ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΩΣ 35% ΤΟ 2012
Χθες ήταν η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση των μισθών από 10% έως 20% προκειμένου να περιορίσει κατά 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο το μισθολογικό κόστος. Οι μειώσεις είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος του μισθού
«Μαχαίρι» ως 35% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων φέρνει το 2012. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις των μισθών από 10%-20% με στόχο να εξοικονομήσουν περί τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους.
Εξάλλου, οι μειώσεις στους μισθούς είναι μία από τις πολλές απαιτήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο.
Χθες ήταν η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς να κάνει την κίνηση.
Ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση των μισθών από 10% έως 20% και μεσοσταθμικά 12%, προκειμένου να περιορίσει κατά 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο το μισθολογικό κόστος.
Οι μειώσεις είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος του μισθού και διαμορφώνονται ως εξής: μισθοί μέχρι 1.500 ευρώ μειώνονται κατά 10%, το τμήμα από 1.500 έως 3.000 ευρώ μειώνεται κατά 15%, ενώ για το τμήμα του μισθού από 3.000 ευρώ και πάνω η μείωση φτάνει το 20%. Ταυτόχρονα κύκλοι της διοίκησης υπογραμμίζουν ότι στόχος των περικοπών είναι να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας (στην Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα εργάζονται 6.000 άτομα).
Ας σημειωθεί ότι εναλλακτικά -συμφωνήθηκε με τον σύλλογο εργαζομένων- στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του μισθού, επειδή διαμορφώνεται κάτω από τα ελάχιστα όρια της συλλογικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, υιοθετείται η λύση της 4ήμερης εργασίας.
Μεσοσταθμικά η μείωση διαμορφώνεται στο 12%, ενώ σε ανάλογες μειώσεις του μισθολογικού κόστους θα προχωρήσει ο όμιλος και στις θυγατρικές του στο εξωτερικό.
Σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενημέρωσε τον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε περιορισμό του μισθολογικού κόστους κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς οι επιπτώσεις από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η τράπεζα θα είναι σημαντικές στην κεφαλαιακή της επάρκεια.
Αλλά και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας έχει ενημερώσει τον Σύλλογο Εργαζομένων ότι θα προχωρήσει σε περικοπή του κόστους μισθοδοσίας τους κατά 20% -50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση - λόγω των προβλημάτων που φέρνει το «κούρεμα» των ομολόγων. Και ταυτόχρονα έβαλε και ανώτατο όριο μεικτών αποδοχών τις 6.000 ευρώ για τους διευθυντές διευθύνσεων και 5.000 ευρώ για τους διευθυντές τομέων, ενώ από τις περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά.
Επιχειρησιακή
Επίσης η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας έχει ζητήσει μείωση μισθών και επιδομάτων κατά 15% και την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.
Ομως το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις αποδοχές τους θα υποστούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Αγροτική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 25% από την 1η Νοεμβρίου.
Και ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.
Ο μέσος μισθός σε ΑΤΕ και ΤΤ διαμορφώνεται σε 2.200 ευρώ τον μήνα.
Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ τονίζει πως θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για «τις αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις συλλογικές συμβάσεις και στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα». Και υπογραμμίζει ότι «θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα προσβάλει την ένταξη της Αγροτικής στο άρθρο 31 του πολυνόμου και στα όσα αναφέρονται για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων τα οποία αντιβαίνουν στα άρθρα του Συντάγματος». Ενώ οι Σύλλογοι Εργαζομένων τονίζουν ότι επ΄ ουδενί θα δεχθούν εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.
Eρευνα
Μία στις 2 επιχειρήσεις δίνει αγώνα για την επιβίωση
Αγώνα για την επιβίωση δίνει σήμερα η 1 στις 2 επιχειρήσεις, ενώ 4 στις 10 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2007 δεν θα υπάρχουν μέχρι το 2012, εκτίμησε χθες μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, γενικός διευθυντής Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας. Οι επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να αντιληφθούν έγκαιρα το μέγεθος και το βάθος της κρίσης -συμπλήρωσε- και σήμερα «τρέχουν» για να εξασφαλίσουν τον ελάχιστο τζίρο. Οπως είπε, σε ποσοστό 30% οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτοαπασχολουμένων, γεγονός που δεν μπορεί να τονώσει το επιχειρείν, ούτε την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πρέπει να αναζητηθούν νέα εργαλεία χρηματοδότησης, ειδικού τύπου, είπε ο κ. Αθανασόπουλος και τόνισε ότι το «αύριο» στις τράπεζες θα περιλαμβάνει λιγότερα κέρδη, αλλά πιο ασφαλή. Πρόσθεσε, δε, ότι τα κοινοτικά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ) θα πρέπει να χρηματοδοτούν με μεγαλύτερα ποσά ομόρρυθμες και ΕΠΕ.