[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ποιος θα περάσει τα νέα μέτρα;
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Ο Ιανουάριος φαίνεται ότι θα είναι ο μήνας της αλήθειας για την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου καθώς μέσα σε αυτό το μήνα, ανεξαρτήτως της πορείας του PSI, θα πρέπει να αποφασίσει νέα σκληρά μέτρα υπό την πίεση της τρόικας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι στην επόμενη άφιξή της θέλει αποφάσεις. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί κλυδωνισμοί συνεχίζονται, με υπουργούς να δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να ανακόψει την πορεία κατάρρευσης της χώρας.

Η πολυφωνία ανάμεσα σε υπουργούς δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα Η πολυφωνία ανάμεσα σε υπουργούς δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα Αυτό σημαίνει ότι το καθοριστικό τεστ αντοχής της τρικομματικής κυβέρνησης δεν είναι άλλο, όπως ομολογούν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους υπουργοί ανεξαρτήτως κόμματος, παρά η απόφασή της για τη λήψη νέων μέτρων, που αναγκαστικά θα κληθεί να πάρει για να καλυφθεί η τρύπα του τρέχοντος προϋπολογισμού και για τη νέα δανειακή σύμβαση (το νέο Μνημόνιο).

Η λήψη νέων μέτρων ήδη έχει αναδειχθεί από τις προηγούμενες ημέρες σε θέμα τριβής μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Η Ν.Δ. δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα συναινέσει σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει ότι δεν μπορεί ο ίδιος να σηκώσει μόνος του αυτό το φορτίο και θέλει η απόφαση να ληφθεί απ' όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα είναι σίγουρο ότι θα ληφθούν αργά ή γρήγορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, είπε στο «Μέγκα» πως είναι ουσιαστικά αναπόφευκτα και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στον Ιανουάριο. Κυβερνητικά στελέχη μάς έλεγαν ότι επειδή ο Ιανουάριος θα είναι επί της ουσίας μήνας προεκλογικής περιόδου και επειδή η Ν.Δ. αντιδρά σε νέα μέτρα, όπως και ο ΛΑΟΣ, η σχετική απόφαση θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που ίσως τον οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Πάντως η τρόικα δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών και είναι θέμα χρόνου, λένε υπουργοί, να ζητήσει και διαρθρωτικά μέτρα πριν από τις εκλογές -π.χ. μείωση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση οργανισμών- αλλά και δημοσιονομικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή οι πρώτες φωνές αμφισβήτησης της κυβέρνησης έρχονται μέσα από το εσωτερικό της. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που φέρεται και ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε χθες στο «Πρώτο Θέμα» ότι ήδη χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ότι η «χώρα καταρρέει». Είπε ακόμα ότι ο βίος της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τον Μάρτιο. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί απολύτως με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, τον οποίο εξάλλου επικαλείται.

Η άποψη αυτή του κ. Λοβέρδου έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που εξέφρασαν πρόσφατα η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ηλίας Μόσιαλος, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Κι έχει σημασία αυτή η διαφοροποίηση δεδομένου ότι και οι τρεις, μαζί με τον Γ. Ραγκούση, έχουν συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως φαίνεται πλέον, δεν είναι συμπαγές.

Το ΠΑΣΟΚ

Η ώρα της αλήθειας για τον Γ. Παπανδρέου, τους επίδοξους διαδόχους του, αλλά και την ίδια την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές πλησιάζει, καθώς την Τετάρτη ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται ενώπιος ενωπίω με τα κορυφαία στελέχη και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος να προϊδεάσει για τα σχέδιά του.

Οσοι συνομιλούν μαζί του πιστεύουν ότι δεν θα ξαναδιεκδικήσει την προεδρία, αλλά θέλει αφενός μεν να διασφαλισθεί η ενότητα του κόμματος και αφετέρου η εκλογή νέου προέδρου να είναι η κατάληξη της πολιτικής, οργανωτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

Θέλει επίσης, όπως λένε οι συνομιλητές του, να αναγνωρισθεί από το κόμμα του η προσφορά του στα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, με αποκορύφωμα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.*


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ποιος θα περάσει τα νέα μέτρα;"

Leave a reply