[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κλειδί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ - ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Σε διαφορετική περίπτωση το «ατύχημα» μιας στάσης πληρωμών θα έλθει με μαθηματική ακρίβεια εντός του Μαρτίου του 2012

Κλειδί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Σε διαφορετική περίπτωση το «ατύχημα» μιας στάσης πληρωμών θα έλθει με μαθηματική ακρίβεια εντός του Μαρτίου του 2012. Στον μήνα αυτό θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα συνολικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2012 οι λήξεις ομολόγων φθάνουν τα 30,2 δισ. ευρώ. Το 2013 λήγουν δύο σειρές κρατικών ομολόγων και η ονομαστική τους αξία ανέρχεται στα 14,9 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων, σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, σε εταιρείες αλλά και σε φυσικά πρόσωπα. Ομως με την υλοποίηση του PSI Plus, το 50% των ομολόγων θα «κουρευτεί» και για το υπόλοιπο 50% θα εκδοθούν ομόλογα χρονικής διάρκειας 30 ετών.

Από το σύνολο των ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, τα 2,75 δισ. ευρώ βρίσκονται στα λογιστήρια των εγχώριων επιχειρήσεων και το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ είναι κατανεμημένο σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα. Η τελευταία κατηγορία επενδυτών θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο «κούρεμα» και κατ' επέκταση στο PSI Plus που προβλέπει μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων έως 50%.

Τα φυσικά πρόσωπα δεν πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες που θα επιβάλει το «κούρεμα» και θα πληρωθούν κανονικά. Ηδη οι λήξεις ομολόγων του Δεκεμβρίου του 2011, όπως και οι προηγούμενες, εξυπηρετήθηκαν κανονικά από το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή όλες οι κατηγορίες των επενδυτών πήραν τα χρήματά τους χάρη στην ένταξη της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης.

Κλειδί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Παίρνουν ρίσκο
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και τη δυνατότητά της να αποφύγει τη χρεοκοπία, βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι ριψοκίνδυνοι επενδυτές και αγοράζουν ομόλογα σε τιμές που φθάνουν το 40% της ονομαστικής τους αξίας με στόχο κέρδος που φτάνει το 60%.

Το διετές ελληνικό ομόλογο λήξης 2014 διαπραγματεύεται στις αγορές στο 20% της αξίας του. Στην περίπτωση όμως που το ελληνικό κράτος στη λήξη του καταβάλει κανονικά το αντίστοιχο τίμημα, οι «φρέσκοι» αγοραστές θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη κατά την εξόφλησή τους, που θα γίνει στο 100% της ονομαστικής του αξίας.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κλειδί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων"

Leave a reply