"Πολύ κοντά" στην επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αντιπροσώπους του ΔΝΤ βρίσκονται οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Μποντουάν Προτ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
"Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πολύ κοντά σε μια συμφωνία", δήλωσε ο Προτ εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι "είναι σημαντικό, εντός των επόμενων ημερών, οι συνομιλίες να ευδοκιμήσουν".
Εφόσον υπάρξει ένα γρήγορο και θετικό αποτέλεσμα στις διαβουλεύσεις, αυτό θα ήταν ένας από τους παράγοντες που «θα μπορούσαν στο ξεκίνημα του 2012, να αποκαταστήσουν τις προσδοκίες στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλους της BNP Paribas.
Δεν φτάνει το κούρεμα του 50% λέει σύμβουλος του Σόιμπλε
Το κούρεμα του 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμη και αν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ανέφερε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Κλ.Φούεστ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρεή της κι έτσι να γίνει ένας καλύτερος διακανονισμός.
"Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου ήδη χρεοκοπημένη. Και η δήθεν εθελούσια συμμετοχή δεν ήταν πραγματικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια. Το ερώτημα ήταν αν μπρούσε να ασφαλίσει κανείς πλέον κρατικά ομόλογα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να πει κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισμός" σημειώνει.
Ο στενότερος συνεργάτης του κ. Σόιμπλε εκφράζει την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν σωστή επιλογή για την Ελλάδα και οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγαλυτερες από τα κόστης παραμονής.
Εκφράζει, δε, την άποψη ότι εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ζημιές και μακροπρόθεσμα θα αποτελούσε πρόβλημα, καθώς "η ανταγωνιστικότητα στον μισθολογικό τομέα θα επανερχόταν, όμως πολλοί διεθνείς επενδυτές θα ερμήνευαν την έξοδο ως αποχαιρετισμό στο σχέδιο του οικονομικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας".
Δεν έχει απομακρυνθεί το φάσμα της χρεοκοπίας από την Ελλάδα, υποστηρίζει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Wall Str Journal (WSJ).