Παίρνουν θέση οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ
«Ανάβει» το εσωκομματικό πεδίο στο ΠΑΣΟΚ όσο περνούν οι μέρες και διαφαίνεται φως στον ορίζοντα με την έκτη δόση και την, έστω και προσωρινή, απαλλαγή της χώρας από το βραχνά της χρεοκοπίας. Η σχετική ηρεμία στο οικονομικό μέτωπο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς από πολλές πλευρές έχει τεθεί ως χρονικό όριο για την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, η καταβολή της έκτης δόσης, που θα επιτρέψει στη χώρα να ανασάνει και να προετοιμάσει με μία κάποια ασφάλεια την υλοποίηση της συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Ωστόσο πέραν του γεγονότος ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το χρόνο και τον τρόπο της εκλογής νέου αρχηγού – εφόσον φυσικά έχει λάβει οριστική απόφαση να αποχωρήσει και δεν υπαναχωρήσει υπό τις πιέσεις στελεχών – προκύπτουν και διαφωνίες και αντιτιθέμενες τακτικές από τους τρεις επίδοξους διαδόχους. Επισήμως στην κούρσα εισήλθε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκπροσωπώντας την κίνηση των «τριών». Η πρωτοκαθεδρία του υπουργού Υγείας εντός της κίνησης επιβεβαιώθηκε και από την παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε ότι «είναι συνειδητή επιλογή της να μην μπει στο κάδρο των διαδόχων», αναγνωρίζοντας έτσι το προβάδισμα του κ. Λοβέρδου. Δημόσια δήλωση για την υποψηφιότητά του, όταν ανοίξουν οι διαδικασίες έχει κάνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι στην κούρσα και μάλιστα του αναγνωρίζεται ότι αυτή την ώρα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και πιθανόν εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έχει υπεροχή.
Τριβές και διαφωνίες όμως υπάρχουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της ανάδειξης του νέου αρχηγού με κάλπες, που θα στηθούν σε όλη τη χώρα όπως το 2004 και το 2007. Αντιδρά έτσι στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρώτα διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, με ψηφοφορία από τους βουλευτές, ιδέα, με την οποία φαίνεται να φλερτάρει το «βενιζελικό» μπλοκ. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάτες και υποστηρικτές του κ. Λοβέρδου του εισηγούνται να μην είναι καν υποψήφιος σε περίπτωση, που επιλεγεί η διαδικασία της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Αντιθέτως πιο σύνθετη θα είναι η τακτική του Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει μεν την ανοιχτή διαδικασία με τις κάλπες για όλους τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή του προέδρου από τη βάση, όμως πιθανότατα θα είναι υποψήφιος και στην κοινοβουλευτική ομάδα, εάν η διαδικασία ξεκινήσει από κει.
Στο μεταξύ οι δημόσιες καντρίλιες μεταξύ στελεχών, που ανήκουν σε διαφορετικές πτέρυγες εντός του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει, με πιο χαρακτηριστική την κόντρα ανάμεσα στον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Χρήστο Παπουτσή. Ο μεν αντιπρόεδρος άσκησε ευθέως και προσωπικά κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα προβλήματα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, ο δε τελευταίος απάντησε ότι κατανοεί έναν άνθρωπο της ηλικίας του κ. Πάγκαλου!.
Σημειωτέον ότι ο αντιπρόεδρος είναι με την ομάδα των «τριών», ενώ ο κ. Παπουτσής θεωρείται ότι θα συνταχθεί με οποιαδήποτε άλλη πλευρά πλην αυτής της ομάδας.
Από την πλευρά της η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε αινιγματικά ότι «όταν γίνουν εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής. Εγώ θέλω ένα ΠΑΣΟΚ με νέα δομή και νέες συμπτύξεις, ένα ΠΑΣΟΚ +, ένα ΠΑΣΟΚ με κάτι καινούργιο. Ήρθε η εποχή το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει. Δεν προσαρμόζονται οι κοινωνίες στα κόμματα, αλλά τα κόμματα στις κοινωνίες. Ο συγκεκριμένος κύκλος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε».