Θύμα των υπερβολικών περικοπών και παράδειγμα αποτυχημένης στρατηγικής της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα. Η άποψη αυτή δεν προέρχεται από μια τυχαία προσωπικότητα, αλλά από έναν Γερμανό, και μάλιστα έναν εκ των πέντε «σοφών» που συμβουλεύουν την καγκελάριο Μέρκελ. Ο καθηγητής Πέτερ Μπόφινγκερ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, είπε ότι η Ελλάδα και οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να υποστούν περικοπές μέχρι τελικής πτώσης.
- «Η Ελλάδα είναι ένα πολύ καθαρό παράδειγμα για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η στρατηγική: να προσπαθεί κανείς με όλο και περισσότερες περικοπές να τηρήσει τους στόχους για το έλλειμμα σε μια περίοδο όπου η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας αυτό το παράδειγμα, για να αποφύγουμε παρόμοιες αρνητικές συνέπειες στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία ή στην Ιταλία» υποστήριξε ο Γερμανός οικονομολόγος. Ο καθηγητής Μπόφινγκερ και στο παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική στους χειρισμούς του Βερολίνου, κάνοντας μάλιστα συχνές αναφορές στον επικίνδυνο δρόμο που ακολουθεί το δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε. Παρά τη θέση του Μπόφινγκερ ως άτυπου συμβούλου, ουδέποτε εισακούστηκε η άποψή του όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα.
- «Το μεγαλύτερο ρίσκο για την ευρωζώνη είναι η είσοδος σε έναν αρνητικό κύκλο ύφεσης και στραγγαλισμού της οικονομικής ανάπτυξης. Το βλέπουμε ήδη με τις προγνώσεις για την Ιταλία και την Ισπανία... αν αυτή η τάση παγιωθεί, τότε θα είναι αδύνατον να σταθεροποιήσουμε το χρέος, θα προστεθούν νέα ελλείμματα και η αβεβαιότητα στις αγορές θα επιδεινωθεί» τονίζει ο καθηγητής. Ο ίδιος χαρακτηρίζει προσωρινή λύση με πολλές αβεβαιότητες και αντιφάσεις την πρόταση για την κεφαλαιϊκή ενίσχυση του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
- «Το πρόβλημα με αυτούς τους μηχανισμούς στήριξης είναι ότι προβλέπονται ως λύση ανάγκης και επομένως θεωρείται στίγμα για μια οικονομία να έχει προσφύγει σε αυτούς. Γι’ αυτό χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία διστάζουν να καταφύγουν στον μηχανισμό και θα το κάνουν, αν χρειαστεί να το κάνουν, μόνο σε έκτακτη και μεγάλη ανάγκη. Αυτό πάλι δεν θεωρείται ιδανική λύση, γιατί το νόημα της στήριξης θα ήταν ακριβώς να αποτρέψουμε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».