Το 2012 κρίνεται η επιβίωση του ευρώ
Διεθνής Τύπος και αναλυτές λένε ότι ίσως του χρόνου η Ελλάδα να μην ανήκει στην ευρωζώνη
Ετος κρίσης θα είναι για την ευρωζώνη το 2012. Ολο και περισσότεροι αναλυτές και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα δείξει κατά πόσο είναι βιώσιμο το μοντέλο οικονομικής πολιτικής που έχουν υιοθετήσει οι 17 χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα.
Με αυτή την έννοια, το 2012 θα είναι όχι απλώς μια χρονιά παράτασης της πολύμορφης κρίσης που διάγει η Ευρώπη αλλά και μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διότι είναι προφανές ότι αν επαληθευτούν τα δυσοίωνα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης το πολιτικό οικοδόμημα της Ευρώπης δεν θα είναι πλέον ίδιο.
«Η χρονιά που ξεκίνησε θα κρίνει την επιβίωση ή το θάνατο της ευρωζώνης» αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal (WSJ). Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κρίση που αρχικά φαινόταν ως το πρόβλημα μιας μικρής οικονομίας όπως η Ελλάδα κινδυνεύει δύο χρόνια αργότερα να αναδειχθεί ως θρυαλλίδα στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune φιλοξενεί συζήτηση τριών οικονομικών αναλυτών και στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών από την Ελβετία οι οποίοι συμφωνούν στο εξής: η Ελλάδα δεν θα ανήκει στη νομισματική ένωση σε ένα χρόνο από σήμερα.
Το «ευχάριστο» είναι ότι κανείς από τους τρεις ερωτηθέντες της εφημερίδας δεν πιστεύει ότι θα διαλυθεί η ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα όμως και οι τρεις κρίνουν ότι «η καλύτερη λύση για όλους» θα είναι αυτή που απέφυγαν μέχρι σήμερα να δώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνοντας στην ελληνική κυβέρνηση την έξοδο από το κοινό νόμισμα. Διαφωνία υπάρχει μεταξύ τους για την τύχη της Ιταλίας καθώς ο ένας εκ των τριών αναλυτών εκτιμά ότι και η Ρώμη θα αναγκαστεί να αποχωρήσει υπό το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους.
Βουνό από χρέος
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg είναι περισσότερο φειδωλό σε προβλέψεις όμως προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες (και όχι μόνο) έχουν μπροστά ένα βουνό από χρέος το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί εν μέσω κερδοσκοπικών επιθέσεων που εκτινάσσουν τα επιτόκια.
Μέσα στο 2012 οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα πρέπει να καλύψουν λήξεις ομολόγων και πληρωμές κουπονιών για ομόλογα συνολικού ύψους σχεδόν ενός τρισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις χρεογράφων ύψους 118 δισ. ευρώ ενώ η Ισπανία θα χρειαστεί την ίδια περίοδο 60 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Η αμερικανική WSJ σημειώνει ότι τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένουν στο προσκήνιο. Σημειώνει δε ότι τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος όσο και ο βέλγος ομόλογός του Ελιο ντι Ρούπο εκτιμούν ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι» για το ευρώ και την κάθε χώρα ξεχωριστά.
Ακόμα και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι «η ανευ προηγουμένου κρίση (της Ευρώπης) δεν έχει λήξει ακόμα».
Το τελευταίο σενάριο διάλυσης της ευρωζώνης παρουσιάστηκε μόλις σήμερα από το βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. To CEBR δίνει 99% πιθανότητες στο ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το αλλά σημειώνει ότι « το 2012 θα είναι η χρονιά που το ευρώ θα αρχίσει να διαλύεται» προσθέτοντας ότι πιθανότατα «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ» και η Ιταλία θα την ακολουθήσει.