Αίγυπτος: Πεδίο μάχης και την Τρίτη η πλατεία Ταχρίρ
Τουλάχιστον 35 οι νεκροί από τις τριήμερες βίαιες συγκρούσεις
Με συνθήματα όπως «να φύγει ο στρατός» συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε όλη την Αίγυπτο οι βίαιες διαδηλώσεις, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί, όπως μεταδίδει το ΒΒC, τουλάχιστον 35 άνθρωποι, είπαν την Τρίτη νοσοκόμοι και ακτιβιστές που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι ειρηνική η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που έχουν οριστεί για την 28η Νοεμβρίου.
Η πλατεία Ταχρίρ έχει μετατραπεί και σήμερα σε πεδίο μάχης από σχεδόν 20.000 διαδηλωτές, ενώ από το πρωί έχουν ακουστεί στον χώρο πυροβολισμοί, ακόμη και μετά την χθεσινοβραδινή πρόθεση του πρωθυπουργού Εσάμ Σάραφ, να παραιτηθεί από τη θέση του. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που εκχωρεί ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στον αιγυπτιακό στρατό, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον στρατιωτικό χαρακτήρα του καθεστώτος. Ο στρατός συνεχίζει να προσπαθεί να αποτρέψει την παραίτηση της κυβέρνησης.
Από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και τον πολύωρο πετροπόλεμο, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο, άλλοι 1.750 βρίσκονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται μόνο για πολίτες ή και για αστυνομικούς και στρατιώτες. Είναι χαρακτηριστικό πως νεκρούς είχαμε μέχρι και σε μικρότερες πόλεις όπως την Ισμαηλία στο Σουέζ, όπου δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφοδρές ταραχές.
Η κυβέρνηση ζητά από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αρνείται το γεγονός ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, και αποδίδει την ευθύνη σε «προβοκάτσια από μεμονωμένους πολίτες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα κατασταλούν με βία όποιες προσπάθειες διαδηλωτών να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο ή σε αστυνομικά τμήματα.
Ενα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην Ταχρίρ ήταν «αύριο θα ανατρέψουμε το στρατάρχη».
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, ένας 76χρονος στρατιωτικός που είχε υπηρετήσει ως υπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ επί δύο δεκαετίες, μίλησε με πολιτικούς για τη νέα κρίση και επρόκειτο να πραγματοποιήσει διάγγελμα προς το έθνος αργότερα σήμερα.
Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την αιγυπτιακή ηγεσία για αγριότητες, οι οποίες ορισμένες φορές ξεπερνούν εκείνες που εφαρμόζονταν επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Η οργάνωση ανέφερε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου (SCAF), το οποίο ανέλαβε την εξουσία μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ το Φεβρουάριο, έδωσε υποσχέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, τις οποίες όμως δεν τήρησε.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι τα μέτρα καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, ενώ τονίζει ότι τα στρατοδικεία έχουν δικάσει χιλιάδες πολίτες και ότι παρατάθηκε η ισχύς του νόμου έκτακτης ανάγκης. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται στη διάρκεια κράτησης από το στρατό, ενώ υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν όπλα σε «κακοποιά στοιχεία» για να πυροβολούν τους διαδηλωτές.
Το Χρηματιστήριο του Καΐρου ανέστειλε τη λειτουργία του για ώρες μετά την πτώση 4,48% που κατέγραψε ο βασικός του δείκτης.