«Μέτωπα» κατά του γαλλογερμανικού άξονα στην Σύνοδο;
Ούτε οι ίδιοι οι εμπνευστές του περιβόητου γαλλογερμανικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα της ΕΕ δεν δείχνουν πια αισιόδοξοι πως η πρότασή τους μπορεί να τύχει της αποδοχής των υπολοίπων εταίρων τους.
Την ώρα που οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις ενόψει των «επίσημων» συζητήσεων αργότερα σήμερα το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής κορυφώνονται, τα μηνύματα προς το Βερολίνο και το Παρίσι δείχνουν πως οι αντιδράσεις απέναντι στα μεγαλεπήβολα οράματα της Μέρκελ και του Σαρκοζί θα προέλθουν ακόμα και από χώρες που θεωρούνται «φίλα προσκείμενες» κυρίως στη Γερμανία, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία που ευθέως διαφώνησε με την πρόταση Μέρκελ εφεξής οι αποφάσεις στην ΕΕ να λαμβάνονται με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία και των 27.
Ομοίως και το Βέλγιο, ευρισκόμενο εδώ και καιρό στο στόχαστρο των αγορών και πλέον με μια νέα κυβέρνηση, δείχνει έτοιμο να διαφοροποιηθεί στην περίπτωση που επιμείνει ο γαλλογερμανικός άξονας στον περιβόητο «χρυσό κανόνα χρέους» στα εθνικά συντάγματα, ενώ πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένονται από τους … «άτακτους Νότιους».
Συγκεκριμένα, Βερολίνο και Παρίσι φοβούνται συμμαχίες της τελευταίας στιγμής, από αρκετά μέτωπα.
Πρώτο αυτό της Ισπανίας και της Ιταλίας που ετοιμάζονται να κατέβουν με μια κοινή γραμμή, ζητώντας να αυξηθούν σύντομα τα κονδύλια των ευρωπαϊκών μηχανισμών (EFSF – ESM) και αυτά τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν αμέσως για να καλύψουν τις επιθέσεις των αγορών. Επίσης οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν θα δεχθούν να μπουν σε καθεστώς μνημονίου στο πρότυπο Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και πάντως δεν θα δεχθούν να εκχωρήσουν εθνικά τους κυριαρχικά δικαιώματα στη Γερμανία.
Οι ίδιες χώρες, όπως και το έτερο μέτωπο που φαίνεται να διαμορφώνεται, αυτό της Πορτογαλίας με την Ιρλανδία, εμφανίζονται να πιέσουν προς την κατεύθυνση της έκδοσης ευρωομολόγου, ή και του σεναρίου των τελευταίων ωρών περί συνδυασμού δυνάμεων πυρός του EFSF και του ESM και για αυξημένο ρόλο της ΕΚΤ.
Επιπλέον, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ετοιμάζονται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση για κούρεμα του χρέους τους με βάση το ελληνικό PSI!!!
Ειδικά για την τελευταία αυτή περίπτωση πηγές της γερμανικής κυβέρνησης τη θεωρούν σχεδόν δεδομένη, εξ΄ου και έσπευσαν από κοινού η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί να αποκλείσουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας την ελληνική περίπτωση μεμονωμένη.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και οι ομόλογοί του της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα κατεβάσουν προς συζήτηση πρόταση – «φρένο» στην επιδίωξη του γαλλογερμανικού άξονα για αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας με μια ενιαία πρόταση για περιορισμένες αλλαγές, που δεν θα χρειάζονται ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια και θα ενισχύουν τις εξουσίες της Κομισιόν και του Εurogroup.
Τέλος, υπάρχει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ευθέως απειλεί με βέτο στις δρομολογούμενες αλλαγές της Συνθήκης.
Όλα ανοικτά λοιπόν και το σενάριο της… διάλυσης της συνοχής των 27 είναι πιο ορατό παρά ποτέ.
Πάντως, κατά την άφιξη της στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είπε πως το ευρώ έχει χάσει την αξιοπιστία του και πρέπει να την κερδίσει πάλι, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει μια «Ένωση Σταθερότητας».
«Είναι σημαντικό να ξανακερδίσει το ευρώ την αξιοπιστία του, οι συνθήκες να αλλάξουν με τέτοιο τρόπο ώστε να κινηθούμε προς μια Ένωση Σταθερότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.