Λίγα χρόνια πριν δεν θα το πιστεύαμε ότι αυτές οι λεπτές βελόνες που βλέπαμε σε κινεζικές ταινίες και που φάνταζαν θαυματουργές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν και εμάς στη Δύση, ενώ οι περισσότεροι γιατροί δεν θα συνιστούσαν το βελονισμό ούτε καν για συνάχι. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και το κομμάτι αυτό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής σταδιακά κερδίζει μια θέση ακόμα και σε μεγάλα πανεπιστήμια της Δύσης. Ο βελονισμός, αφού αναλύθηκε, μελετήθηκε και πέρασε κλινικές δοκιμές, τελικά κέρδισε το ενδιαφέρον της δυτικής ιατρικής και σε ορισμένες περιπτώσεις και την εκτίμησή της.
1. Τι είναι ο βελονισμός;
Μια θεραπευτική μέθοδος που στηρίζεται στην εισαγωγή βελονών μίας χρήσης σε διάφορα σημεία του σώματος ανάλογα με το πρόβλημα. Σύμφωνα με την κινεζική παραδοσιακή ιατρική, είμαστε υγιείς όταν η ζωτική μας ενέργεια ρέει ομαλά στους 12 μεσημβρινούς (νοητά κανάλια ενέργειας) που συνδέονται με τα διάφορα όργανα ή όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο γιν και το γιανγκ. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτή η ομαλή ροή ενέργειας μπλοκάρεται.
2. Με ποιον τρόπο λειτουργεί ο βελονισμός;
Ο βελονισμός βοηθά στην αποκατάσταση της ομαλής ροής της ενέργειας στους μεσημβρινούς. Μάλιστα, βελτιώνει συνολικά την κατάσταση του οργανισμού μας και δεν εστιάζει μόνο σε ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα. Επιπλέον, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά στην κλασική δυτική ιατρική, γι’ αυτό μην παραμελείτε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνει.
3. Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το βελονισμό για περίπου 40 παθήσεις. Κυρίως είναι γνωστός για την αναλγητική του δράση και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πόνους, π.χ. σε περιπτώσεις φλεγμονών, τενοντίτιδας, αυχενικού, οσφυαλγίας. Βοηθά, επίσης, στον έλεγχο των έξεων (π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία), αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων δερματολογικών (π.χ. ψωρίαση, έκζεμα), αναπνευστικών (π.χ. άσθμα, βρογχίτιδα) και του πεπτικού (π.χ. έλκος στομάχου, γαστρίτιδα). Ακόμα, φαίνεται να δρα θετικά σε γυναίκες με δυσμηνόρροια, διαταραχές του κύκλου, εμμηνοπαυ-σιακά συμπτώματα και να ενισχύει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Συχνά, χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική (π.χ. για τον πόνο μετά από εξαγωγή), σε ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα (π.χ. εμβοές), αλλά και στον πονοκέφαλο. Τέλος, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες, ενώ φαίνεται να έχει και αντικαταθλιπτική δράση.
Η έρευνα
Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο «The International Journal of Risk & Safety in Medicine», αρκετές είναι οι περιπτώσεις θανάτου από βελονισμό που έχουν αναφερθεί. Μάλιστα, πολλές από αυτές φάνηκε να οφείλονται σε διάτρητους πνεύμονες και καρδιά, εξαιτίας λάθους τοποθέτησης των βελονών. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να απευθυνόμαστε σε εκπαιδευμένους βελονιστές.
4. Τι να περιμένουμε από το βελονισμό;
Το αν ο βελονισμός θα θεραπεύσει, θα προλάβει ή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος εξαρτάται από την πάθηση, τη σοβαρότητά της και τον ίδιο τον ασθενή. Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι οργανισμοί στη θεραπεία με την ίδια ταχύτητα και στον ίδιο βαθμό. Βέβαια, καθώς κινητοποιεί τη φυσική αμυντική ικανότητα του οργανισμού, θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό.
5. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;
Η διάρκεια των αποτελεσμάτων εξαρτάται από το πώς ζει τη ζωή του ο ασθενής, δηλαδή, αν έχει άγχος, αν καπνίζει, αν πίνει, πόσο καταπονεί το σώμα του. Έτσι, για παράδειγμα, με μία απλή συντήρηση κάθε 2-3 μήνες, ο απλός πονοκέφαλος δεν εμφανίζεται ξανά. Αντίθετα, η καθιστική ζωή και το έντονο στρες αυξάνουν τις πιθανότητες κάποια στιγμή το πρόβλημα να ξαναεμφανιστεί.
6. Τι περιλαμβάνει μια θεραπεία;
Αρχικά, ο βελονιστής θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, γι’ αυτό πρέπει να είναι γιατρός. Έπειτα, ανάλογα με το πρόβλημα και την εμπειρία του, προσδιορίζει τα σημεία βελονισμού και επιλέγει την τεχνική ερεθισμού τους (π.χ. τον απλό βελονισμό). Οι βελόνες είναι ατσάλινες, μίας χρήσης, λεπτές και συνήθως νιώθουμε ένα ελαφρύ τσίμπημα. Η θεραπεία διαρκεί 20-30΄ -ανάλογα με το πρόβλημα- και στο διάστημα αυτό οι βελόνες παραμένουν στα ειδικά σημεία.
7. Πόσες συνεδρίες απαιτούνται συνήθως;
Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το πρόβλημα, την οξύτητα και τη χρονιότητά του. Έτσι, ένα χρόνιο πρόβλημα δεν θα λυθεί με μία συνεδρία, ενώ ένας οξύς πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και την πρώτη φορά. Συνήθως, ξεκινάμε από μια βάση των 10 συνεδριών με ρυθμό 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορεί π.χ. κάποιος που υποφέρει 20 χρόνια από ημικρανίες να χρειαστεί 20-30 συνεδρίες. Συνήθως, από τον 5ο-7ο βελονισμό εμφανίζεται βελτίωση, ενώ άλλοτε παρουσιάζεται στις τελευταίες θεραπείες, γεγονός που συνδέεται με την αθροιστική του δράση.
Ο ρόλος του ασθενούς
Η μέθοδος έχει ολιστικό χαρακτήρα, γι’ αυτό η συμμετοχή του ασθενούς είναι σημαντική. Όπως στη δυτική ιατρική, έτσι και στο βελονισμό, η ψυχολογία του, η στάση ζωής του, η αποφασιστικότητά του παίζουν μεγάλο ρόλο. Βέβαια, ακόμα και αν κάποιος δεν πιστεύει στο βελονισμό, η δράση του είναι τόσο έντονη, που υπάρχει βελτίωση.