[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Νίκη... Ομπάμα στην πρώτη μάχη των Ρεπουμπλικάνων
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Το φαβορί για το χρίσμα πέρασε στο... νήμα τον Ρικ Σαντόρουμ. Το αποτέλεσμα της κάλπης φανέρωσε την έλλειψη συσπείρωσης στις τάξεις του κόμματος

Μία νίκη... πικρή σαν ήττα πέτυχε στην Αϊόβα ο Μιτ Ρόμνι, καθώς ξεπέρασε κατά μόλις... οκτώ ψήφους τον Ρικ Σαντόρουμ
Μία νίκη... πικρή σαν ήττα πέτυχε στην Αϊόβα ο Μιτ Ρόμνι, καθώς ξεπέρασε κατά μόλις... οκτώ ψήφους τον Ρικ Σαντόρουμ

Και νικητής είναι ο... Μπαράκ Ομπάμα. Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων της πρώτης προκριματικής αναμέτρησης για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκείνοι που πανηγύρισαν πρώτοι ήταν οι... Δημοκρατικοί.

Κι αυτό, διότι ο Μιτ Ρόμνι, ο άνθρωπος που ξεχωρίζει ως ο πιθανότερος αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πέτυχε μια χλιαρή, οριακή νίκη στην Αϊόβα, ξεπερνώντας κατά μόλις... οκτώ ψήφους τον Ρικ Σαντόρουμ και αφήνοντας να διαφανεί η έλλειψη συσπείρωσης που επικρατεί στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Συγκεκριμένα, ο μορμόνος πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ρόμνι, συγκέντρωσε μόλις το 25% των ψήφων, νικώντας... στο νήμα τον υπερσυντηρητικό Σαντόρουμ (με 30.015 ψήφους έναντι 30.007).

Ακολούθησαν ο Ρον Πολ στην τρίτη θέση (με 21%) και ο Νιουτ Γκίνγκριτς στην τέταρτη (13%), ενώ τελευταίοι ήρθαν ο Ρικ Πέρι (10%), που ανακοίνωσε μέσω Twitter πως παραμένει στην κούρσα, η Μισέλ Μπάκμαν (5%), η οποία τα παράτησε χθες, και ο Τζον Χάντσμαν (1%). Ο Ρόμνι έσπευσε να πανηγυρίσει, αλλά οι αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι. Το χαμηλό ποσοστό του και η μικρή διαφορά του από τον δεύτερο φανερώνουν πως ο «μετριοπαθής» Ρόμνι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πιο συντηρητικών κομματιών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Νίκη... Ομπάμα στην πρώτη μάχη των Ρεπουμπλικάνων

Ρ. Σαντόρουμ
Εκανε την έκπληξη

Υπερσυντηρητικός και θρησκόληπτος, ο 53χρονος πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια, Ρικ Σαντόρουμ, αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη της Αϊόβα, καθώς, από εκεί που ήταν αουτσάιντερ, ήρθε παρά λίγο πρώτος, αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα όπως τον Ρον Πολ και το Νιουτ Γκίνγκριτς. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν βλέπουν μέλλον στην υποψηφιότητα του Σαντόρουμ καθώς αυτός δεν έχει τα φόντα (ούτε τα χρήματα, ούτε το δίκτυο υποστήριξης, ούτε τις προεκλογικές υποδομές) για να επαναλάβει την επιτυχία της Αϊόβα στις επόμενες ψηφοφορίες. Πάντως, η αποχώρηση της Μπάκμαν αναμένεται να τον ευνοήσει.

Η κούρσα για το χρίσμα
Επόμενη αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ

Η ψηφοφορία στην πολιτεία της Αϊόβα ήταν η πρώτη από μια σειρά προκριματικών εκλογικών αναμετρήσεων μέσα από τις οποίες το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πρόκειται να εκλέξει τον υποψήφιο που θα κατεβάσει ενάντια στον Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Η επόμενη εσωκομματική μάχη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Νιου Χάμπσαϊρ στις 10 Ιανουαρίου ενώ έπειτα, σειρά έχουν η Νότια Καρολίνα (21 Ιανουαρίου) και η Φλόριντα (31 Ιανουαρίου).

Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο και ο αντίπαλος του Ομπάμα πρόκειται να ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου στο εθνικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αναφορικά με τις επόμενες αναμετρήσεις, ο Μιτ Ρόμνι παρουσιάζεται ως φαβορί για τη νίκη στο Νιου Χάμπσαϊρ καθώς δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Σάφολκ τον παρουσιάζει να προπορεύεται (με ποσοστό 43%), αρκετά μπροστά από τους Ρον Πολ (14%), Τζον Χάντσμαν (9%), Νιουτ Γκίνγκριτς (7%) και Ρικ Σαντόρουμ (6%). Τα παραπάνω δεδομένα ωστόσο αναμένεται να ανατραπούν στην περισσότερο συντηρητική Νότια Καρολίνα όπου ως φαβορί παρουσιάζεται ο 68χρονος πρώην πρόεδρος της Βουλής, Γκίνγκριτς.

Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Νίκη... Ομπάμα στην πρώτη μάχη των Ρεπουμπλικάνων"

Leave a reply