Άνοιξε, όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος για τη τελική συμφωνία με την Ελβετία που θα έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό και τη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων Ελλήνων φορολογούμενων.
Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, κυρώνεται Πρωτόκολλο με το οποίο αναθεώρηθηκε διμερής Σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδημάτων, αλλά προβλέπεται συν τοις άλλοις ενίσχυση του πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι με τις νέες διατάξεις οι φορολογικές Αρχές των δύο κρατών ανταλλάσσουν πληροφορίες, οι οποίες αφορούν στις φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογούμενων τους, οι οποίοι διατηρούν οικονομικούς δεσμούς και στα δύο κράτη. Οι εν λόγω πληροφορίες αφορούν στους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και χρησιμοποιούνται από τα δύο κράτη αποκλειστικά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς, ενώ θεωρούνται απόρρητες, δηλαδή δεν ανακοινώνονται σε άλλα πρόσωπα πλην εκείνων τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων ή την εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων.
Συν τοις άλλοις, με το ίδιο Πρωτόκολλο ρυθμίζεται η φορολογία των τόκων που προκύπτουν στο ένα συμβαλλόμενο κράτος και καταβάλλονται σε κάτοικο του άλλου συμβαλλόμενου κράτους. Το κράτος της κατοικίας (βλέπε Ελλάδα) διατηρεί το δικαίωμα φορολογίας των τόκων αυτών, παρέχεται όμως και στη χώρα που προκύπτουν οι τόκοι (βλέπε Ελβετία) το δικαίωμα φορολογίας με βάση την εσωτερική νομοθεσία, αλλά ο φόρος που θα υπολογιστεί δεν μπορεί να υπερβεί το 7%- από 10% που ίσχυε- του ακαθάριστου ποσού των τόκων.