Του ΓΙΩΡΓΟΥ Χ.ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Η Ελλάδα υφίσταται «θανατηφόρα επίπεδα λιτότητας για να αποπληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς να υπάρχει πραγματικό φως στο τούνελ» υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν (New York Times).
Τα μέτρα για την παραμονή στο ευρώ είναι απάνθρωπα και χειροτερεύουν τον ασθενή παρά τον γιατρεύουν, λένε άλλοι οικονομολόγοι, που βλέπουν την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στην 4η χρονιά ύφεσης, την ανεργία να υπερβαίνει το 20%, τη φτώχεια να αυξάνεται και την αγοραστική δύναμη να βαίνει συνεχώς μειούμενη, προκαλώντας το «θάνατο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τους νέους να μεταναστεύουν και η κοινωνία να τρίζει συθέμελα.
Υπάρχουν κι εκείνοι που διατείνονται ότι πρέπει να πάρουμε την «ανάσα» με τη νέα δανειακή σύμβαση και μετά βλέπουμε. Όμως, ο Γαλλο-γερμανικός άξονας δεν φαίνεται διατεθειμένος να μας ξεσφίξει τη μέγκενη καθώς η τακτική τους είναι το στραγγάλισμα της Ελλάδας (εσωτερική χρεοκοπία) προκειμένου να πληρώνονται οι δανειστές, όπως διαπιστώνει και ο Κρούγκμαν.
Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν σκέφτονται με όρους αλληλεγγύης και διάσωσης της Ελλάδας. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, ο στόχος ήταν η «αγορά χρόνου» και η προετοιμασία των Γερμανών και των Γάλλων ώστε να μην έχουν συνέπειες από την πτώχευση της Ελλάδας. Οι γερμανικές τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» γρήγορα τα ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν έκαναν το ίδιο και οι γαλλικές. Τώρα κερδίζουν χρόνο και για τις δεύτερες. Και η Ελλάδα; Ούτε η χώρα μας ούτε ο ευρωπαϊκός νότος τους ενδιαφέρει.
Το γερμανικό πρότυπο φαίνεται ότι ακολουθεί πλέον και η Γαλλία του Σαρκοζί. Σ’ αυτή τη λογική αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Κλωντ Γκεάν ότι «οι πολιτισμοί δεν αξίζουν όλοι το ίδιοι». Τι σημαίνει αυτό; Μήπως αυτό που συνέβη με τους Γερμανούς ναζί που θεωρούσαν πως όποιος δεν συμμερίζονταν την υπεροχή του γερμανικού «άριου πολιτισμού» είναι εχθρός τους; Ενδεχομένως η Ευρώπη να οδεύει σε μία νέα οικονομική και πολιτισμική ένωση, στην οποία θα επικρατεί το Γερμανικό πολιτισμικό μοντέλο.
Σ’ αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί ο ευρωπαϊκός νότος της «σιέστας», της μη πειθαρχίας και της γιορτής. Δεν είναι τυχαία η εκστρατεία των γερμανικών εντύπων και ακραίων ευρωπαϊκών λαϊκιστικών στοιχείων εναντίον της Ελλάδας. Αλλά την απάντηση σε όλα τα παραπάνω τη δίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός Τσβετάν Τοντόροφ, ο οποίος απαντώντας στον Γκεάν σχετικά με την άνιση αξία των πολιτισμών, επισημαίνει πως «οι αξίες ενός πολιτισμού δεν μπορούν να ισχύουν παρά για ολόκληρη την ανθρωπότητα» και όχι για μια ομάδα ή ένα λαό.
Παρόλα αυτά, έχουμε ήδη τη διάκριση των λαών σ’ αυτούς που αξίζουν και σ’ αυτούς που δεν αξίζουν. Οι Έλληνες ανήκουμε στους δεύτερους και οφείλουμε να αποδείξουμε ότι αυτός είναι ένα ακόμα λάθος, όπως ακριβώς συνέβη και με το Γ΄ Ράιχ.