Επιβεβαιώνεται η φημολογία που θέλει τη Γερμανία να απαιτεί από την χώρα μας να κάνει παραχωρήσεις σε "ευρωπαϊκούς θεσμούς" όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.
Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ύπαρξη πρότασης για την τοποθέτηση δημοσιονομικού εντεταλμένου στη χώρα μας, χωρίς βέβαια να παραδέχεται ότι πρόκειται για πρόταση της Γερμανίας.
Στο φύλλο της Παρασκευής, η εφημερίδα Financial Times αναφέρεται σε αντίγραφο της γερμανικής πρότασης το οποίο περιήλθε στην κατοχή της και σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Παράλληλα, συνομιλίες διεξάγονται στην Αθήνα για το ελληνικό χρέος μεταξύ της κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών κι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να υιοθετήσουν μια νέα ευρωπαϊκή δημοσιονομική συνθήκη.
"Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου", αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
"Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα", εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.
Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, θέλουν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας, δήλωσε το Σάββατο ευρωπαϊκή πηγή, στη Φραγκφούρτη.
"Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα", τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
"Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων", πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Εξάλλου σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ανώνυμο μέλος της τρόϊκας αναφέρει ότι η επιπλέον βοήθεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα δεν είναι 130 αλλά 145 εκ. ευρώ και επισημαίνει ότι τα επιπλέον κεφάλαια δεν μπορούν να συλλεγούν από ιδιώτες πιστωτές.
Πάντως η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα δημοσιεύματα των Financial Times και του Reuters, ενώ διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να δώσει χρήματα για την επιπλέον βοήθεια που πιθανόν χρειάζεται η Ελλάδα.