[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τιτανικός σε μια κουταλιά νερό
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Οι ομάδες διάσωσης δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες από το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia που ναυάγησε έξω από νησί της Δυτικής Ιταλίας, όταν προσάραξε σε ύφαλο. Στο πλοίο μετέβαιναν 4.229 άτομα. Εχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 5 ανθρώπων. Εβδομήντα οι τραυματίες. Αγνοούνται ακόμα 15

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia μισοβυθισμένο έξω από το λιμάνι του νησιού Τζίλιο της Δυτικής Ιταλίας
Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia μισοβυθισμένο έξω από το λιμάνι του νησιού Τζίλιο της Δυτικής Ιταλίας

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης καθώς, με την πάροδο των ωρών, μειώνονται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζώντες στο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, το οποίο ναυάγησε τα ξημερώματα του Σαββάτου στ' ανοιχτά της νήσου Τζίλιο της Δυτικής Ιταλίας, όταν προσάραξε σε ύφαλο. Ωρα με την ώρα αυξάνεται ο κίνδυνος να μεγαλώσει η κλίση του κρουαζιερόπλοιου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη μετακίνηση στους εσωτερικούς χώρους του.


Εχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος πέντε ατόμων, δύο Γάλλων επιβατών, δύο ηλικιωμένων ανδρών κι ενός Περουβιανού, μέλους του πληρώματος, ο τραυματισμός 70, ενώ αγνοούνται ακόμα 15. Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 4.229 άτομα. Οι τρεις Ελληνες που βρίσκονταν στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν οι διασωθέντες, στο πλοίο επικράτησαν σκηνές πανικού και χάους, σκηνές που φέρνουν στη μνήμη εικόνες από το ναυάγιο του «Τιτανικού»: Οι επιβάτες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φτάσουν στις σωστικές λέμβους, μία μητέρα σερνόταν στους σχεδόν κάθετους διαδρόμους στο απόλυτο σκοτάδι με την κόρη της και μία άλλη παρακαλούσε με αναφιλητά συνεπιβάτισσά της να πάρει την πεντάμηνη κόρη της, γιατί εκείνη ένιωθε τις δυνάμεις της να την εγκαταλείπουν.

   Ιταλοί διασώστες παρατηρούν τον βράχο που προεξέχει από το κήτος του πλοίου



Ιταλοί διασώστες παρατηρούν τον βράχο που προεξέχει από το κήτος του πλοίου

Την Κυριακή το πρωί οι διασώστες κατόρθωσαν να ανασύρουν ζωντανούς τρεις ανθρώπους, ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών που έκανε ταξίδι του μέλιτος και τον λογιστή του πλοίου, Μανρίκο Τζιανμπετρόνι, ο οποίος έσπασε το πόδι του στην προσπάθειά του να σώσει όσο περισσότερους επιβάτες μπορούσε. Ο Τζιανμπετρόνι είχε παραμείνει μέχρι τέλους στο πλοίο, σε αντίθεση με τον καπετάνιο, Φραντσέσκο Σκετίνο. Ο Σκετίνο έχει προφυλακιστεί, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου. Συνελήφθη επίσης και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καπετάνιος βρισκόταν στη γέφυρα την ώρα της πρόσκρουσης, αλλά η Εισαγγελία υποστηρίζει ότι εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών. Ο ίδιος ο Σκετίνο επιμένει ότι ήταν από τους τελευταίους που έφυγαν από το πλοίο, ότι ο «ο ύφαλος δεν υπήρχε στους χάρτες» και ότι ακολουθούσε την προκαθορισμένη πορεία.

Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου τη στιγμή της εκκένωσης
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου τη στιγμή της εκκένωσης

O εισαγγελέας
Αντιθέτως, ο εισαγγελέας Φραντσέσκο Βερούσιο υποστηρίζει ότι ο κυβερνήτης «προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε βράχο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα», όπως ανέφερε.

Από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Crociere, που ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρων στον κόσμο Carnival Corp & Plc, ανέφερε ότι το πλοίο έπλεε στην κανονική του πορεία όταν προσέκρουσε σε βράχο. Επιπλέον, μέσω του προέδρου της, Τζιάνι Οραράτο, παρείχε στήριξη στον καπετάνιο, δηλώνοντας πως ο Σκετίνο «πραγματοποίησε μανούβρα με σκοπό την προστασία των επιβαινόντων», αλλά η κατάσταση «περιπλέχθηκε καθώς το πλοίο πήρε μεγάλη κλίση».

