Όπως ολα τα δεδομένα δείχνουν η Ελλάδα από σήμερα εισέρχεται σε μακρόχρονη πολιτική αστάθεια με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η άρνηση της ευρωζώνης να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις για τα προβλήματα που προκαλεί η κρίση χρέους και η αδυναμία της πτωχευμένης χώρας μας να αντιμετωπίσει θεσμικά την νέα πραγματικότητα παρακάμπτει τη βούληση του Λαού, παράγει νέα ψευτοδιλήμματα, αυξάνει την ανασφάλεια και οδηγεί την πατρίδα μας σε οικονομικοθεσμικό αδιέξοδο. Στο υπο διαμόρφωση νεο πολιτικό σκηνικό αν η παρούσα βουλή ψηφίσει μια δανειακή σύμβαση που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα εκτός ότιθα τροφοδοτήσει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, θα συνιστά και de facto κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας με ότι αυτό συνεπάγεται(θεσμική αποσταθεροποίηση, κ.α.)
Για να μπορέσουμε όμως να καταλάβουμε το παραπάνω σκεπτικό φτάνει να δούμε τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην συμφωνία για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και γενικότερα τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ηγέτες της ευρωζώνης χρειάζεται άμεσα να βρουν πόρους για να ενισχύσουν τον EFSM που διαθέτει σήμερα 440 δισ κατά 3-4 φορές. Αν δεν καταφέρουν να διευρύνουν την κεφαλαιακή του επάρκεια με χρήματα προερχόμενα από τις χώρες μέλη, ίσως παρέμβει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.
Σε κάθε όμως περίπτωση οι εντάσεις στις αγορές δύσκολα θα αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία καθώς η εμβάθυνση της ύφεσης από τα επιπλέον μέτρα λιτότητας θα εντείνει τις ανησυχίες σε κάθε επίπεδο.
Συνεπώς, ελλείψει εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των οικονομικοπολιτικών προκλήσεων της εποχής είναι θέμα χρόνου η κρίση χρέους να παράγει γενικότερες καταστροφικές επιπτώσεις.