Με 255 ψήφους η Βουλή παρέσχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, καθώς και από τους ανεξαρτήτους που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως και από τους Γιώργο Λιάνη, Μιλένα Αποστολάκη, Έλσα Παπαδημητρίου και Σωτήρη Χατζηγάκη.
Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, από τους οποίους καταψήφισαν 38 βουλευτές. Εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψήφισαν και οι Πάνος Καμμένος (ΝΔ), Χρήστος Κατσούρας και Τσετίν Μαντατζή (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη θέση των κομμάτων τους.
Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή του για την πρόθεση ψήφου του.
Από την ψηφοφορία, εκτός από τους βουλευτές που βρισκόταν σε αποστολές στο εξωτερικό και ψήφισαν με επιστολική ψήφο, απουσίαζαν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), Αικατερίνη Περλεπέ Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), Ανδρέας Σιδηρόπουλος (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι, όμως, με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης, όπως οι Γ. Μαυρίκος, Ιωάννης Ζιώγας και Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ) που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, των οποίων η ψήφος δεν καταγράφεται στο τελικό αποτέλεσμα.
Λ. Παπαδήμος: «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, συστηματικά και με σχέδιο»
Στη δευτερολογία του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε: «Ευχαριστώ όσους στηρίζουν την κυβέρνηση και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι πράξη ευθύνης. Ευχαριστώ και όσους με επιχειρήματα θέλουν να τεκμηριώσουν την άρνησή τους. Τους βεβαιώνω ότι λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους. Η αλήθεια προκύπτει από την ανάγνωση των εξελίξεων και την κατανόηση την πραγματικότητας.
Τέθηκε από πολλούς η κλιμάκωση της κρίσης και πράγματι όλος ο κόσμος ανησυχεί καθώς η κρίση διαχέεται από την ευρωπαϊκή περιφέρεια στον πυρήνα της. Επιπλέον οι αγορές ομολόγων έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και προκαλούν επέκταση και εμβάθυνση της κρίσης. Τα μέτρα αποδείχθηκαν ανεπαρκή, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν έχουν τη δύναμη πυρός που απαιτείται για να αποτρέψουν τη δίαχυση. Η παρατηρούμενη κατά την τελευταία περίοδο κλιμάκωση της κρίσης χρέους έχει δημιουργήσει αμφιβολίες. Ορισμένοι κάνουν ήδη δυσοίωνες προβλέψεις.
Είμαι αισιόδοξος ότι η ευρωζώνη θα υπερβεί την κρίση. Τελικά οι λαοί των κρατών θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις και θα υιοθετήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο για να θωρακιστεί η αξιοπιστία του ευρώ και η ευρωζώνη. Εκτιμώ ότι όλες οι χώρες έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί η συνοχή της ευρωζώνης και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η αντιμετώπιση απαιτεί περισσότερο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις, ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση της ενοποίησης στοιχείων των κρατών. Πριν διαμορφώσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις είναι επιτακτικό να εφαρμόσουμε την κατάλληλη πολιτική για να σώσουμε την Ελλάδα. Ποια είναι η φύση και τα βασικά αίτια της κρίσης χρέους; Έγινε πολύ συζήτηση. Η βασική αιτία είναι η συσσώρευση υπερβολικού χρέους και η διατήρηση μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Η συστηματική διατήρηση μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων δεν ήταν συμβατή με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η συσσώρευση υπερβολικού χρέους αποτελεί τη βασική αιτία των περισσότερων μεγάλων κρίσεων. Ο δανεισμός δεν χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, αλλά για την κάλυψη καταναλωτικών δαπανών.
Η ρευστότητα έχει συρρικνωθεί και η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι αν αναιμική. Η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης που ασκείται σήμερα είναι αναγκαία μετά από λάθη που έγιναν επί σειρά ετών. Η χώρα πρέπει να κάνει όσα δεν έκανε επί πολλά έτη και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Χρειάζεται κόστος προσαρμογής και οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να επιμεριστούν δίκαια.
Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, συστηματικά και με σχέδιο έχοντας τη ματιά μας προσηλωμένη στους άνεργους και ιδιαίτερα στους νέους.
Πιστεύω ακράδαντα ότι τα προβλήματα θα μεγαλώσουν αν η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη. Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και θα καταστήσει δυσχερέστερη την μείωση του χρέους.
Η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη συνεπάγεται οφέλη εφόσον ασκείται η κατάλληλη νομισματική πολιτική.
Όταν μου δόθηκε η εντολή να ηγηθώ της κυβέρνησης συνεργασίας δέχθηκα με πλήρη συνείδηση, γιατί το διακύβευμα είναι τεράστιο, να μείνουμε ή να αποσυρθούμε από την ευρωζώνη. Με την αλληλεγγύη των άλλων λαών που εμπιστεύονται την προσπάθειά μας και με τη συστράτευση του ελληνικού λαού μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Θα δημιουργηθούν πρόσφορες συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο. Ο δρόμος της σύγκρουσης δεν βοηθά να επιλύσουμε τα προβλήματα. Η σωτηρία της χώρας και η υπέρβαση περνά μέσα από το δρόμο της κοινής προσπάθειας. Είναι δύσβατος δρόμος. Απευθύνομαι και σε όσους δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και θα ήθελα να πω το εξής: σταθείτε κριτικά αλλά όχι απορριπτικά στην κοινή προσπάθεια».