[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Επικίνδυνα παιχνίδια με την ελληνική χρεοκοπία
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Νέες πιέσεις από τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, μιλά για "μη λογικές απαιτήσεις" (της Γερμανίας και του ΔΝΤ) όσον αφορά το επιτόκιο και για την ανάγκη γρήγορου "κλεισίματος" της συμφωνίας - πριν το τέλος της εβδομάδας - για να αποφύγει η Ελλάδα τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας τον Μάρτιο.

"Υπάρχει άμεση ανάγκη για μία συμφωνία, ώστε να δοθεί σήμα σταθερότητας" δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες "εξεπλάγησαν" με τα "εντελώς παράλογα" επιτόκια που τους προτάθηκαν. "Θέλουν ο ιδιωτικός τομέας να δεχτεί επιτόκια που δεν θα δέχονταν εκείνοι, πράγμα που είναι παράλογο" τόνισε, μιλώντας για "ουσιώδεις διαφορές".

Πρόσθεσε ότι - αν είναι να προλάβουμε την αποτυχία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη χρεοκοπία τον Μάρτιο - μία επί της αρχής συμφωνία πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters, η Αθήνα πρότεινε επιτόκιο 4%, ενώ έτερη πηγή λέει ότι η τρόικα πιέζει για επιτόκιο 2% με 3%, το οποίο οι ιδιώτες απορρίπτουν, ζητώντας επιτόκιο της τάξης 4% ως 5%.

Άλλη πηγή σημειώνει ότι αν η προσφορά εκ μέρους της Ελλάδας δεν είναι δελεαστική, η συμμετοχή δεν θα είναι επιτυχής και η ανταλλαγή δεν θα κριθεί "εθελοντική". "Πρέπει να κατανοήσουν ότι εθελοντική ανταλλαγή, σημαίνει ότι η προσφορά θα είναι αποδεκτή" τονίζει.

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης είναι σε "καλό δρόμο", δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παντελή Καψή.

Ρεπορτάζ του Reuters



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Επικίνδυνα παιχνίδια με την ελληνική χρεοκοπία"

Leave a reply