Ολο το τελευταίο διάστημα πρώτη είδηση στον διεθνή Τύπο είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, με σχόλια αυστηρά, ειρωνικά έως και χλευαστικά για τους «ελληνικούς ρυθμούς»
Δυσπιστία, καυστικότητα, ακόμα και λοιδορία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των αναλύσεων των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Είναι μάλλον περιττό να επισημανθεί ότι η Ελλάδα ήταν συνεχώς πρώτη είδηση όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, με όλο και πιο δραματικούς τόνους, τα ξένα ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ναυάγιο της συμφωνίας διάσωσης.
Στο στόχαστρο των περισσότερων μέσων και δη των γερμανικών βρέθηκαν οι αλλεπάλληλες αναβολές των συσκέψεων και η γενικότερη κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις για το PSI, αλλά και η «ανευθυνότητα» -όπως τη χαρακτήρισαν αρκετά μέσα- των Ελλήνων πολιτικών. Δεν έλειψαν δε και τα ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια για τους «ελληνικούς ρυθμούς», που είχαν ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι κρίσιμες αποφάσεις και να «οδηγείται η χώρα πιο κοντά στον γκρεμό».
Ελλειψη εμπιστοσύνης
Η δυσπιστία αφορά «στην ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει όσα απαιτούνται προκειμένου να εγκριθεί το πακέτο των 130 δισ. ευρώ για τη στήριξη της χώρας», όπως επισήμανε στο σύνολό του σχεδόν ο βρετανικός Τύπος, ενώ ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες επισήμανε μετά το τέλος της συνόδου του Eurogroup ότι είναι «εμφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης των υπουργών Οικονομικών σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυνατότητα της Ελλάδας να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι γαλλικές εφημερίδες, με τη «Liberation» να σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η υπομονή των χωρών της Ευρωζώνης έχει φθάσει στα όριά της».
Οι πιο επικριτικές, ωστόσο, ήταν οι γερμανικές εφημερίδες. Η «Suddeutsche Zeitung», τόσο μία ημέρα πριν από το Eurogroup όσο και μία ημέρα μετά, εκτόξευσε πάρθια βέλη εναντίον των Ελλήνων πολιτικών. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιό της με τίτλο «Η Ελλάδα, ένα κενό», που έκανε λόγο για ανευθυνότητα των Ελλήνων πολιτικών «που δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια».
Στο άρθρο δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ένα κενό κράτος. Αυτό το κενό δεν γεμίζει ούτε με τις φωνές των ανθρώπων ούτε με τους τακτικισμούς των πολιτικών και τις πανικόβλητες προειδοποιήσεις των πιστωτών».
Και η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια θα ήταν οι κατάλληλες αρετές αυτή την ώρα, αλλά αντ' αυτού ο ελληνικός κομματικός μηχανισμός παίζει σκοτεινά παιχνίδια συμφερόντων και διαδίδει μισές αλήθειες για την πραγματική κατάσταση της χώρας και τον ρόλο των δανειστών».
Και η «Suddeutsche Zeitung» καταλήγει: «Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική την έσχατη ώρα επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: Αναζητείται ένας ένοχος. Χρειάζεται απαραίτητα ένας κακός που θα προφέρει στο τέλος τη μισητή λέξη χρεοκοπία. Οι πιστωτές προκαλούν την Ελλάδα (?) και οι Ελληνες πολιτικοί κάνουν το ίδιο με την προκλητική αδιαφορία τους. Το αποτέλεσμα; Η επιθετικότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές».
Αντιθέτως, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αφιέρωσε ένα μακροσκελές κομμάτι στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τίτλο «Αποτυχία στην Αθήνα»: «Τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες σε μια χώρα που χρειάζεται ριζικές αλλαγές; Και όλα αυτά υπό αντίξοες συνθήκες, με έναν ανεπίσημο κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων, του οποίου τα μέλη μισούνται μεταξύ τους μέχρι θανάτου και προετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές.
Στον Λουκά Παπαδήμο δεν δόθηκε εξ αρχής καμία ευκαιρία, ούτε η δυνατότητα να την εκμεταλλευθεί. Εκείνοι που θα μπορούσαν να πληρώσουν φόρους έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Απομένουν οι φτωχότεροι να πληρώσουν τον λογαριασμό και είτε δεν θέλουν πλέον να το πράξουν, είτε δεν μπορούν» επισημαίνεται.
Ωστόσο, από την Παρασκευή, το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ στρέφεται κυρίως στο μένος -όπως το χαρακτηρίζουν- κατά του Βερολίνου και στον αρχηγό του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, προτάσσοντας τις δηλώσεις του περί «γερμανικής μπότας» στη νομισματική ένωση, αλλά και τις παραιτήσεις των υπουργών του.
«Δεξιός λαϊκιστής κατηγορεί τη Μέρκελ για ηγεμονική πολιτική» ήταν ο τίτλος του κομματιού που περιέγραφε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο «Spiegel», ενώ οι γερμανικοί «Financial Times» γράφουν πως «το δεξιό κόμμα φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία», αποδίδοντας ευθέως στην κίνηση Καρατζαφέρη ψηφοθηρικά κίνητρα.
