Θα εξέλθει τελικά η Ελλάδα από την επιλεκτική χρεοκοπία ή όχι;
Πριν δύο χρόνια, όταν ξεκινούσε η περιπέτεια με την τρόϊκα, αλλά και μετέπειτα, η λέξη χρεοκοπία φάνταζε ως μπαμπούλας και εξορκισμένη λέξη, η οποία απαγορευόταν ακόμα και να την προφέρεις. Με τον εκβιασμό «μνημόνιο ή χρεοκοπία», το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατάφερε να φοβίζει και να εκβιάζει τον ελληνικό λαό, προκειμένου να παραμένει ανενόχλητο στη νομή της εξουσίας, μέχρι σήμερα. Αν και η χώρα είχε πτωχεύσει στην πραγματικότητα, εντούτοις το πολιτικό σύστημα....
απέκρυβε την αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα και σταδιακά, με την "μέθοδο του σαλαμιού", μας προετοίμαζε για την ημέρα της επίσημης χρεοκοπίας.Για όσους λοιπόν ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί, αυτή η μέρα ήρθε. Από προχθές το βράδυ η χώρα μας τέθηκε και επίσημα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αυτή η χρεοκοπία έχει προς το παρόν την μορφή της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Δηλαδή μπορεί να εξέλθει από την κατάσταση της χρεοκοπίας η χώρα, μπορεί όμως και να μην εξέλθει ποτέ. Κανείς όμως δεν το εξηγεί αυτό στους πολίτες. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει κρατήσει την αναπνοή του και περιμένει.
Η ΕΚΤ σταμάτησε από χθες το πρωϊ να δέχεται ως εγγύηση τα επισήμως χρεοκοπημένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και έτσι σταμάτησε και η χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, την οποία ρευστότητα ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Ελλάδα τελικά, δεν θα μπορέσει να βγει από την κατάσταση της επιλεκτικής χρεοκοπίας και η χρεοκοπία θα καταστεί οριστική, σε δύο κυρίως περιπτώσεις:
Α) Αν σε λίγες ώρες, η ISDA αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε αμετάκλητα και ότι συνεπώς θα πρέπει να πληρωθούν οι κάτοχοι των ανάλογων CDS. Όμως μια τέτοια απόφαση την βλέπουμε σχεδόν αδύνατη, καθόσον από εκείνη τη στιγμή και μετά θα αρχίσει ένα ντόμινο καταρρεύσεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Β) Αν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αποτύχει το PSI, λόγω χαμηλής συμμετοχής ή αν κάποια ισχυρά Funds, αρνηθούν να μπουν στο PSI και απαιτήσουν την εξόφληση των ομολόγων τους.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις η χώρα μας θα μείνει μόνιμα σε κατάσταση χρεοκοπίας και φυσικά θα πάψουν να ισχύουν οι συμφωνίες με την τρόϊκα για το PSI και την δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Έχουμε άραγε καταλάβει, σε τι ακριβώς χρονικό σημείο είμαστε;;
Φυσικά το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να παραστήσει το αδιάφορο ενώ, όπως είπαμε, κρατάει την αναπνοή του.…