Η ώρα κοντεύει 4 τα ξημερώματα. Πριν από λίγο σηκώθηκα από το κρεβάτι, ύστερα από άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια να κοιμηθώ. Όταν έπεσα νύσταζα, τα μάτια μου ήταν βαριά, αλλά ως δια μαγείας ο Μορφέας σαν να αποφάσισε να με εγκαταλείψει. Κοιμόμουν ελαφριά και κάθε λίγο και λιγάκι ξυπνούσα. Είχα νευρικότητα. Στριφογύριζα στα σεντόνια και «πάλευα» με τα παπλώματα αλλά μάταια. Δεν μου κολλούσε ύπνος. Τελικά το αποφάσισα και ξεκίνησα να γράφω το «εγχειρίδιο» για ένα επιτυχημένο ύπνο… Η ώρα έχει πάει 4.30…
Κάπως έτσι θα μπορούσε να νιώθει κάποιος που δυσκολεύεται να κοιμηθεί, που νιώθει κόπωση και κούραση, που η νευρικότητα γίνεται άγχος, που τα μάτια του κλείνουν αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει. Και όταν τα καταφέρει να κοιμηθεί, έχει φτάσει ήδη η ώρα να ξυπνήσει.
Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή ισορροπία του οργανισμού. Ένα είναι παρατεταμένη μπορεί τα οργανικά προβλήματα να ενταθούν. Η έλλειψη ύπνου μπορεί ακόμη και να οδηγήσει και σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί ακόμη και να ευθύνεται για κάποια μορφής κατάθλιψη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αϋπνίες; Εφόσον δεν έχουμε κανένα οργανικό πρόβλημα και καμία πάθηση σας παρουσιάζουμε μερικά κόλπα για να… προσελκύσετε πάλι τον Μορφέα.
Η μορφή της παροδικής αλλά και της επαναλαμβανόμενης αϋπνίας, για την οποία μιλάμε μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, που είτε υπάρχουν είτε διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας …χάλασαν τη νύχτα μας:
- Το άγχος είναι ο νούμερο ένα, παράγοντας που μας χαλάει τον ύπνο και προκαλεί αϋπνίες. Λίγο η καθημερινότητα, λίγο οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής όπως έχει καταντήσει σήμερα, λίγο η εργασία, ο ανταγωνισμός, ο φόβος για το αύριο, δεν θέλει και πολύ ο οργανισμός μας να μην καταφέρει να χαλαρώσει πριν πέσει στο κρεβάτι. Αλήθεια πόσες φορές δεν ξαπλώσαμε και το μυαλό μας άρχισε να σκέφτεται προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μέρας. Η μικρή σκέψη έγινε μεγάλη και η μεγάλη, έγινε τεράστια που μας πλάκωσε, μας άγχωσε και έδιωξε τον ύπνο …
- Ο θόρυβος επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για τις αϋπνίες. Και όταν λέμε θόρυβος αναφερόμαστε σε ολόκληρη την γκάμα των νυχτερινών ήχων που διαταράζουν τον ύπνο μας. Από τα αυτοκίνητα που περνάνε έξω από το σπίτι μας και τις μηχανές δίχως εξάτμιση, διότι έτυχε να μένουμε επάνω στη λεωφόρο, μέχρι το «party animal» που μετακόμισε εσχάτως στο από πάνω διαμέρισμα και έχει κάνει τη νύχτα μέρα. Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που για να κοιμηθούν θέλουν να επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή» μέσα στο σπίτι και που ακόμη και το «τικ τακ» του ρολογιού τους προκαλεί νευρικότητα και δεν μπορούν να χαλαρώσουν.
- Οι αλλαγές στην ώρα που κοιμόμαστε, ή ακόμη και στην προσωπική μας ζωή. Το βιολογικό μας ρολόι κοντεύει να σπάσει. Τη μια νύχτα πέφτουμε για ύπνο στις 10.00 και την επόμενη αποφασίζουμε να κοιμηθούμε στις 3.00. Την μια νύχτα μας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ και την επόμενη στο κρεβάτι μας. Όλα αυτά μας απορυθμίζουν. Όταν δε υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές στην προσωπική μας ζωή τότε λέμε πια, ένα μεγάλο «αντίο» στον ύπνο.
- Τα φάρμακα μπορεί και αυτά να επιφέρουν αϋπνίες, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται και δεν το εξετάζουμε. Αϋπνίες, επίσης μπορεί να έχουμε ύστερα από κάποιο υπερατλαντικό ταξίδι, το λεγόμενο Jet Lag, αλλά και αυτό είναι παροδικό και δεν θα αναφερθούμε.
Πώς να αντιμετωπίσουμε λοιπόν τις αϋπνίες;
Ο νούμερο ένα κανόνας είναι να προετοιμάζουμε τον ύπνο μας αρκετή ώρα πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Ένα ζεστό μπάνιο, καταρχήν θα μας χαλαρώσει και θα μας αποφορτίσει από το άγχος ολόκληρης της ημέρας. Θα μπορέσουμε να σκεφτούμε τα αρνητικά και ψύχραιμα, να τα αφήσουμε πίσω μας. Το ζεστό μπάνιο δεν θα μας βοηθήσει μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά κάνοντας κάθε μυ, κάθε κύτταρο μας να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για τον ύπνο και την ξεκούραση.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα ζεστό ποτήρι γάλα πριν κοιμηθούμε μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει. Πολλοί γιατροί το συνιστούν σε ασθενείς τους που τους παραπονιούνται για αϋπνίες.
Κάντε κάτι που θα σας αποφορτίσει και θα σας χαλαρώσει. Πάρτε ένα βιβλίο στο κρεβάτι και διαβάστε το. Το διάβασμα χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ουσιαστικά σας νανουρίζει. Αν δε, η υπόθεση του βιβλίου είναι τέτοια που δεν σας προκαλεί υπερδιέγερση, τότε ακόμη καλύτερα.
Μπορείτε να δείτε στην τηλεόραση, το αγαπημένο σας πρόγραμμα, η ταινία. Αποφύγετε, να βλέπετε θρίλερ πριν κοιμηθείτε γιατί μάλλον θα το …ξενυχτήσετε.
Το πρόγραμμα είναι σημαντικό για τον ύπνο. Το να κοιμάστε και να ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες είναι ότι καλύτερο τόσο για τον οργανισμό, όσο και για εσάς. Και ξεκουράζεστε και γεμίζετε ενέργεια αλλά και ο ύπνος έρχεται ευκολότερα.
Κάντε ελαφριά γυμναστική ή κάποια άλλη δραστηριότητα που αποδεδειγμένα σας χαλαρώνει. Για παράδειγμα γιόγκα. Ή ακούστε μουσική, ή ζωγραφίστε, ή σερφάρετε στο ίντερνετ.
Μιλήστε με αγαπημένα σας πρόσωπα. Είτε μέσα στο σπίτι είτε δια τηλεφώνου. Θα σας χαλαρώσει, θα σας κάνει να γελάσετε και θα νιώσετε όμορφα, πράγμα πολύ σημαντικό πριν πέσουμε για ύπνο. Αποφύγετε τους καυγάδες, και αφήστε τη δουλειά έξω από το δωμάτιο σας και μακριά από το κρεβάτι σας.
Μην φάτε βαριά πριν κοιμηθείτε. Είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε και η αϋπνία, είναι σίγουρο ότι θα σας επισκεφτεί. Μια σαλάτα, μια ζεστή σούπα είναι ότι καλύτερο. Εάν νιώσετε σαν να έχετε «φάει πέτρες», εάν το στομάχι σας είναι βαρύ τότε σας εγγυούμαστε ότι δεν πρόκειται να κοιμηθείτε εύκολα.
Υπάρχουν άνθρωποι που για να χαλαρώσουν πριν κοιμηθούν παίρνουν φάρμακα. Είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το συνιστούμε. Μόνο εάν ο γιατρός στον οποίο έχετε απευθυνθεί για το πρόβλημα της αϋπνίας, σας τα έχει προτείνει διότι θα έχει κρίνει ότι η χορήγηση τους, είναι απαραίτητη προκειμένου να μην έχετε σοβαρότερα προβλήματα από την έλλειψη ύπνου. Αλλά αυτό είναι μια ακραία περίπτωση και εμείς εδώ αναφερόμαστε στις παροδικές φυσιολογικές αϋπνίες, που κάποια στιγμή όλοι μας θα αντιμετωπίσουμε.
Σε κάθε περίπτωση οι παροδικές αϋπνίες, είναι περισσότερο ταλαιπωρία, παρά κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Όμως εάν επαναλαμβάνονται επί μακρόν, τουλάχιστον για διάστημα ένα μήνα, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε και να επισκεφτείτε τον ιατρό σας. Εκείνος θα σας εξετάσει και θα σας συμβουλεύσει για το πώς θα τις αντιμετωπίσετε.