Μια μητέρα με το μικρό παιδί της έχουν φθάσει σώοι στην ξηρά.
Μια μητέρα με το μικρό παιδί της έχουν φθάσει σώοι στην ξηρά.

ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Επέστρεψαν όλοι σώοι

Σώοι και αβλαβείς επέστρεψαν στην Ελλάδα από την Ιταλία οι τρεις Ελληνες που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, το οποίο είχε αποπλεύσει την Παρασκευή από την Τσιβιταβέκια στη Ρώμη για κρουαζιέρα στις ακτές της Δυτικής Μεσογείου.

Στην κρουαζιέρα είχαν πάρει μέρος ένα ζευγάρι από την Ελλάδα, ο Γ.Σ. και η Μ.Σ., όπως επίσης και άλλος ένας Ελληνας, ο Γ.Σ., με την αλλοδαπή σύζυγό του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργο Μάμαλο, οι τρεις Ελληνες φαίνεται πως διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Το βράδυ του Σαββάτου επέστρεψαν στη χώρα μας. Οι τρεις Ελληνες επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Διασωθέντες μιλούν για εγκληματική ολιγωρία από πλευράς του πληρώματος
Διασωθέντες μιλούν για εγκληματική ολιγωρία από πλευράς του πληρώματος

Πανικός όταν ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού
Αμείλικτα τα ερωτήματα για τo δυστύχημα

Το 114.500 τόνων και 290 μέτρων Costa Concordia, το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο 2004-'05 με κόστος 450 εκατ. ευρώ, απέπλευσε την Παρασκευή από την Τσιβιταβέκια στη Ρώμη για κρουαζιέρα στις ακτές της Δυτικής Μεσογείου.

Την κρουαζιέρα αυτή πραγματοποιεί 52 φορές τον χρόνο, οπότε είναι απορίας άξιο πώς κατάφερε, ταξιδεύοντας μάλιστα σε κάλμα θάλασσα, να προσαράξει σε ύφαλο.

Την Κυριακή οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν ζωντανούς ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών και τον λογιστή του πλοίου
Την Κυριακή οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν ζωντανούς ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών και τον λογιστή του πλοίου


Αυτά είναι τα ερωτηματικά που θα κληθούν να διερευνήσουν οι Αρχές. Επιπλέον τίθενται κι άλλα ζητήματα, όπως γιατί έπλεε τόσο κοντά στην ακτή -παρέκκλινε τουλάχιστον δύο μίλια από την πορεία του- και αν προϋπήρχαν προβλήματα με τα ηλεκτρικά συστήματα του πλοίου: μετά το μπλακ άουτ που προκλήθηκε με την πρόσκρουση θα έπρεπε φυσιολογικά να τεθούν σε λειτουργία οι εφεδρικές γεννήτριες, κάτι που δεν έγινε.

Το πλήρωμα
Επίσης, θα διερευνηθούν και οι χειρισμοί του πληρώματος μετά την προσάραξη, καθώς οι διασωθέντες μιλούν για εγκληματική ολιγωρία από την πλευρά του πληρώματος. Οπως δήλωσε ένας από τους επιβάτες, ο Λουτσιάνο Κάστρο, «περίπου 20 λεπτά αφότου το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση, μία φωνή μάς ενημέρωσε από τα μεγάφωνα ότι κόπηκε το ρεύμα εξαιτίας τεχνικού προβλήματος και πως προσπαθούν να το διορθώσουν». «Το πλοίο συνέχισε να γέρνει και 15 λεπτά αργότερα μας είπαν και πάλι για το τεχνικό πρόβλημα, αλλά αυτήν τη φορά κανείς δεν τους πίστεψε».

Τελικά, οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν, μία ώρα μετά την πρόσκρουση του Concordia και οι πανικόβλητοι επιβάτες έτρεχαν προς τις λέμβους, η καθέλκυση των οποίων καθυστέρησε κατά πολύ. Αρκετοί, μάλιστα, πήδηξαν στη θάλασσα και κολύμπησαν έως τις ακτές.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τιτανικός σε μια κουταλιά νερό"

Leave a reply