Clicking moves left

Να μπορείς να πεις ''Έτσι είναι η ζωή ''

της Αννίτα Λουδάρου Νοσταλγούμε τη ζεστασιά του σπιτικού μας, και την ίδ [...]

Βαρέθηκα!

της Μαρίας Νομικού Βαρέθηκα… Σιχάθηκα… Κάποτε έλεγα να μείνω εδώ και να π [...]

Στης σκέψης τα βαθιά…

της Δήμητρας Καραγιάννη Μια και μιλάμε σήμερα για Παγκόσμια ημέρα σκέψη [...]

Ορίζοντας

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχω πάρει τα βουνά και τους λόφο [...]

Δεν μπορείς να ζήσεις άλλο εδώ;

Της Αννίτας Λουδάρου Μην κοιτάς τριγύρω. Μην ακούς πως σ΄εκείνο το κο [...]

Clicking moves right
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητ [...]

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσ [...]

«Χτυπήματα» για τους φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξαπολύει κυνήγι με «ραβ [...]

Αρχίζει τον Μάρτιο η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο [...]

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα « [...]

ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινωνία των πολιτών αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πο [...]

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Μπασάρ Αλ Άσ [...]

Eκλογές σήμερα και αύριο  Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο οι ιταλοί προκειμένο [...]

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο ενεργειακό του συστατικό είναι το έλαιο Ο σπόρος του σουσαμιού αποτελεί σημαντικό σηστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδ...

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πράγμα το γκολ στο ποδόσφαιρο. Ευτυχισμένες οι ομάδες που το βρίσκουν εύκολα και από πολλές πηγές, προβληματικές εκείν...

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής τ...

Τουλάχιστον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε ατύχημα σε αγώνα Nascar στη Ντεϊτόνα. Τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι με δύο εξ αυτών να νο...

ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτ...

Γνωρίστε την Αθήνα με ένα διαφορετικό τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται για να έχεις μια μοναδική ξενάγηση και να γνωρίσεις την ...

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβ...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
[ more from label ]
Η χούντα της ανυπαρξίας
Η κατάργηση της δημοκρατίας. Μια σοβαρή αποεπένδυση.
Να ζεις ν' αγαπάς και να μαθαίνεις.
Μονοδρομος...
Πρόσφατες Αναρτήσεις
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο φαινόμενο θαύμασαν οι αστρονόμοι στις 19 Φεβρουαρίου του 2012. Στον Ήλιο σημειώνονται πολλές εκ...

ΤΑΞΙΔΙΑ

Με budget 48 ωρών Κοντά στην Αράχωβα και στους Δελφούς, το Γαλαξίδι συνδυάζει τη θάλασσα με τη χειμωνι...

Economist: “Ποιος σκότωσε την Ευρωζώνη; Η ΕΚΤ κρατούσε το μαχαίρι”
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Εκτενές άρθρο του περιοδικού Economist κάνει μία ουσιαστική ανάλυση σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Το περιοδικό ξεκινά από τη βάση του προβλήματος που, όπως τονίζει, είναι τα προβλήματα χρέους σε μία περιοχή που δεν είχε πλεονάσματα και που δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών-μελών. Με τα παραπάνω δεδομένα η κρίση φαίνεται πως ουσιαστικά ήταν αναπόφευκτη.

Όμως, όπως τονίζει, αυτό δεν εξηγεί το γιατί ξαφνικά οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν στην Ιταλία, εκτός και αν πιστέψουμε ότι φοβήθηκαν τη μετάδοση της κρίσης. Παρόλα αυτά, όμως, «η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας είναι τραγική εδώ και χρόνια», καθώς δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστική ανάπτυξη από το 2005.

Όμως, ο Economist θεωρεί ότι υπάρχει και μία άλλη οπτική γωνία για να δει κανείς το πώς είναι η κατάσταση.

Το περιοδικό θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ό,τι μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια για να «πιέσουν» την ανάπτυξη και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – το μόνο ουσιαστικά ευρωπαϊκό όργανο που είναι σε θέση να ασκεί πολιτική. Έτσι καλλιεργήθηκαν χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αύξησε δύο φορές φέτος τα επιτόκιά της, κινήσεις, οι οποίες, όπως στηρίζουν σπουδαίοι αναλυτές, όπως ο Paul Krugman και ο David Beckworth, είχαν δραματικές συνέπειες στις αγορές: σε μία εύθραυστη οικονομία, με υψηλή ανεργία και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ΕΚΤ ασχολήθηκε με τη συγκράτηση του πληθωρισμού… με συνέπεια οι αγορές να πειστούν ότι η ευρωζώνη πλέον δεν επεκτείνεται, αλλά συρρικνώνεται.

«Έτσι περάσαμε στην ύφεση».

Η ΕΚΤ, με τη «βοήθεια των κυβερνήσεων», τονίζει ο Economist έστειλε στα τάρταρα τις καταναλωτικές δαπάνες, χωρίς ποτέ να αναγνωρίσει, όπως θα έπρεπε, τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

«Ανησυχώντας μήπως βρεθεί στη σκηνή του εγκλήματος (θανάτου του ευρώ) με το φονικό όπλο στο χέρι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό το νέο Πρόεδρο, Μάριο Ντράγκι, μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Όπως εκτιμά ο συντάκτης του άρθρου, ακόμα και τα τωρινά επίπεδα είναι ιδιαιτέρως υψηλά για την κατάσταση της ευρωζώνης.

«Ίσως το ενιαίο νόμισμα επιβιώσει. Θα είναι καταστροφή αν δεν επιβιώσει», τονίζει ο Economist, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί μαζική εισροή ρευστού μέσω αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Όμως δε θα πρέπει να ξεχάσουμε ποιος έφερε την ευρωζώνη σε αυτήν την κατάσταση. Και παρότι οι κυβερνήσεις βοήθησαν στην πιθανή κατάρρευση του ευρώ, η ΕΚΤ έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία στη νομισματική αγορά.

«Είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς μόνος μέσα στη νύχτα σε μία κακόφημη γειτονιά. Είναι επικίνδυνο να έχεις υψηλά χρέη σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, όπως είναι η Ευρωζώνη. Όμως επειδή το θύμα ζούσε επικίνδυνα, δε δικαιολογείται ο δράστης, δηλαδή η ΕΚΤ, που το μαχαίρωσε», καταλήγει το άρθρο.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Economist: “Ποιος σκότωσε την Ευρωζώνη; Η ΕΚΤ κρατούσε το μαχαίρι”"

Leave a reply