[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


Όλοι υποκλίνονται στο “Καταφύγιο”!



(4) Το Καταφύγιο / Take Shelter
Του Τζεφ Νίκολς. Θρίλερ, 2011, ΗΠΑ. 2 ώρες. Με τους: Μάικλ Σάνον, Τζέσικα Τσάστεϊν, Τόβα Στιούαρτ, Σέι Γουίγκαμ, Κέιτι Μίξον.

Το 2007, ο Τζεφ Νίκολς μάς είχε συστηθεί με τις «Ιστορίες Πυροβολισμών», ένα γενναίο οικογενειακό δράμα στην καρδιά του αμερικάνικου Νότου. Φέτος, επιστρέφει με το εξαιρετικό «Καταφύγιο» για να αφηγηθεί την ιστορία του Κέρτις, ενός τυπικού εργάτη κάποιας μεσοδυτικής επαρχίας, ο οποίος βασανίζεται από εφιάλτες και οράματα που δείχνουν τον ερχομό μιας απόκοσμης και καταστροφικής καταιγίδας που θα αλλάξει τον κόσμο για πάντα. Αυτή η κατάσταση τον βάζει σε ένα φοβερό δίλημμα, επειδή δεν ξέρει αν πρέπει να προστατέψει την οικογένειά του από τον επερχόμενο χαμό ή από τον εαυτό του που βυθίζεται στη σχιζοφρένεια. Ο Νίκολς, με την απλή αλλά μαεστρική σκηνοθεσία του, χρησιμοποιεί τους κώδικες ενός θρίλερ, όχι για να τρομάξει το κοινό του με φτηνά τεχνάσματα, αλλά για να μεταδώσει μια απτή αίσθηση ανησυχίας για το κακό που θα ξεσπάσει από στιγμή σε στιγμή. Επιτυγχάνει έτσι να δώσει μια εσωτερική, σχεδόν μεταφυσική, απόχρωση στην αγωνία του ήρωά του, τον οποίο υποδύεται ο εκπληκτικός υπηρέτης της υποκριτικής τέχνης Μάικλ Σάνον, στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του.




(2) Επικίνδυνη Αποστολή – Πρωτόκολλο: Φάντασμα / Mission: Impossible – Ghost Protocol
Του Μπραντ Μπερντ. Περιπέτεια, 2011, ΗΠΑ. 2 ώρες και 13 λεπτά. Με τους: Τομ Κρουζ, Τζέρεμι Ρένερ, Πόλα Πάτον, Σάιμον Πεγκ, Λία Σεϊντού, Μίκαελ Νίκβιστ, Τομ Γουίλκινσον.

Μία βόμβα ανατινάζεται στο Κρεμλίνο και οι υποψίες πέφτουν στον πράκτορα Ίθαν Χαντ και την ομάδα του. Αυτομάτως, όλοι οι πράκτορες της IMF αποκηρύσσονται, γνωρίζοντας ότι έχουν στοχοποιηθεί επίτηδες από έναν πρώην πράκτορα και νυν έμπορο πυρηνικών. Έτσι, ο Ίθαν Χαντ και οι δικοί του, θα πρέπει να ενεργήσουν μόνοι τους αστραπιαία για να αποτρέψουν τον επερχόμενο πυρηνικό όλεθρο. Ο Τζέι Τζέι Άμπραμς περνάει στην παραγωγή και στο τιμόνι της τέταρτης ταινίας του γνωστού κατασκοπικού franchise κάθεται το παιδί-θαύμα της Pixar, ο Μπραντ Μπερντ («Ρατατούης», «Οι Απίθανοι»). Η δράση, τα γκάτζετς, οι εξωτικές τοποθεσίες και οι ριψοκίνδυνες σκηνές είναι δεδομένες, όμως η αίσθηση του ξεπερασμένου (το 2011, ακόμα με Ρώσους και πυρηνικά ασχολούμαστε;) είναι διάχυτη και η σκηνοθετική μπαγκέτα του Μπερντ δεν μπορεί να κάνει κάτι για να απογειώσει την ταινία πέρα από τα όριο της εύπεπτης περιπέτειας. Δυστυχώς, μετά την Τριλογία του Μπορν, η οποία έκανε μέχρι και τον ισχυρό Τζέιμς Μποντ να επανεκκινήσει προς νέα κατεύθυνση, ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά.



(2) Ο Δρόμος του Χρήματος / Margin Call
Του Τζ. Σ. Κάντορ. Δράμα, 2011, ΗΠΑ. 1 ώρα και 47 λεπτά. Με τους: Κέβιν Σπέισι, Πολ Μπέτανι, Τζέρεμι Άιρονς, Ζάκαρι Κουίντο, Ντέμι Μουρ, Σάιμον Μπέικερ, Στάνλεϊ Τούτσι.

Μια νύχτα του 2008, ένας νεαρός αναλυτής μιας κολοσσιαίας επενδυτικής εταιρείας στο Μανχάταν, ανακαλύπτει ότι οι τελευταίες επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας υπερέβησαν τα κοινώς αποδεκτά όρια, με αποτέλεσμα η αξία της να έχει μειωθεί κατακόρυφα και ολόκληρη η Γουόλ Στριτ να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Περιγράφοντας ουσιαστικά την περίπτωση της Lehman Brothers, με πολλή βοήθεια από τον πατέρα του που εργαζόταν για 40 χρόνια στη Merrill Lynch, ο πρωτάρης στον κινηματογράφο Τζ. Σ. Κάντορ γράφει και σκηνοθετεί ένα δραματικό θρίλερ για την αρχή του ντόμινο της κρίσης, έχοντας στο οπλοστάσιό του ένα πολύ δυνατό καστ. Όλα δείχνουν ιδανικά, αλλά ο Κάντορ προδίδεται από την απειρία του. Επιφανειακό σενάριο, κατά φαντασία «μαμετικοί» διάλογοι, διεκπεραιωτική σκηνοθεσία δωματίου, τυπική διεύθυνση ηθοποιών και μια γενική αίσθηση ότι η ταινία έχει ήδη αργήσει τρία χρόνια..



