[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Καταστροφή της ιστορικής βιβλιοθήκης στο Κάϊρο
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Μια βιβλιοθήκη 213 ετών, με χειρόγραφους κώδικες και άλλους μοναδικούς θησαυρούς, είναι το τελευταίο θύμα του καθεστώτος τής μετά τον Μουμπάρακ εποχής και των συνακόλουθων εξεγέρσεων της Αιγύπτου.

Η βιβλιοθήκη στο κέντρο του Καΐρου μετρά 213 χρόνια ζωής και στεγάζει 200.000 βιβλία Η βιβλιοθήκη στο κέντρο του Καΐρου μετρά 213 χρόνια ζωής και στεγάζει 200.000 βιβλία Το κτήριο της ιστορικής βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου της Αιγύπτου, στο Κάιρο, παραδόθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα του Σαββάτου. Λίγες ώρες αργότερα και μετά την επέμβαση των πυροσβεστών η φωτιά κατασβέστηκε, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν τόσο στο οικοδόμημα όσο και στο πολύτιμο περιεχόμενό του είναι ανυπολόγιστες. Τα κρατικά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έδιναν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά και να σώσουν τη βιβλιοθήκη, ενώ η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι έχει καταστραφεί όλο το κτήριο και το σύνολο των συλλογών του. Συμφωνούσαν, ωστόσο, και τα δύο μέσα ενημέρωσης ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών εναντίον στρατιωτών, γιατί εκείνη τη στιγμή ήταν εν εξελίξει δυναμική διαδήλωση.

Το κτήριο βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου και η φωτιά -υποστηρίζουν- ξεκίνησε από τους κάτω ορόφους της βιβλιοθήκης. Μιλούν για βόμβες μολότοφ επειδή το υλικό που εκτοξεύθηκε ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Τα πυροσβεστικά οχήματα άργησαν να φτάσουν, γιατί οι γύρω δρόμοι δεν ήταν προσβάσιμοι, ήταν κλειστοί λόγω της διαδήλωσης.

Το Ινστιτούτο της Αιγύπτου -και η βιβλιοθήκη του- είναι το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα της χώρας. Το ίδρυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης τον Αύγουστο του 1798 κατά τη γαλλική εισβολή στην Αίγυπτο. Δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση έρευνας υψηλού επιπέδου σε διάφορους τομείς, από τη βιολογία και τα μαθηματικά μέχρι τις καλές τέχνες και την αρχαιολογία.

Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης είναι εξαιρετικά πλούσιο. Πάνω από 200.000 βιβλία φυλάσσονται εκεί μαζί με τα χειρόγραφα του έργου «Περιγραφή της Αιγύπτου», ενός έργου που το άρχισαν Γάλλοι επιστήμονες το 1798.

Για μια «μεγάλη απώλεια» για την Αίγυπτο έκανε λόγο σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθηγητής Mahmoud al-Shernoby. Ηταν βαθύτατα θλιμμένος και θυμωμένος, γι' αυτό πρόσθεσε ότι όσοι προκάλεσαν «την καταστροφή πρέπει να τιμωρηθούν».

Αν και δεν έχει καεί ολόκληρο το κτήριο, εκτιμάται ότι η καταστροφή του ευαίσθητου χαρτώου υλικού που στεγάζεται εντός αυτού θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Ακόμη και τα βιβλία που ξέφυγαν από τις φλόγες θα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν και την κάπνα. Επίσης τα χημικά και το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αφήνουν κανένα παράθυρο αισιοδοξίας.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Καταστροφή της ιστορικής βιβλιοθήκης στο Κάϊρο"

Leave a reply