Ένα διπλωματικό θρίλερ έχει ξεκινήσει μετά την είδηση που μετέδωσε το κρατικό ιρανικό δίκτυο, περί διακοπής στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς έξι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την είδηση ωστόσο διαψεύδει το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχετική πληροφόρηση
Η σύγχυση προκλήθηκε μετά την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση Press TV:
«Σε απάντηση των τελευταίων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τηνς Ε.Ε. στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα του Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Πορτογαλία). Το ΥΠΕΞ του Ιράν, είχε καλέσει νωρίτερα σήμερα τους πρεσβευτές των προαναφερόμενων χωρών» αναφέρει το Press TV στην ιστοσελίδα του, σημειώνοντας ότι στις 4 Φεβρουαρίου, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Ρ. Κασεμί, ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας για διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως αντίποινα στις πρόσφατες κυρώσεις.
Στην ιστοσελίδα υπογραμμίζεται επίσης ότι οι ιρανοί βουλευτές υπέγραψαν σχετική δήλωση στις 8 Φεβρουαρίου με την οποία στηρίζουν πλήρως την απόφαση του Υπουργείου Πετρελαίου και προτρέπουν την κυβέρνηση να ανακαλύψει νέες αγορές για το αργό του Ιράν.
Ωστόσο διπλωμάτης μίας εκ των χωρών, που έχει ήδη μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε, υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Δεν έχει συζητηθεί το θέμα".
Σϋμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας έχουν ήδη μεταβεί στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η διάψευση και η «άγνοια» της ΕΕ
Όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Πετρελαίου δεν έχει αποφασιστεί η διακοπή: «Διαψεύδουμε την είδηση…Αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο του Ιράν» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Επίσης όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και το ιρανικό ΥΠΕΞ φέρεται να διαψεύδει την είδηση περί διακοπής των εξαγωγών, ενώ με έκπληξη αντέδρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ευρωπαίοι «έπεσαν από τα σύννεφα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα La Repubblica.
«Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον.
Όσο για τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση διακοπής των εξαγωγών από το Ιράν, η Μαρλέν Χόλτσνερ, εκπρόσωπος της επιτρόπου για θέματα ενέργειας, διευκρίνισε: «Το πετρέλαιο υπάρχει στην αγορά, η Σαουδική Αραβία έχει ήδη πει ότι θα αυξήσει την παραγωγή» όταν από τον ερχόμενο Ιούλιο θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Οι κυρώσεις
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις 23 Ιανουαρίου να ενεργοποιήσουν ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.
Τα νέα πετρελαϊκά συμβόλαια με το Ιράν απαγορεύτηκαν με άμεση ισχύ από την ΕΕ, αλλά οι περισσότεροι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου έχουν χρονικό περιθώριο έως την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.Σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικτύου, «σε απάντηση προς τις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ εις βάρος του ενεργειακού και του τραπεζικού τομέα του Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες»