Βάρη δυσβάστακτα θα φέρει το φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου καθώς οι δανειστές μας απαιτούν την πλήρη κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, την φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται και τα υπόλοιπα εισοδήματα (δηλαδή με βάση την κλίμακα) αλλά και την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης.
Μεταξύ αυτών και του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά για τον ΦΠΑ.
Το φορολογικό ωστικό κύμα αναμένεται να έχει τις ακόλουθες συνέπειες:
1. Οι τόκοι των καταθέσεων μπορεί να φορολογούνται ακόμη και 40 ή 45% αντί για 10% που επιβαρύνονται σήμερα. Δηλαδή για τόκους 1000 ευρώ, μπορεί να υπάρξει επιβάρυνση έως και 300 ευρώ.
2. Όσοι πληρώνουν ενοίκιο κύριας κατοικίας θα επιβαρυνθούν με 100 ευρώ λόγω κατάργησης της φορολογικής έκπτωσης
3. Όσοι πληρώνουν φροντιστήρια για τα παιδιά τους θα χάσουν 100 ευρώ για κάθε παιδί.
4. Όσοι αποπληρώνουν δάνειο κύριας κατοικίας θα υποστούν ζημιά ίση με το 10% των τόκων που καταβάλλονται σε ετήσια βάση
5. Το 10% των ιατρικών δαπανώ θα πάψει να αφαιρείται από τον φόρο
6. Ακριβαίνουν κατά 10% -λόγω κατάργησης της φορολογικής απαλλαγής- οι ασφάλειες ζωής
7. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων ζημιώνονται με ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν δηλαδή τουλάχιστον 250 ευρώ τον χρόνο.
8. Όλα τα προιόντα στα Δωδεκάνησα και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου θα ακριβύνουν τουλάχιστον κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες λόγω κατάργησης του ειδικού καθεστώτος. Σήμερα ο ΦΠΑ στα νησιά είναι 16% και όχι 23% όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα.
9. Απώλεια έως και 200 ευρώ κινδυνεύουν να υποστούν και τα άτομα με αναπηρία αν η… μπάλα πάρει και το ειδικό αφορολόγητο που ισχύει για τα ΑΜΕΑ (2000 ευρώ).
10. Η απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας για την οποία ομιλούν οι δανειστές μπορεί να ισοδυναμεί με νέα βάρη ειδικά αν οδηγηθούμε σε κατάργηση του αφορολογήτου που σήμερα είναι 5000 ευρώ.