[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
"κόκκινος συναγερμός" στην ΕΕ
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Συναγερμός σήμανε στην Ευρωζώνη, καθώς ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P ετοιμάζει "χτύπημα" κατά της γαλλικής οικονομίας αλλά και άλλων χωρών της ΕΕ, το βράδυ της Παρασκευής και αφού κλείσει η Wall Street. Το πλήγμα στη Γαλλία είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον EFSF, τον μηχανισμό διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο Standard & Poor's θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο "πολλών" χωρών της Ευρωζώνης εντός της ημέρας, αφήνοντας πάντως αμετάβλητη τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το κρατικό χρέος της Γερμανίας, της Ολλανδίας κ.ά., δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Γαλλική κυβερνητική πηγή είπε ότι η χώρα "χάνει το τριπλό της Α" ενώ ευρωπαϊκή πηγή ενημέρωσε ότι η αξιολόγηση της Γαλλίας θα μειωθεί κατά μια βαθμίδα (σε AA+). "Να είστε σε ετοιμότητα απόψε, αφού κλείσουν οι αγορές στις ΗΠΑ", δήλωσε άλλη πηγή χώρας - μέλους της Ευρωζώνης.

Μια άλλη πηγή είπε ότι η Σλοβακία, η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης, την οποία ο S&P's τοποθετούσε στη βαθμίδα A+, πρόκειται επίσης να υποβαθμιστεί.

Τον Δεκέμβριο, ο S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική - περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης - και ανέφερε ότι οι "συστημικές πιέσεις" εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της Ευρωζώνης επιδεινώνονταν.

Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη πιστώσεων.

Όταν είχε προβεί σε εκείνη την ανακοίνωση ο S&P's είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πιθανό να υποβαθμίσει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). "Η συνέπεια (της υποβάθμισης της Γαλλίας) είναι ότι το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να διατηρήσει το τριπλό Α", σχολίασε ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

Οι ανακοινώσεις του οίκου αξιολόγησης αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Μεγάλη πτώση του ευρώ


Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα κέρδη που είχε αποκομίσει χθες το ευρωπαϊκό νόμισμα. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα1,2705 δολάρια από το επίπεδο των 1,2834 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2771 δολ.

Στις 17:20 (ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,2638 δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και 16 μήνες, από τον Αύγουστο του 2010. Το βράδυ της Πέμπτης η ισοτιμία ήταν στα 1,2816 δολάρια.

Πέφτει το πετρέλαιο


Πτωτικά κινούνταν οι τιμές του πετρελαίου, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Νέας Υόρκη, στα πλαίσια μίας αγοράς που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα εξαιτίας της έντασης που επικρατεί στο Ιράν και στη Νιγηρία. Περί τις 16.15, ώρα Ελλάδος, η ποιότητα «ελαφρύ γλυκό» αργού πετρελαίου, για παράδοση στον Φεβρουάριο, ετιμάτο 98,16 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κατά 94 σεντς λιγότερο από χθες.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for ""κόκκινος συναγερμός" στην ΕΕ"

Leave a reply