ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 75 ΕΤΩΝ
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο σπίτι του, σε ηλικία 75 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας και θεατρικός συγγραφέας, Βάτσλαβ Χάβελ, λόγω επιπλοκών από χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, όπως μετέδωσε η τσεχική τηλεόραση.
Ο Χάβελ για αρκετά χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα, ενώ του είχε διαγνωστεί χρόνια βρογχίτιδα.
Οπως δήλωσε η γραμματέας του, ο Χάβελ πέθανε ήσυχα στον ύπνο του.
Ο Βάτσλαβ Χάβελ γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1936 στην Πράγα. Στα 12 χρόνια του σταμάτησε το σχολείο και δούλεψε χειρωνακτικά. Αργότερα συνέχισε σε ιδιωτικό σχολείο. Έως το 1967 είχε συλληφθεί τρεις φορές για τη συμμετοχή του σε αντικαθεστωτική δράση και πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια στις φυλακές.
Ηταν ο τελευταίος Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος Πρόεδρος της Τσεχίας, από τις 2 Φεβρουαρίου 1993 ως τις 2 Φεβρουαρίου 2003.
Επαιξε καθοριστικό ρόλο στη λεγόμενη Ανοιξη της Πράγας του 1968, καθώς και στη Βελούδινη επανάσταση του 1989, την κατάρρευση δηλαδή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.
Αργότερα στράφηκε πιο ενεργά στην πολιτική από το 1977 όταν υπέγραψε τη Χάρτα 77, ένα μανιφέστο υπέρ των πολιτικών αλλαγών στη χώρα.
Ο Χάβελ ήταν αρκετές φορές υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ και έχει συγκεντρώσει τον θαυμασμό παγκοσμίως για τις προσπάθειές του ως διεθνής πρέσβης, υπερασπιζόμενος τους καταπιεσμένους από το Νταρφούρ έως την Μιανμάρ.
Ανάμεσα στις δεκάδες διακρίσεις του συγκαταλέγονται τα βραβεία «Ούλοφ Πάλμε» και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, το μεγαλύτερο βραβείο Αμερικανού πολίτη, που του απένειμε ο πρόεδρος Μπους ως έναν από τους «μεγάλους ήρωες της ελευθερίας».
Ηταν ήδη γνωστός θεατρικός συγγραφέας μέσα και έξω από τη Τσεχοσλοβακία. Τα έργα του είχαν απαγορευθεί από το καθεστώς, συνέχισε όμως να γράφει θεατρικά και δοκίμια.
Ο ίδιος διευκρίνιζε ότι «το θέατρο δείχνει την αλήθεια για την πολιτική: η πολιτική η ίδια είναι ο στόχος». Μαζί με τους Μίλαν Κούντερα, Πάβελ Κόχουτ και Ιβαν Κλίμα, ο Χάβελ θεωρείται ότι ανήκει στην αφρόκρεμα των τσέχων συγγραφέων της γενιάς του '60 - '70.
Πρώην δεινός καπνιστής, ο Χάβελ είχε ιστορικό προβλήματος στο αναπνευστικό σύστημα που χρονολογούνταν από την περίοδο που πέρασε στις φυλακές.
Επίσης, την δεκαετία του 90 του είχε αφαιρεθεί τμήμα του παχέος εντέρου λόγω καρκινικού όγκου.
Ο Χάβελ εισήχθη σε νοσοκομείο της Πράγας στις 12 Ιανουαρίου 2009 με φλεγμονή, που του δημιούργησε αναπνευστικά προβλήματα, έπειτα από μικρή χειρουργική επέμβαση στον λαιμό.
Ντροπαλός και μελετηρός, με ένα αραιό μουστάκι και αχτένιστα μαλλιά, ο Χάβελ έγινε το σύμβολο των ανθρώπων που καταφέρνουν να υπερνικήσουν με ειρηνικό τρόπο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
«Η αλήθεια και η αγάπη πρέπει να κυριαρχούν του ψεύδους και του μίσους», ήταν μία από τις διάσημες φράσεις του. Αυτό έγινε και το επαναστατικό σύνθημά του, για το οποίο έλεγε πάντα ότι πάσχιζε να πορεύεται μαζί του.