Η αποστολή της μεταβατικής κυβέρνησης “ναυάγησε”, λύση είναι οι άμεσες εκλογές
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εισπράξει 65 από τα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος διακρατικού δανεισμού.
Τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανόμενης και της της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. Ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να τα εισπράξουμε μέσω του αρχικού προγράμματος επειδή στην παρούσα φάση τόσο η Ισπανία, όσο και Ιταλία δανείζονται από τις αγορές ακριβά με 7% περίπου και ξεπερνά κατά πολύ το 4, 5% του καθορισμένου με πολιτικές αποφάσεις (του ευρωπαϊκού συμβουλίου) διακρατικού δανεισμού.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, 3 ενδεχόμενα υπάρχουν:
-Να διαλυθεί η Ευρωζώνη
-Να προκύψει στο προσεχές μέλλον ευρωομόλογο, δλδη η Ευρωζώνη από δω και στο εξής να υπολογίζει το χρέος της και να δανείζεται ως ενιαίο σύνολο.
- Ο δανεισμός της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί από τα υπάρχοντα κεφάλαια του EFSF, όπως άλλωστε δανείζονται η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Εάν στις παραπάνω εξελίξεις προστεθεί το “ναυάγιο” υλοποίησης του haircut 50%” (H διαδικασία του PSI θα πάρει χρόνο, με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν εβδομάδες, εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ), σημαίνει ότι οι βασικοί λόγοι “ειδικού σκοπού” για τους οποίους συστάθηκε η μεταβατική κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς έχουν εκλείψει, όπως επίσης και το πλαίσιο των αποφάσεων της 26ηςΟκτωβρίου.
Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες, το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα χρειαστεί, ερήμην του λάου, να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα δεσμεύσουν την χώρα για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Συνεπώς, είναι απαραίτητο να προκηρυχθούν άμεσα οι εκλογές προκείμενου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα. Διαφορετικά, η καταστροφική διακυβέρνηση Παπανδρέου θα παραταθεί πέραν του φεβρουαρίου με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και την ικανότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει τόσο τα χρόνια προβλήματα, όσο και τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της κρίσης χρέους.