Καταστολή ή διάλογος; Αυτό είναι το δίλημμα που προκύπτει για τον Βλάντιμιρ Πούτιν και το κόμμα του «Ενωμένη Ρωσία» μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, τις ογκωδέστερες στη μετα-σοβιετική εποχή, με το μήνυμα όμως των «αντιφρονούντων» να μπορεί να πάρει διπλή μετάφραση.
Οι διαδηλώσεις, που αποτελούν και την ισχυρότερη έκφραση διαμαρτυρίας εδώ και 12 χρόνια που ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στην εξουσία (τα οκτώ στον προεδρικό θώκο), όπως και το αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές για τη ρωσική Δούμα, έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Πούτιν ενόψει και των προεδρικών εκλογών, προκαλώντας ισχυρό «πονοκέφαλο» στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.
Στο κόμμα του Πούτιν επικρατούν δύο τάσεις αυτή τη στιγμή, όπως προκύπτει από το μπαράζ συσκέψεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Από τη μία πλευρά, σύμφωνα με αξιωματούχο της «Ενωμένης Ρωσίας», βρίσκεται η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών που επιθυμεί την καταστολή των διαδηλώσεων, δίνοντας παράνομο χαρακτήρα σε αυτές ή ακόμα και διαλύοντάς τις ακόμα και με τη βία. Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφία, που μέχρι τώρα επικρατεί, θεωρεί ότι θα πρέπει να ακουστούν τα αιτήματα των διαδηλωτών και να υπάρξει διάλογος με αυτούς.
Το μήνυμα των διαδηλώσεων, πάντως, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, αφού πολλοί μιλούν για μία «χρωματιστή επανάσταση» των απηυδησμένων Ρώσων που δεν βλέπουν τίποτα να αλλάζει στη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με την διαφορετική άποψη, οι πολίτες εμπιστεύονται τον ισχυρό άνδρα της χώρας, ζητώντας του όμως, να... βελτιωθεί.
Η πτώση, κατά 15% της «Ενωμένης Ρωσίας» στις βουλευτικές εκλογές, σίγουρα δείχνει δυσαρέσκεια.
Οι Ρώσοι, εξάλλου, φαίνονται να έχουν κουραστεί από τις εναλλαγές Πούτιν-Μεντβέντεφ, όπως και από τις τάσεις «επίδειξης» του πρώτου, βλέποντας να μην αλλάζουν και πολλά από την σοβιετική εποχή.
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων δεν θα είναι μια «έξυπνη» κίνηση για τον Πούτιν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους. Και αν οι πολίτες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα και όχι να «διώξουν» τον Πούτιν, τότε, το να τραβήξει το σχοινί ο ρώσος πρωθυπουργός, μάλλον θα είναι μοιραίο λάθος