Η καγκελάριος σε ομιλία της στη Λειψία ζήτησε αναμόρφωση της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας πιο στενής πολιτικής ένωσης με αυστηρούς κανόνες για τα ελλείμματα, ενώ έκανε λόγο για ιστορική πρόκληση απέναντι στην κρίση χρέους
Για μια ιστορική πρόκληση απέναντι στην κρίση χρέους και ίσως τη δυσκολότερη ώρα της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μίλησε χθες από το βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στη Λειψία η Ανγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώπιον 1.000 και πλέον συνέδρων, επέμεινε μάλιστα ότι έφτασε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μια νέα Ευρώπη, διότι εάν το ευρώ αποτύχει, θα αποτύχει και η Ευρώπη.
Την ίδια ώρα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC υποστήριζε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πως η Ευρώπη έχει τη βούληση ή τη δυνατότητα να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Εμφανίστηκε, ωστόσο, βέβαιος ότι η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου θα είναι σε δέκα χρόνια ισχυρότερη.
Η Ανγκελα Μέρκελ στην ομιλία της ζήτησε την αναμόρφωση της ΕΕ, στην κατεύθυνση μιας πιο στενής πολιτικής ένωσης με αυστηρούς κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη. Ειδικότερα πρόκρινε την επιβολή αυτόματων κυρώσεων για εκείνους που καταπατούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πιο σαφείς κανονισμούς εποπτείας των χρηματαγορών. Ακόμα τάχθηκε "υπέρ" της επιβολής φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Ταυτόχρονα απέρριψε εκ νέου την έκδοση ευρωομολόγων λέγοντας πως "το ευρωομόλογο και η συλλογική ευθύνη του χρέους δεν θα οδηγήσουν σε λογικό και διατηρήσιμο μέλλον για την Ευρώπη".
Ενισχύοντας τη ρητορική της υπογράμμισε πως οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν μια "νέα Ευρώπη", καθώς η κρίση χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 έχει ωθήσει σε επίπεδα-ρεκόρ τις αποδόσεις των ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ απειλεί και τη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης. "Η Ευρώπη ζει μία από τις πιο δύσκολες ώρες της, ίσως ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, για να συμπληρώσει: "Κάθε γενιά έχει την πολιτική πρόκλησή της. Η σημερινή γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορική δοκιμασία και το θέμα είναι να δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει σε ένα ορόσημο".
Συνέχισε δε σημειώνοντας πως αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη. "Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας" είπε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε τονίζοντας πως η ευθύνη δεν τελειώνει στα εθνικά σύνορα, εξηγώντας ότι η Γερμανία είναι εξίσου ευάλωτη σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο της κρίσης χρέους.
Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ν. ΒΑΛΤΕΡ ΠΡΟΣ ΜΕΡΚΕΛ
Σταματήστε να πιέζετε την Ελλάδα
Να σταματήσει να πιέζει την Ελλάδα για έξοδο από το ευρώ κάλεσε χθες το Βερολίνο ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Νόρμπερτ Βάλτερ.
Με αφορμή το συνέδριο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λειψία, ο κ. Βάλτερ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την καγκελάριο Μέρκελ να πάψει να ωθεί την Ελλάδα σε έξοδο από την Ευρωζώνη. "Με τον τρόπο αυτό η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος στους ψηφοφόρους της", δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα "Rheinische Post".
Πρόσθεσε δε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος δεν θα έλυνε τα προβλήματα, απλώς θα καθιστούσε τη βόρεια Ευρώπη μεταναστευτικό προορισμό για πολλούς Ελληνες. Και υποστήριξε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα έκανε τους Ελληνες να υποφέρουν.
* Μία αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με απομειώσεις 75% έως 80% είναι απαραίτητη ώστε η κρίση χρέους στην Ευρώπη να μη μετατραπεί σε παγκόσμια κατάρρευση, ανέφερε στο μεταξύ σε έκθεσή της προς τους πελάτες της η BlackRock.
Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, "οι κυβερνήσεις πέφτουν, οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσιάζουν διακυμάνσεις ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων και οι αγορές σε όλο τον κόσμο κλειδώνουν: υπάρχει κίνδυνος η κρίση της Ευρωζώνης να μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση".