[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO


4) The artist
Του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Δραματική κομεντί, 2011, Γαλλία/Βέλγιο. 1 ώρα και 40 λεπτά. Με τους: Ζαν Ντιζαρντέν, Μπερενίς Μπεζό, Τζον Γκούντμαν, Τζέιμς Κρόμγουελ, Πενέλοπι Αν Μίλερ, Μίσι Πάιλ.

Το 1927, η προβολή της ταινίας «The Jazz Singer» στις ΗΠΑ έμελλε ν’ αλλάξει για πάντα την πορεία του κινηματογράφου: ήταν η πρώτη ομιλούσα εμπορική ταινία, η οποία ουσιαστικά έδωσε τη χαριστική βολή στον βωβό κινηματογράφο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας νέας εποχής και έστειλε στο ταμείο ανεργίας πολύ κόσμο που είχε κάνει καριέρα τα προηγούμενα χρόνια. Το 1927 είναι και η χρονιά που εκτυλίσσεται η μαγευτική ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, το βωβό «The artist». Στο επίκεντρό της, η ρομαντική ιστορία του Τζορτζ Βάλεντιν, αστέρα της «σιωπηλής» εποχής, ο οποίος βγαίνει στο περιθώριο με την έλευση του ήχου, και της Πέπι Μίλερ, μιας φιλόδοξης νεαρής ηθοποιού, που πιάνει αμέσως το πνεύμα της νέας τεχνολογίας και βλέπει την καριέρα της να εκτοξεύεται αστραπιαία. Ο Χαζαναβίσιους, τον οποίο γνωρίσαμε από τις κατασκοπικές παρωδίες του OSS-117, αποδεικνύεται όχι μόνο ταλαντούχος παραμυθάς, αλλά και εξαιρετικά διαβασμένος στις τεχνικές του βωβού κινηματογράφου. Σκηνοθετεί με περίσσιο μεράκι και αγάπη για το σινεμά, κρατώντας ιδανικές ισορροπίες ανάμεσα στην ιστορία του και τις αναφορές του στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου. Αποφεύγει τις νοσταλγικές παγίδες για το παρελθόν που χάθηκε ανεπιστρεπτί και δηλώνει περίτρανα ότι η ψυχή των ταινιών παραμένει η ίδια ανεξάρτητα από την εποχή τους, κρατώντας έξυπνα αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Και, φυσικά, υποστηρίζεται θαυμάσια από το πρωταγωνιστικό του δίδυμο, τον Ζαν Ντιζαρντέν (ο OSS-117) και τη σύζυγό του Μπερενίς Μπεζό, οι οποίοι με τις αψεγάδιαστες ερμηνείες τους συμβάλλουν στο θαυμάσιο αυτό εγχείρημα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το «The artist» έχει σαρώσει βραβεία και υποψηφιότητες και οδεύει ολοταχώς για τα Όσκαρ. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο Χριστουγεννιάτικα;




(2) Γάτος σπιρουνάτος / Puss in boots
Του Κρις Μίλερ. Κινούμενα Σχέδια, 2011, ΗΠΑ. 1 ώρα και 30 λεπτά. Με τις φωνές των: Τηλέμαχου Κρεβαΐκα, Βίκυς Νικολαΐδου, Βασίλη Μήλιου, Φώτη Πετρίδη, Κατερίνα Γκίργκις, Μαρία Ζερβού, Ντίνο Σούτη

Οι περιπέτειες του δημοφιλούς Σρεκ έχουν τελειώσει πια, όμως η DreamWorks αποφάσισε ν’ ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο τρισδιάστατο animation με ήρωα τον Γάτο, το γοητευτικό αιλουροειδές που γνωρίσαμε από τις ταινίες του πράσινου τέρατος. Ο Γάτος Σπιρουνάτος, μια παραλλαγή του γνωστού Παπουτσωμένου Γάτου, μαζί με τον αυγουλωτό παιδικό του φίλο Χάμπτι Ντάμπτι και μια ναζιάρα ψιψίνα, την Κίτι Ελαφροπατούσα, αποφασίζουν να κλέψουν τρία μαγικά φασόλια που θα τους κάνουν πλούσιους, αφού θα τους οδηγήσουν στη χήνα με τα χρυσά αυγά. Δράση, περιπέτεια και χιούμορ, καθώς και μερικές απολαυστικές τρισδιάστατες σκηνές, εγγυώνται ψυχαγωγία για τους μικρούς θεατές, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κρις Μίλερ, που υπέγραψε το «Σρεκ ο Τρίτος». Κρίμα που η ταινία βγαίνει μόνο μεταγλωττισμένη, μιας και χάνονται στη μετάφραση κάποια ενήλικα αστεία, που θα μπορούσαν να διευρύνουν το κοινό στο οποίο απευθύνεται, στερώντας παράλληλα από τους θεατές τις φωνές του Αντόνιο Μπαντέρας και του Ζακ Γαλιφιανάκη.




(1) Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού
Του Αντώνη Αγγελόπουλου. Κωμωδία, 2011, Ελλάδα. 1 ώρα και 49 λεπτά. Με τους: Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Μιχάλη Μαρίνο, Δημήτρη Τζουμάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Ζέτα Δούκα, Κώστα Βουτσά, Τάνια Τρύπη, Σωτήρη Καλυβάτση.

Πριν από δύο χρόνια, η «Νήσος» περνούσε πανηγυρικά στην κορυφή του εγχώριου box office, αλλά και στο πάνθεον των σύγχρονων εμπορικών ελληνικών κωμωδιών, με το σπιρτόζικο σενάριό της, τον αδιάκοπο ρυθμό της και το πετυχημένο καστ των πολλών δημοφιλών υπογραφών. Φέτος, το «Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού» συνεχίζει την ιστορία πέντε χρόνια μετά από εκεί που τελείωσε η πρώτη ταινία: κάποιοι από τους ήρωες εκτίουν τις ποινές τους στη φυλακή, άλλοι έχουν εξαφανιστεί, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν τις ζωές τους κανονικά. Όμως, ένας χάρτης θησαυρού θα τους ενώσει και πάλι και θα φέρει τα πάνω κάτω στο νησί. Πέρα από τη γνωστή κινηματογραφική κατάρα που θέλει τις συνέχειες να είναι χειρότερες από την πρώτη ταινία, η «Νήσος 2» αποδεικνύεται ακόμα κατώτερη των προσδοκιών, αφού η αίσθηση του βεβιασμένου είναι διάχυτη. Ο σκηνοθέτης Αντώνης Αγγελόπουλος («Στο παρά πέντε») δεν μπορεί να διαχειριστεί το ισχνό σενάριο με τις ελάχιστες αστείες ατάκες και το πολυπληθές καστ, μα πάνω απ’ όλα δεν μπορεί να βρει το ρυθμό που απαιτεί μια καλή κωμωδία για να επαναλάβει την επιτυχία της πρώτης ταινίας.




===================
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Επτά μέρες με τη Μέριλιν / My week with Marilyn
Του Σάιμον Κέρτις. Δραματική, 2011, Ηνωμένο Βασίλειο/ΗΠΑ. 1 ώρα και 39 λεπτά. Με τους: Μισέλ Γουίλιαμς, Έντι Ρένμεϊν, Κένεθ Μπράνα, Τζούλια Όρμοντ, Έμα Γουότσον.

Το 1956, στο απόγειο της δόξας της, η Μέριλιν Μονρό, θέλοντας ν’ αποδείξει ότι είναι μια ολοκληρωμένη ηθοποιός και όχι απλά ένα προϊόν της βιομηχανίας, ταξιδεύει στο Λονδίνο μαζί με τον τότε σύζυγό της Άρθουρ Μίλερ, για να πρωταγωνιστήσει δίπλα στον Λόρενς Ολίβιε στην ταινία «Ο πρίγκιπας και η χορεύτρια». Ένας από τους βοηθούς του Ολίβιε, ο άβγαλτος νεαρός Κόλιν Κλαρκ, θα περάσει μια βδομάδα μαζί της και θα γνωρίσει μια άλλη όψη της. Κινηματογραφικό ντεμπούτο του «τηλεοπτικού» Σάιμον Κέρτις με την Μισέλ Γουίλιαμς στο δύσκολο ρόλο του απόλυτου sex symbol. Αν και, σαν ταινία, το «Επτά μέρες με τη Μέριλιν» έχει πάρει ανάμεικτες κριτικές στο εξωτερικό, όλοι συμφωνούν για την εξαιρετική ερμηνεία της ταλαντούχας Γουίλιαμς και τη θέλουν φαβορί για το Όσκαρ.




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι ταινίες της εβδομάδας"

Leave a reply