … αποτελέσματά της ενδέχεται και να διαμορφώσουν την ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Όπου πλέον ίσως και να μην υπάρχει καν χρόνος για να αναλυθούν προτάσεις και προσχέδια αποφάσεων …