[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
"Κίνδυνος για νέα Lehman Brothers"
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 Posted by STEVENIKO

Για την πιθανότητα να λάβει η δημοσιονομική κρίση χαρακτηριστικά συστημικής, προειδοποιεί η ΕΚΤ. Διαβάστε ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόλυτη καταστροφή

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεραίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι κίνδυνοι για την δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι πιο αυξημένοι από ποτέ, από το φθινόπωρο του 2008, οπότε και κατέρρευσε η Lehman Brothers.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η μετάδοση των εντάσεων μεταξύ των χωρών μέσω του τραπεζικού συστήματος, έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά σε τέτοιον βαθμό από το 2008.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, κάλεσε τις χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν τάχιστα τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ως αιτίες αυτού του κινδύνου μάλιστα, η ΕΚΤ αναφέρει ένα επικίνδυνο μείγμα τεσσάρων παραγόντων:

* Ο "ιός" της δημοσιονομικής κρίσης μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες, την ίδια ώρα που οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

* Η ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών κυρίως τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

* Οι προοπτικές βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας χειροτερεύουν, τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου των τραπεζών αυξάνουν.

* Η ανισότητα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης.

Όπως υπογραμμίστηκε ακόμα στην έκθεση, η καθυστερημένη και διστακτική πολιτική απάντηση στην κρίση, έκανε το πρόβλημα οξύτερο.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for ""Κίνδυνος για νέα Lehman Brothers""

Leave a reply