«Die Zeit»
Σχέδια για ΕΕ χωρίς Ελλάδα
Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Die Zeit» περιέγραψε ένα σκηνικό στο οποίο η ΕΕ θέτει όρους, η Ελλάδα δεν τους πραγματοποιεί, ωστόσο κάθε φορά ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις παρέχονται νέα δάνεια στη χώρα. Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά όμως ότι στο παρασκήνιο η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και αρκετό διάστημα για μια νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και προσθέτει: «Ωστόσο, θεωρείται απίθανο ότι η Γερμανία ή άλλες χώρες του Βορρά θα αποκλείσουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση γι' αυτό. Πιο πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μια νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Ελληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ».
«Guardian» και «El Mundo»
Κατηγορίες για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και «κρυφτό»
Η βρετανική «Guardian» έκανε λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Υστερα από τρεις δραματικές ημέρες πολιτικής φλυαρίας και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η κυβερνητική συμμαχία στην Ελλάδα κατάφερε να συμφωνήσει στα περισσότερα σημεία για τα δρακόντεια μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να ξεκλειδώσει το νέο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ».
Επίθεση στη χώρα μας με το προκλητικό άρθρο με τίτλο «Αρκετά με τους Ελληνες» εξαπέλυσε η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», που αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κρατούσε μια πιο ουδέτερη θέση, επισημαίνοντας τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, την Πέμπτη άλλαξε πορεία και μεταξύ άλλων στο επίμαχο άρθρο γίνεται λόγος για ένα «κρυφτό» ανάμεσα στην Αθήνα, που προσποιείται ότι εφαρμόζει τις απαιτήσεις των πιστωτών της, και στους πιστωτές της, που προσποιούνται ότι την πιστεύουν.
Υπέρμετρα υπερήφανοι
«Ποτέ δεν ένιωσαν οι Ελληνες υποδεέστεροι των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Με την οικονομία τους υπό κατάρρευση, η εθνική τους υπερηφάνεια παραμένει υπέρμετρη. Αμφισβητούν την ιδέα της Ευρώπης, εκτός αν αυτή σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα χρηματοδοτούν το lifestyle τους.
Ολα αυτά, όμως, ήταν ήδη γνωστά από την ημέρα που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση» σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα.
Δίχως επιείκεια
Σκληρή γλώσσα και από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν ήταν πιο? επιεική με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι «New York Times» δημοσίευσαν την Τετάρτη ένα άρθρο που κάνει λόγο για πολιτικό θέατρο. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι δανειστές δεν θα δώσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία έως τον Μάρτιο. Αλλά καθώς έφτανε το ξημέρωμα, η γραμμή ανάμεσα στο ελληνικό πολιτικό θέατρο και το διεθνές οικονομικό τραύμα ήταν δύσκολο να διακριθεί» επισήμανε η εφημερίδα. Το CNN έφτασε στο σημείο να παρακινεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να «βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ για να σώσουν την Ευρωζώνη».
Εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων
Οι ξένοι ανταποκριτές κάνουν «κατάληψη» στο κέντρο της πρωτεύουσας
Πρωτοφανής συνωστισμός ξένων ανταποκριτών, τηλεοπτικών συνεργείων και εκπροσώπων μεγάλων μέσων ενημέρωσης παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στην ψήφιση από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης, με τα διεθνή ΜΜΕ να ενισχύουν τα κλιμάκιά τους ώστε να περιγράψουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις με πρωτογενή ρεπορτάζ.
Την ίδια ώρα, οι ανταποκρίσεις από την ελληνική πρωτεύουσα πυκνώνουν, κάνοντας λόγο για κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, εκτίμηση που εντείνει τους φόβους μετάδοσης της σπίθας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, είναι λογικό το ενδιαφέρον ειδησεογραφικών πρακτορείων και μεγάλων δικτύων για την «ελληνική τραγωδία» να διογκώνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες κάνουν λόγο για «κατάληψη» του ρετιρέ γνωστού ξενοδοχείου του Συντάγματος από πολυμελές συνεργείο του γίγαντα της παγκόσμιας ενημέρωσης CNN. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δίκτυο δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.
Επιστράτευση αστέρων
Το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη θυελλώδη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το CNN είχε επιστρατεύσει τον αστέρα του, Ρίτσαρντ Ουέστ, ο οποίος έστελνε ζωντανές ανταποκρίσεις από τη σουίτα του όγδοου ορόφου κεντρικού ξενοδοχείου του Συντάγματος.
Μάλιστα, σε μια εμφάνισή του, ο διάσημος δημοσιογράφος δεν δίστασε να φορέσει προστατευτικά γυαλιά για να αντιμετωπίσει τα δακρυγόνα που βάραιναν την ατμόσφαιρα, μιλώντας με το χαρακτηριστικό στομφώδη ύφος του για «χάος στην Αθήνα». Οταν η κατάσταση στην πλατεία ηρεμούσε, ο ίδιος φιλοξενούσε on air στη βεράντα της σουίτας του βουλευτές όπως η κ. Ελενα Παναρίτη του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει εκ των έσω το ελληνικό ζήτημα.
Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η κάλυψη και των σημερινών εξελίξεων, μολονότι μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν ήταν εφικτό να διασταυρωθεί αν το CNN θα έστελνε πάλι στην Αθήνα κάποιο από τα «βαριά χαρτιά» του.