(3) Michael
Του Μάρκους Σλάιντσερ. Δράμα, 2011, Αυστρία. 1 ώρα και 36 λεπτά. Με τους: Μίχαελ Φούιθ, Ντέιβιντ Ραουσενμπέργκερ, Κριστίνε Κάιν.

Ένας ευυπόληπτος ασφαλιστής, ο οποίος ζει μια κανονική ζωή στα προάστεια, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό: έχει φυλακισμένο στο υπόγειό του ένα μικρό αγόρι για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ορέξεις. Ο Μάρκους Σλάιντσερ, επί χρόνια συνεργάτης του Μίκαελ Χάνεκε, κυρίως ως υπεύθυνος κάστινγκ, γράφει και σκηνοθετεί το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο επιλέγοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Ωστόσο, μένοντας πιστός στην «αυστριακή» σχολή των Χάνεκε και Ζάιντλ, καταφέρνει περίφημα να δώσει το πορτρέτο ενός παιδεραστή κρατώντας τις σωστές αποστάσεις, αποφεύγοντας τις επιδεικτικές μανούβρες που αποσκοπούν στο σοκ και καλλιεργώντας μια λεπτή αίσθηση φόβου και οξυδερκούς ειρωνείας.


(1) Αλλάζουμε; / The Change-Up
Του Ντέιβιντ Ντόμπκιν. Κωμωδία, 2011, ΗΠΑ. 1 ώρα και 52 λεπτά. Με τους: Ράιαν Ρέινολντς, Τζέισον Μπέιτμαν, Λέσλι Μαν, Ολίβια Γουάιλντ, Άλαν Άρκιν.

Δυο παιδικοί φίλοι, ο Ντέιβ, ανερχόμενος δικηγόρος κι οικογενειάρχης με τρία παιδιά, και ο Μιτς, αποτυχημένος ηθοποιός με έφεση στην κραιπάλη, έχουν κουραστεί από τις ζωές τους κι εύχονται να ήταν ο ένας στη θέση του άλλου. Το θαύμα συμβαίνει και αλλάζουν σώματα, για να διαπιστώσουν ότι τα πραγματικά προβλήματα ξεκινούν τώρα. Δοκιμασμένη συνταγή, που αν εφαρμοστεί σωστά εγγυάται γέλιο. Όχι όμως εδώ, όπου όλα φαίνονται φτηνά, άνοστα και κουρασμένα, με το σκατολογικό χιούμορ να έχει περίοπτη θέση.



(3) The road to God knows where
Του Ούλι Σίπελ. Μουσικό ντοκιμαντέρ, 1990, Γερμανία. 1 ώρα και 32 λεπτά. Με τους: Νικ Κέιβ, Μπλίξα Μπάργκελντ, Μικ Χάρβι.

Ασπρόμαυρο, τραχύ κι ακατέργαστο ντοκιμαντέρ «δρόμου» που ακολουθεί τον Νίκ Κέιβ και το συγκρότημά του, τους Bad Seeds, στην αμερικανική περιοδεία τους το 1989, με έμφαση στη ζωή των παρασκηνίων. Το μοναδικό ολοκληρωμένο ντοκουμέντο για τον δημοφιλή αυστραλό ροκά, θα ικανοποιήσει τους αμέτρητους θαυμαστές του στη χώρα μας.



=====================================

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο Άλβιν και η παρέα του 3 / Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked
Του: Μάικ Μίτσελ. Κινούμενα σχέδια, 2011, ΗΠΑ. 1 ώρα και 27 λεπτά. Με τους: Τζέισον Λι, Ντέιβιντ Κρος, Τζένι Σλέιτ.

Οι ονειρεμένες διακοπές σε ένα κρουαζιερόπλοιο διακόπτονται απότομα για τον Άλβιν και την παρέα του όταν ναυαγούν σε ένα ερημονήσι. Δεν το βάζουν κάτω όμως και συνεχίζουν το χορό και το τραγούδι, μέχρι που μια σειρά από εκπλήξεις θα τους δώσει ένα μάθημα που θα τους μείνει αξέχαστο. Τρίτη ταινία με τα διάσημα σκιουράκια, αυτή τη φορά με τον Μάικ Μίτσελ του «Shrek Forever After» στη σκηνοθεσία.


Η όπερα της πεντάρας / Die Dreigroschenoper / L' opéra de Quat' Sous
Του Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ. Μιούζικαλ, 1931, Γερμανία/Γαλλία. 1 ώρα και 45 λεπτά / 1 ώρα και 38 λεπτά. Με τους: Ρούντολφ Φόρστερ, Ράινχολντ Σούνζελ, Φριτς Ρασπ, Βαλέσκα Γκερτ (γερμανική βερσιόν) Αλμπέρ Πρεχεάν, Ζακ Χενιό, Γκαστόν Μοντό, Φλορέλ (γαλλική βερσιόν).

Ο Γκ. Β. Παμπστ μεταφέρει στον κινηματογράφο το διάσημο σατιρικό μουσικό έργο «Η όπερα της πεντάρας», σε λιμπρέτο του Μπέρτολντ Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ, γυρισμένο σε δύο βερσιόν με ξεχωριστό καστ η καθεμιά (γερμανική και γαλλική), οι οποίες θα προβάλλονται εναλλάξ με ενιαίο εισιτήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι νέες ταινίες της εβδομάδας"

Leave a reply